Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

W tygodniu przyszły kalkomanie.

DSCF2773_zpsxladswer.jpg

Obawiałem się, że żółty na czerwonym nie wyjdzie, ale jednak jakość kalek jest ok i nie było problemu,

Tak to dziś wygląda, na dniach przeszlifuje jeszcze nierówności i schodek i dam ostatnią warstwę bezbarwnego.

DSCF2782_zpspzheofku.jpg

DSCF2783_zpsrb6rhbxy.jpg

DSCF2785_zpsoqua2qtu.jpg

DSCF2787_zpst2wifrpk.jpg

DSCF2793_zpsbvfptk9b.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

W poniedziałek położyłem ostatnią warstwę bezbarwnego.

Dziś udało mi się skończyć tylne zawieszenie.

DSCF2822_zpshrpimyjn.jpg

A jakiś czas temu udało się odlać tłumik.

DSCF2810_zpsgcdlk1so.jpg

Napisano

Udało się dobrać hamulce. Seryjne z R34 Tamiyi do tego blaszka Crazy Modeler, kalki na przednich Hobby Design, tylnych Tamiya, dorobiłem odpowietrzniki.

DSCF2884_zpsh5dvtb8o.jpg

DSCF2896_zpsdhobms2e.jpg

DSCF2902_zpsn97ewehk.jpg

DSCF2900_zpszenvecxt.jpg

DSCF2899_zpsxgaq69xd.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

W piątek tydzień temu zabrałem się za polerkę, wyszła dobrze pomijając przetarcie na klamce ale to była drobnostka którą naprawiłem w 5 minut, potem odkryłem lekkie nattarcie koloru kalkomanii, i zdecydowałem, że nakleję jeszcze raz i pomaluje drzwi bezbarwnym. Po poprawce klamki chciałem po polerce odświeżyć panel lines, zapuściłem je czarną emalią, nasączyłem patyczek i zacząłem ścierać, ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem na patyczku czerwony kolor... Okazało się, że pomyliłem benzynę z nitro... Odstawiłem model na noc żeby przetarte nitrem miejsce stwardniało. W sobotę rano wziąłem kastę, przeszlifowałem gąbką i zrobiłem coś czego robić nie powinienem i dobrze o tym wiedziałem... Poprawiłem PL na zmatowionej budzie co skutkowało czarnymi plamami... Podmalowywanie by musiało być z mgłą białego więc na modelu była by zbyt gruba warstwa farby... Powędrował do Dot'a... Jeszcze tego samego dnia wieczorem dostał warstwę podkładu, szlifowanie, poprawki linii. I tu skoro byłem znów na początku postanowiłem wyryć linie podziału dokładek i podciąłem rogi zderzaka aby potem wkleić splitter. I dziś położyłem ostatnią warstwę bezbarwnego.

W sobotę gdy kasta się moczyła postanowiłem nadgonić resztę elementu aby nie tracić czasu.

Powstało więc wnętrze:

DSCF3072_zpss3wpivbr.jpg

DSCF3071_zpsctdxkb1b.jpg

Splitter:

DSCF3001_zpslrhjdbku.jpg

Pomalowałem również cienie szyb i je przyciemniłem, jednak szyby miały jakąś skazę w odlewie i po prostu się rozpadły...

Na szczęście mam zapasowy kpl.

DSCF3073_zpsydxbycra.jpg

A tak dzisiaj wygląda buda, lusterka i spoiler również w finalnej warstwie bezbarwnego.

DSCF3064_zpsexptbvzw.jpg

DSCF3066_zpsjallpzsz.jpg

DSCF3068_zpsb6xymwrk.jpg

DSCF3070_zpstnosgqpl.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Taka relacja z całego tygodnia...

Zaczęło się poniedziałek od polerki...

DSCF3133_zpsknlwlgpj.jpg

We wtorek dokończenie polerki i malowanie uszczelek, przy zdejmowaniu masek nieostrożnie zrobiłem mały odprysk na dachu, od razu posmarowałem go CA.

DSCF3138_zpsuquk6rhd.jpg

W międzyczasie odkryłem, że Tamiya zrobiła linie podziału części spoilera obok linii podziału w 1:1, tak więc musiałem to zaszpachlować i pomalować jeszcze raz.

DSCF3199_zpsjuqqq1wp.jpg

Zabrałem się za przednie lampy. Zachciało mi się pomarańczowych kierunków.

Jednak powstał głupi efekt przez grubość szkła, że pomiędzy pomarańczowym a czarna linią podziału widać białe szkło.

Zdecydowałem się więc rozciąć klosze i zrobić uszczelki pomiędzy, zajęło mi to z 3h, trudno było wkleić równo lampy w dwóch częściach...

DSCF3170_zpssnyvzmj5.jpg

Dzisiaj już dopolerowałem naprawiony dach i wkleiłem siatki we wloty.

DSCF3197_zpsc9dbrn40.jpg

DSCF3198_zpsngl2c3mo.jpg

Pomalowałem spoiler pod nałożenie carbonowej kalki.

DSCF3190_zpsm7xsa9y2.jpg

Oraz tylne lampy, IC i tłumik końcowy, użyłem testowo jako podkładu humbrola, jednak już wiem, że nie zdzierżę tego czasu schnięcia i to był ostatni raz.

Chrom na IC jest przygaszony Sidoluxem, a tłumik ma jeszcze kurz od malowania, chociaż nie wykluczam, że będę malował jeszcze raz.

DSCF3189_zps2b8ifdti.jpg

DSCF3191_zpsbhlynzwz.jpg

Napisano

rozcinanie lampy - na to bym chyba nie wpadł model fajnie zaczyna wyglądać.

Napisano

Spoiler wygląda jakby był fajnym metalickiem malowany niżeli miał kalke cf . Może to takie ujęcie? Fajny lakier Ci na nim wyszedł.

Ze spoilerem też się kiedyś kapnąłem, że Tamiya swoje, a rzeczywistość swoje i trzeba o tym pamiętam. Lepiej późno niż wcale .

Napisano
Spoiler wygląda jakby był fajnym metalickiem malowany niżeli miał kalke cf . Może to takie ujęcie?

No właśnie pisałem, że pomalowałem, teraz na to będę kładł kalkę. ;)

Napisano

A widzisz przeczytałem z rozpędu, że już po kalce. Tyle mówili w szkole " czytaj ze zrozumienień"

• 2 weeks later...
Napisano

Tyle elementów zostało do końca. (pomijając spryskiwacze)

Liczę, że jutro koniec i biorę się za NSX.

DSCF3289_zps0jfb3ee5.jpg

DSCF3265_zps6q3vsibl.jpg

Napisano

Skończony!

Bardzo mi się podoba, jutro wrzucę galerie.

DSCF3313_zpsxwhhlife.jpg

DSCF3315_zpshvuhhdk1.jpg

PS Jutro z retuszuję siatkę obok znaczka.

Napisano

Dobrze, że Ci się podoba. Mi też się podoba. Nawet bardzo. Przez cały warsztat nic się nie odzywałem czekając na efekt końcowy. BOMBA. Głosik będzie oddany.