bartek33365 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Drugim modelem z jakim staruje jest F-16 w ubranku Tiger Meet z 2013. Jedną 16 Kinteica już popełniłem więc wiem z czym mogę się zetknąć. Dodatki jakie wykorzystam to żywiczne dysze, fotele,koła, blachy, anteny i kalki. Model kupiłem zaczęty więc mam skrócony czas warsztatu. (Admin wie i wyraził zgodę. Ja przypominam) Zdjęcia jak wygląda od dnia zakupu. Masa wyprasek Jeszcze więcej wyprasek i piękny szef jaki czeka mnie na owiewce do usunięcia. I to co powycinane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 CFT będziesz malował, czy nakładał kalki? Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Kalki będę nakładał. Dlatego mam dwa zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Ja bym zakupil kalki ModelMakera do tego malowania... Chodzi o to ze te ktore masz ciezko jest spasowac z modelem poniewaz nie sa zrobione pod zaden konkretny model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 Te mi się trafiły to je kupiłem. Czytałem co się z nimi dzieje i jakoś da się je nałożyć. Tak jak napisałem mam dwa zestawy więc jest się czym ratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Jeżeli wystąpią kłopoty zawsze można to wykonać odręcznie lakierując to prosty wzór, znając swoją niechęć do kalek pewnie od razu wykonałbym to ręcznie. Z drugiej strony jak masz dwa komplety to warto próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Tak jak pisze KRL, do swojego obecnego F-16 na CFT i statecznik robię maski. Używałem te kalki w 1/72 i da się je nałożyć, nie są złe, ale zawsze występuje problem marszczenia się, niedopasowania do elementu, spłycania linii podziału itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Może lepiej na bazie kalkomanii zamówić w Meliusie maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Ja do swojego Jastrzębia w tym samym malowaniu zastosowalem kalki wlasnie ModelMakera i bylem z nich bardzo zadowolony i pasowaly super jak i do CTF i statecznika pionowego zestawu Kinetic... Jedyny blad jaki zrobilem nakladajac te kalki na CTF to zle spasowalem laczenie gornej i bocznej kalki i troszke mi sie rozeszly... No ale to tylko moja luzna sugestia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 Będę myślał nad tym. Czasu do nakładania kalek jest sporo. To coś się wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Małymi kroczkami, ale do przodu. Dokleiłem trochę dupereli, coś po szpachlowałem, coś po szlifowałem. Zdecydowałem, że CFT przy kleje do kadłuba przed całym malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Zdecydowałem, że CFT przy kleje do kadłuba przed całym malowaniem. Polecam przemyśleć, ze względu na kalki. Łatwiej będzie je nakładać i dopasować przed przyklejeniem. Mówię z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Karambolis ma rację. CFT możesz śmiało przykleić po malowaniu i kalkomanii. Dasz kilka małych kropli CA po wewnętrznej stronie i nie wypłynie po pokryciu na widoczne powierzchnie. Jak przykleisz przed kalkomaniami to się będziesz z nimi szarpał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Ciężko jest dociąć idealnie kalki przed nałożeniem, tak żeby nie nachodziły z CFT na kadłub z żadnej strony. A jak nałożysz je przed przyklejeniem, to naddatek zawiniesz, lub odetniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 To co pisze karambolis8 to jedno, a druga sprawa to taka ze na kadlubie masz linie wyznaczajace strefe poruszania sie po nim... Ja CTF polecal bym przykleic na samym koncu, po nalozeniu wszystkich kalek, prynajmniej tych na kadlubie i tak jak napisal karambolis zanim je przykleisz do kadluba oklej je kalkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Czy ranty kokpitu nie powinny być aby czarne, nie szare? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Ok. tak zrobię. Dzięki Solo kupiłem ten model zaczęty i tak już było. Także spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Kalki Model Makera mam zamówione. Prace na modelem posuwają się dość wolno. Linie podziału jak i nity są u Kinetica na różnym stopniu wykonania. Jedne bardzo fajnie głębokie, a inne dość płaskie. Więc każdą linie, każdy nit poprawiam. Póki co górę mam całą zrobioną. Nie podoba mi się kolor wnętrza. Jakiś taki za mało szary,a za bardzo niebieski. Dużą pomocą jak się okazało, poprzedni właściciel przykleił blachy na firmowy klej Edka. Nie było zatem problemu odkleić je. Teraz kokpit czeka na nowy kolorek. Element wlotu powietrza jaki znajduję się wewnątrz rury nie był przyklejony zgodnie jak instrukcja przykazała, a szkoda bo cholernie długo się męczyłem aby ten element wkleić w swoje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Pomalowałem wnętrze oraz fotele. Elementy są pokryte sidoluksem i czekają na wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Chcesz go washowac przed sklejeniem calosci? I wg mnie pomyliles panele boczne, te co masz w pierwszej kabinie powinny byc w drugiej i na odwrot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Upss rzeczywiście, jutro się poprawi. Mowa oczywiście jest o elementach, które są pomalowane(czyt. wnętrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) OK Pytalem bo i kadlub sie blyszczy i myslalem ze jest tez po Sido Edytowane 9 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Nie, nie, nie. Tylko to co pomalowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Poduszki na zaglowkach foteli tez pomaluj na czarno... Obramowka wokol nich jest tylko szara... I te "cosie" (nie wiem jak fachowo sie to nazywa) po bokach zaglowkow w naszych fotelach sa skladane wiec nie powinny odstawac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Różnie to bywa. Ja chyba raczej zostawię tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi