alex2002 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 mam problem z farbami vallejo po wielu próbach zakończonych porażką nadeszła ostatnia próba problem jest taki że farba bardzo słabo kryje i spływa oraz powoli schnie a biała farba po pomalowaniu przypomina wodę z mąką pytania są nastepujące -co zrobić z modelem przed malowaniem [podkładem jak i farbą] -czym rozcięczać i w jakich proporcjach -jak rozpoznać dobrze rozcięczoną farbe -z jakiej odległości malować -jakim cisnieniem -i inne cenne wskazówki proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Zaraz Ci napiszą, żeby kupić inne farby, ale skoro masz juz takie to: 1. Model musisz pokryć podkładem przed malowaniem. 2. Rozcieńcz wodą destylowaną z kapką retardera do konsystencji mleka, ale takiego cienkiego (0,5%). 3. Maluj z takiej odległości, żeby nie robiły się kleksy (zbyt blisko) lub żeby farba nie wysychała w locie (zbyt daleko, zrobi się chropowata powierzchnia). Dobierz eksperymentalnie. 4. Ciśnienie niskie ok. 1 bar lub trochę mniej (niektórzy mówią o 0,7-0,8). 5. No i bardzo ważne- dobrze wymieszaj farbę. Polecam kilka razy uderzyć dnem po udzie a potem już w dłoni trząść około minuty. Można też wrzucić do opakowania kulkę lub kilka mniejszych np. szklanych lub wykonanych z lawy (można kupić naszyjnik i rozpruć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Nie wiadomo ile kolega farb już kupił. Jeżeli to tylko problem białej farby to innych kolorów może przecież używać, nawet jeżeli będzie wymagało to większego wysiłku. Wyrzucanie pieniędzy do śmietnika jest słabą poradą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Chodzi o Vallejo serii "air" ? To proponuje bardziej rozcieńczać i walić retardera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex2002 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 z farb to jeszcze mam russian green i red primer a efekty mojego malowania sa takie jak na środku śkrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex2002 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 jak myslicie panowie czy to może być wina dziadowego areografu takiego http://allegro.pl/aerograf-tg-130-areograf-malarski-do-malowania-i5466133108.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Ja vallejo air nie rozcieńczam w ogóle i leje do aero natomiast zwykłe vallejo rozcieńczam wódką i nie mam problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Przez pewien czas używałem Vallejo, do aero głównie Air. Pomalowałem nimi dwa modele i byłem zadowolony. Air używałem tak, że zawsze do aerografu najpierw dawałem kilka kropel firmowego thinnera, potem dopiero pełną "dawkę" farby. Z białym problem miałem tylko, próbując uzyć go po kilku miesiącach stania/nieużywania. Efekt był fatalny. Wtedy to właśnie przeszedłem na białą Tamiya (która aktualnie jest moją "główną" farbą). Vallejo Model Color używałem również rozcieńczając wódką i dało się normalnie malować. Jeśli jednak nie masz zbyt wielu kolorów/buteleczek uważam, że zdecydowanie lepiej będzie przesiąść się na Tamiya. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Z vallejo jest człowiek zadowolony do czasu użycia lepszych farb. :P Względem Tamiya, Gunze i Gaia to Vallejo ma same wady jeżeli chodzi o aplikację aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppfalcon Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Ale buteleczki mają fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi