Przemek Przybulewski Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Żeby nie było za nudno i warsztat nie świecił pustkami w oczekiwaniu na materiały do innych modeli, czas rozgrzebać kolejny. Inspiracja na ten konkretnie model naszła mnie nagle podczas pracy nad podstawką do PLZ05. Umiejscowiony na tamtej podstawce rów jakoś naturalnie wręcz nasunął mi myśl o pracach ziemnych. Podążając tym tokiem sięgnąłem po pudełko z D9R aby sprawdzić co chińskie małe rączki wymodziły. Recenzje model miał bardzo dobre, czas przekonać się samemu co tkwi w ramkach. Model chciałbym zrobić w malowaniu US, choć to nie jest jeszcze przesądzone ale malowanie IDF - ten kolor jest jakiś taki "smutny". Natomiast podstawkę będę próbował zrobić jak buldożer zasypuje lej po bombie. Na razie zaczynam: I nie jest różowo. Spore szpary po wklejeniu boczków: Góra też się nie schodzi dobrze, bo zapada się o jakieś 0,5-0,7mm: Zrobiłem też zrywak i tu nie było większych problemów. Na razie jest ruchomy: Dokleiłem elementy z przodu kadłuba, wszystkie są pościnane na 45 stopni i równo się schodzą. Trzeba tylko chwilę dobrze pościskać aby klej złapał. Dzięki temu mamy minimalną ilość szlifowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Tłuczesz te modele jak schabowe, chyba masz za dużo czasu i trzeba Ci znaleźć prace jakąś taką wymagającą Masz jakiś plan co następne? Z chęcią bym poznał co zamierzasz budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 Hehe, to nie tak. Mam kilka(naście) nazwijmy to "projektów", które są w różnym stopniu zaawansowania. Niektóre z rozpoczętych modeli udaje się szybko skończyć. Niektóre z nich robię na raty bo zniechęcają swoją jakością. Jeszcze inne czekają na jakieś dodatki, części. Kolejne czekają na inspirację lub podstawkę. A co do czasu to chyba nauczyłem się dobrze nim gospodarować. Nie oglądam TV, nie gram więc wolny czas poświęcam na majsterkowanie, pracę w drewnie i modelarstwo. Co do planów? Hmm, to oprócz rozgrzebanych ostatnio PLZ05 i D9R, chciałbym skończyć Danę bo pojawił mi się pomysł na podstawkę. I może w końcu też wezmę się za SA-2. Chciałbym zrobić coś takiego: Zdjęcie pobrane ze strony ArmyRecognition Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 ciekawy jestem Twojego pomysłu na SA 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 ciekawy jestem Twojego pomysłu na SA 2Mam nadzieję, że kiedyś uda się to zrealizować. Na razie modele sklejone leżą i czekają w pudełku. Stan na wczoraj. Skleiłem siłowniki zrywaka. Do nich trzeba było dokleić śruby wytłoczone na ramkach (na zdjęciu zostały już duże, mniejsze zużyłem): I po podczepieniu na sucho mamy ruchomy zrywak. Można go podnosić/opuszczać i przechylać w ograniczonym zakresie: No i zaczęła się walka z wnętrzem. Dużo detali i drobnych części. Całkiem dobrze odlane i spasowane. jedyne co drażni, że nie ma żadnych blaszek w zestawie, które z powodzeniem mogły by zastąpić niektóre elementy: Skleiłem fotele i zamocowałem na sucho: I przymiarka do kadłuba: Elementy kabiny mają trochę śladów po wypychaczach, pół biedy niektóre bo zakryją je inne elementy, ale niektóre mogą być widoczne, a są tak umiejscowione, że ciężko się ich pozbyć: Myśląc co tu z tym fantem na chwilę przeskoczyłem do kół: Reasumując, na razie nie jest źle. Dużo detali to na plus ale niektóre części mają dziwnie umiejscowione wypychacze. Poza tym spasowanie ogólnie jest dobre a nawet bardzo dobre, tylko niektóre elementy nie do końca do siebie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Zastanów się czy może tych siłowników troche nie zwaloryzować zanim złożysz resztę, mam na myśli zastąpienie samych tłoków jakimś produktem ładnie imitującym wypolerowaną stal, czy z czego to jest zrobione. Z doświadczenia wiem że trochę trudno to realistycznie pomalować. Jeżeli dobrze pamiętam to producent zapomniał dodać przewodów to tłoków regulujących kąt lemiesza, te pomiędzy ramionami od podnoszenia (wewnętrzna strona lemiesza) były zbrojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Nas siłowniki pasują igły weterynaryjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Zastanów się czy może tych siłowników troche nie zwaloryzować zanim złożysz resztę, mam na myśli zastąpienie samych tłoków jakimś produktem ładnie imitującym wypolerowaną stal, czy z czego to jest zrobione. Z doświadczenia wiem że trochę trudno to realistycznie pomalować.Jeżeli dobrze pamiętam to producent zapomniał dodać przewodów to tłoków regulujących kąt lemiesza, te pomiędzy ramionami od podnoszenia (wewnętrzna strona lemiesza) były zbrojone. Nas siłowniki pasują igły weterynaryjne Tłoki mają (te mniejsze) około 2,6 mm średnicy. Są takie igły w ogóle?Ostatnio malowałem tłoki chromem Alclada na czarną błyszczącą Tamiya i wyszło super moim zdaniem. Teraz też tak planowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A co do przewodów. to nie wiem jeszcze. W zestawi jest jeden długi czarny przewód i w instrukcji podają aby go pociąć na kilka różnej długości odcinków. Jest w miarę dokładny schemat podłączeń. Jakby co to będę się posiłkował zdjęciami z PrimePortal. W weekend nie udało się wiele zrobić. Robiłem nową lampę do kuchni i zaskakująco szybko niedziela przy tym uciekła ale coś tam się ruszyło. Pokleiłem wszystkie ścianki z kabiny: A także elementy jezdne: I zabrałem się za gąski: Na sucho tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Co do tłoków-przejdź się do najbliższego weterynarza,ale takiego od krów , koni i innej nierogacizny i pytaj o igły-Mój si e uśmiechnął i wyciągnął kilka takich że aż mi się kolana ugięły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Kurczę, muszę przyznać, że bardzo ładnie ten zestaw wygląda od Menga. Podpatrzę sobie i zastanowię się czy też nie sprawić sobie tego modeliku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Co do tłoków-przejdź się do najbliższego weterynarza,ale takiego od krów , koni i innej nierogacizny i pytaj o igły-Mój si e uśmiechnął i wyciągnął kilka takich że aż mi się kolana ugięły Szukałem tych igieł i wyszło mi że największe to 2.4mm a tu najmniejsze tłoki mają 2.6mm więc niewielka różnica by była. Fakt taką igłę zobaczyć to można się posr.... Kurczę, muszę przyznać, że bardzo ładnie ten zestaw wygląda od Menga. Podpatrzę sobie i zastanowię się czy też nie sprawić sobie tego modeliku Model jest spasowany bardzo dobrze. Małe jakieś niedoróbki są głównie jeśli chodzi o ślady po wypychaczach ale i tak na głowę bije większość konkurencji. Ostatnio średnio z czasem stoję, dodatkowo, że zapsuła nam się oprawa od świetlówki w kuchni to stwierdziliśmy z żonką, że nie będziemy kupować nowej, tylko sam coś zrobię już na LEDY. No i się zaczęło. 3 nowe lampy do kuchni, później dwie dla teściowej, następnie wymiana światła w pralni na 4 jakieś nowe lampy, teraz dłubie lampy na hol: więc modelarstwo z boku ale udało się podmalować trochę. Najpierw chromowane tłoki i klosze: Później kabinka na brudno biało: I z podmalowanymi detalami: Jak ktoś ma zdjęcia paneli sterowniczych itd w kabinie to poproszę. Później pigmenty i zamykam kabinę i prawie koniec składania. Zostanie malowanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Zamontowalem siłowniki i zrywacz (dolne elementy zalane CA - czekają na szlifowanie): Zmontowałem też kabinę. Co do dachu to nie mogłem się zdecydować czy robić zdejmowalny czy nie, więc na razie nie jest przyklejony: i potworek złożony na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Bardzo ładnie wygląda! Jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Na tłoczyska świetnie nadają się igły do piercingu. Są różnej średnicy, można je bez problemu kupić np. na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Bardzo ładnie wygląda! Jestem pod wrażeniemDziękuję bardzo. Na tłoczyska świetnie nadają się igły do piercingu. Są różnej średnicy, można je bez problemu kupić np. na allegro.No właśnie pisalismy o tym, że w tym wypadku średnica igieł jest za mała. Największe jakie znalazłem mają 2,4mm a tu tłoki mają od 2,6mm w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Największe igły do piercingu jakie spotkałem mają 3,2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Największe igły do piercingu jakie spotkałem mają 3,2 mm.Damn, to co się takimi igłami robi? Jak masz jakiś namiar to daj, bo ja nie mogę/nie umiem znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=ig%C5%82y+piercing&bmatch=base-relevance-popul-uni-1-1-0408 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Na tłoczyska świetnie nadają się igły do piercingu. Są różnej średnicy, można je bez problemu kupić np. na allegro.No właśnie pisalismy o tym, że w tym wypadku średnica igieł jest za mała. Największe jakie znalazłem mają 2,4mm a tu tłoki mają od 2,6mm w górę. A może to? http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09947-20-cm-Brass-Pipe-Set-6/21870 http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09946-20-cm-Brass-Pipe-Set-5/21869 http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09945-20-cm-Brass-Pipe-Set-4/21868 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Dziekuję. Igła 3.0mm x 50mm dlugości - 8zł. Sporo tym bardziej że 50mm to na dużo nie wystarczy. Musi być jakieś tańsze rozwiązanie. Może coś a'la antena teleskopowa od radyjka. A może to?http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09947-20-cm-Brass-Pipe-Set-6/21870 http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09946-20-cm-Brass-Pipe-Set-5/21869 http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09945-20-cm-Brass-Pipe-Set-4/21868 Mam jeden zestaw tych rurek (9945), bardzo fajne są, cienkoscienne. Łatwo je przeciąć nożykiem tylko są w innem kolorze. A koledze wisa chodziło, że igły się nadają bez malowania. Dają piękny lustrzany efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Dziekuję. Igła 3.0mm x 50mm dlugości - 8zł. Sporo tym bardziej że 50mm to na dużo nie wystarczy. Musi być jakieś tańsze rozwiązanie. Może coś a'la antena teleskopowa od radyjka. A może to?http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09947-20-cm-Brass-Pipe-Set-6/21870 http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09946-20-cm-Brass-Pipe-Set-5/21869 http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09945-20-cm-Brass-Pipe-Set-4/21868 Mam jeden zestaw tych rurek (9945), bardzo fajne są, cienkoscienne. Łatwo je przeciąć nożykiem tylko są w innem kolorze. A koledze wisa chodziło, że igły się nadają bez malowania. Dają piękny lustrzany efekt. Aha! OK, niedoczytałem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Spoko, nic się nie stało. Igły to naprawdę fajny pomysł - pewnie gdzieś kiedyś go wykorzystam. Jak nie igły to może znajdę coś co daje podobny efekt tylko taniej bo 8 zyla za 5cm rurki to IMHO dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Ja wykorzystuję też druty do dziergania w wełnie. Są różnej średnicy, stalowe, błyszczące... Znalazłem w piwnicy kilka po teściowej... Może takowych poszukaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Ja wykorzystuję też druty do dziergania w wełnie. Są różnej średnicy, stalowe, błyszczące... Znalazłem w piwnicy kilka po teściowej... Może takowych poszukaj?Oooo, super. Dzięki za podpowiedz. Będę musiał podpytaj teściowej czy nie ma czegoś zbędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 … Znalazłem w piwnicy kilka po teściowej …Oooo, super. Dzięki za podpowiedz. Będę musiał …Planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi