Majek Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 E no, ale czasem jakies zasadzki na transporty robili, nie? Ruch oporu, la resistance, te sprawy... Czy nie robili? Bo w sumie, to sie nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 Jeszcze nigdy nie widziałem tak porysowanego parowozu, elektrowozu, spalinówki czy innej lokomotywy, nawet bardzo wysłużonego i zdezelowanego . A pociągiem jeżdżę kilka razy w tygodniu. Pracując nad modelem zakładałem że ma być mocno zdezelowany,co w warunkach frontowych po seriach nalotów na tabor i ostrzeliwań było wielce prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 E no, ale czasem jakies zasadzki na transporty robili, nie? Ruch oporu, la resistance, te sprawy... Czy nie robili? Bo w sumie, to sie nie znam. jakieś robili. ale wbrew pozorom wcale nie było tego tak dużo i z reguły nie polegały na strzelaniu (czy też rzucaniu kamieniami) w lokomotywę, a raczej na wysadzaniu torów, mostów czy co tam się w okolicy dało wysadzić. a po takim zarysowaniu lokomotywa albo nie jechała dalej wcale, albo jechała wprost do warsztatu, z którego wyjeżdżała odmalowana (też). albo zatrzymywała się przed stosowną wyrwą w torach i wtedy ewentualnie mogła zostać ostrzelana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Jeszcze nigdy nie widziałem tak porysowanego parowozu, elektrowozu, spalinówki czy innej lokomotywy, nawet bardzo wysłużonego i zdezelowanego . A pociągiem jeżdżę kilka razy w tygodniu. Ja widziałem. Po derbach Trójmiasta. Niektóre wyglądały jakby wróciły prosto z frontu wschodniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Pracując nad modelem zakładałem że ma być mocno zdezelowany,co w warunkach frontowych po seriach nalotów na tabor i ostrzeliwań było wielce prawdopodobne. Pamiętaj tylko, że takie elementy parowozu jak obudowa kotła i paleniska, wiatrownice, poszycie budki maszynisty i poszycie tendra są zrobione z blachy, a nie ze stali pancernej. Ostrzelanie tego wszystkiego zakończyłoby się raczej powstaniem sporych dziur i zniszczeniem lokomotywy, a nie zarysowań od rykoszetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 to lekkie przegięcie w kwestii realizmu. za to estetyczny efekt robi fajny) no właśnie takie było założenie,zresztą jak i przy moich modelach broni pancernej-poniszczyć ,odrapać,przegiąć realizm,tak żeby jednak efekt wizualny był przyjemny dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 efekt wizualny był przyjemny dla oka Efekt osiągnięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Artur a ja mam inne pytanie. Jak ci się te cudo sklejało i ile czasu nad tym spędziłeś. Bo ja też będę robił na zamówienie koledze, a ze sklejeniem Trąbki miałem różne doświadczenia. Pozdrawiam I.Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 Jak ci się te cudo sklejało i ile czasu nad tym spędziłeś. Zbyszku sklejało się tak sobie,poszło sporo szpachli,formy są tak podzielone,że kocioł składa się z połówek,pozatym nie wszystko pasuje,ale za to tworzywo z jakiego wykonano wtrysk jest ok,dobre w obróbce. Osobiście złożyłem to wszystko do kupy i pomalowałem w 3 tygodnie,przy czym malowanie zajeło 1/3 czasu,dużo blach w niego włożyłem i dodam jeszcze że bez blach jest strasznie to uproszczony model ,więc warto cokowiek dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kommar Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Robi wrażenie. Bardzo mi się podoba. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Gratuluje jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi