Messer Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Lato to ciepełko, ciepełko to grill - czyli barbecue, a Afganistan, jak to Afganistan - ciepły, piaszczysty i... pełen ognia. Już od jakiegoś czasu korciło mnie by wykorzystać kilka resztek jakie mi zostało z nieklejonego modelu humvee Academy... więc czemu by nie teraz Dość dawno temu zakupiłem klony figurek Evolution Miniatures, mam sporo części żywicznych - więc powinno się udać z Waszą pomocą ulepić coś sensownego Materiały jakie mam to złom z modeli humvee ( academy i italerii ) + własne odlewy żywiczne + wspomniane wcześniej figurki. Zamysł scenki: Kawałek zniszczonego, wystającego z zawalonej ściany humvee, obok dwóch żołnierzy, którzy próbują się przedostać do oddalonego punktu docelowego. Liczę bardzo na Waszą pomoc w kwestiach merytorycznych - zwłaszcza malowanie uniformów, czy rodzaj stosowanych humvee w tym czasie ( istotne detale wyróżniające konkretne wersje ). Pozdrawiam Messer Edytowane 6 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 To figurki Evolution Miniatures- opratorzy sił specjalnych. Jakieś szczególy tej scenkii Pan poda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Zamysł scenki: Kawałek zniszczonego, wystającego z zawalonej ściany humvee, obok dwóch żołnierzy, którzy próbują się przedostać do oddalonego punktu docelowego. Tyle nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Figurki (Evolution, na pewno nie Black Dog) to specjalsi i bardziej z Afganistanu. Pamiętaj, żeby i Humvee, i "teren" do nich pasował. Więc albo nieco zmieniasz koncepcję (z irackiego miasta na afgańskie zadupie), albo wymieniasz figurki na jakieś z regularnych oddziałów i wtedy możesz poszaleć z kawałkiem irackiej ulicy. Powodzenia Edytowane 6 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 no dobrze...popatrzymy i będziemy dopingować PS. operatorzy są z Afganistanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Dzięki Panowie To teraz pytanie - afgańskie zadupie mogło mieć kawałek jakiegoś budynku/muru? Pytam, bo koncepcyjnie muszę "ukryć" kawałek humvee by całość miała sens. Zmiana figurek nie wchodzi w grę - mam tylko te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) poszukaj tutaj http://archive.defense.gov/photoessays/PhotoEssaySS.aspx?ID=3742 Wrzuć w google US Special OPS, SOF in Afghanistan i coś znajdziesz http://www.onesixthwarriors.com/forum/1906055-post1.html Edytowane 6 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 No raczej nie wszyscy w Afganistanie mieszkają w lepiankach z gówna. Więc budynek jak najbardziej. Masz tam w tym startowym kiermaszu barierki z Dumvee, więc powinno to wszystko ładnie zagrać. Choć musiałbyś się wtedy trochę postarać przy dodaniu tego i owego z tyłu (tylny zderzak, półka na nim). Ale z drugiej strony i zad jakiegoś zwykłego Humvee nie będzie zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Kolejny super pomysł na dioramę. Tyle fajnych modeli powstanie. Ten konkurs to był strzał w 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Dzięki Panowie Poszukam - na pewno się coś znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Skoro barierki od dumvee, to tył z półką, stelażem na koło zapasowe wypadałoby zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Następny świetny pomysł na scenkę Ciekawie się robi w tym dziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Dzięki Panowie Tymczasem - pierwsze nieśmiałe próby ustawienia scenki. Zobaczyłem, że sporadycznie można spotkać stare łukowate witryny sklepowe - również w Afganistanie - także pierwsza opcja jest taka. Nie upieram się przy niej - może zrobię zwykłą prostokątną witrynę. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 Chwile mnie nie było a tematów jak grzybów po deszczu się namnożyło Tymczasem, maleńkimi kroczkami klaruje się koncepcja. Zmieniłem łuk na prosty budynek, humvee dostał klapę i kawałek dachu z modelu Tamiya. Nabrałem jednak wątpliwości w kwestii wysokości murku na dachu po dyskusji na ten temat w temacie makinena Robić wyższy? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dru Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Normalnie to wygląda jak przyciasny garaż z zaparkowaną bryką, a kierowca to blondynka z problemem Coś trza z tym zrobić. Mur delikatny otynkowany cały z prawej strony. Reszta w kierunku lewym gruzowisko z belką nośna wspartą na bryce . Coś w tym guście. Internet pomorze /zdjęcia/ a decyzja należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 dru - dzięki za komentarz. Nie będzie to dom, tylko witryna sklepowa a ze zdjęć wynika, że w tamtych rejonach to wielkie one nie są. Gruz będzie, będą też inne dodatki "maskujące". Co z tego wyjdzie - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Nieźle trafił w te wrota Moje pierwsze przemyślenia były właściwie takie, jak Kolegi powyżej. Ale skoro masz plan na całość, to wypada poczekać, bo chyba będzie nieźle. Wyjaśnij proszę element znajdujący się wewnątrz budynku, ten ukośny nad dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Kurczę, to nie dobrze, że macie takie skojarzenia Jeżeli chodzi o wnętrze, gdzie wbity jest humvee to całość będzie pomalowana na czarno - stąd wycięcie ukośne, by usadowić lepiej fragment humvee. Założenie jest takie, by było jak najmniej widać z tego, co jest w budynku ( w środku ) - czy to się uda - zobaczymy EDIT: Wzoruję się na czym takim, z tym, że u mnie będzie to tylko wycinek ulicy: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 No właśnie to ukośne w środku mi najbardziej nie pasuje Jeżeli ma to być element zawalonego budynku, to powinno to coś jakoś oddziaływać na Humvee - czyli albo zasypać obrotnicę z wieżą (a coś z niej chyba byłoby widoczne), albo ją zepchnąć z dachu, jeżeli Humvee w to uderzył. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi. A jeżeli chodziło Ci tylko o to, żeby zapchać pustkę i zrobić "cień" w środku, to na pewno znalazłbyś lepszy sposób. Może faktycznie za wcześnie o tym wspominam, nie do końca łapię Twój pomysł na to, poczekam na rozwój sytuacji. Podoba mi się za to pomysł na fragment ulicy, świetne zdjęcie znalazłeś, ma klimat. Przenieś choć trochę tego klimatu i będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dru Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Ok. Masz plan ale na zdjęciu z Afganu pokazujesz sklepy a one mają praktycznie cienkie ścianki działowe. Natomiast twoja diorama przedstawia solidny mur, w dodatku mam wrażenie że jest z kamienia. Jeżeli ma to być przykładowo ta ulica /albo podobna/ to cienkie ściany, misz masz musi być /pudła, kartony, dywaniki, koszulki, dzbanki itp./ . Pewnie ciężko to pozbierać. Moja propozycja to trochę na łatwiznę a efekt być może podobny. Zamiast wnętrza żaluzja ryflowana potrzaskana, zmiętolona w którą jest wbity pojazd. Jeszcze jedno, filary budynków są gładkie. Mam wrażenie że tworzą konstrukcje ramową, a przestrzeń wypełniają lekkie ściany. Akcja mogła się toczyć jak stragany były zamknięte. KOMBINUJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Dru - tylko u mnie jest to narożnik ulicy a na zdjęciu masz ciągłość - więc ścianki wyglądają inaczej. Co do łatwizny - dokładnie taki był plan. Kuba - nie rozumiesz Wnętrze, w którym jest osadzony humvee to żaden szkielet czy konstrukcja - po prostu dziura która pozycjonuje mi humvee abym łatwiej mógł go ustawić przy każdej przymiarce. Mam nadzieję, że teraz to jasno opisałem. Wnętrza nie będzie widać kompletnie, gdyż ono nie gra tu żadnej roli. Poprawię jedną ściankę na cieńszą, natomiast narożnik budynku zostaje solidny - w innym wypadku konstrukcyjnie budynek by się zawalił Dzięki za doping Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Przy figurkach się narobisz, nawet na wycinku wyjdzie Ci z 50... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Gerd - będą tylko dwie figurki - widoczne już w pierwszym poście tematu Tymczasem powiększyłem witrynę, dorobiłem rolety. Humvee dostał ramę i tylny most z modelu Tamiya, jedno koło załapało też flaka. Całość jest luzem, więc wszystko żyje własnym życiem... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Tomek...jakoś to nie gra. Brama z rolety idealnie obwinęła się wokół humvee. Jak ze środka wyszli załoganci, skoro jest to tak ciasno "zawinięte"? Trcohę mało realnie to wygląda, choć pomysł dobry. Przykłady może nie są idealne http://ocdn.eu/images/pulscms/YzM7MDMsMzQ4LDAsMSwx/cd1dc146fd192e8f7d078a39436834e4.jpg http://p1.sfora.pl/1db4921b98c9526af34ed2dc21d46693.jpg http://r-scale-f4.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/a9078e8653368c9c291ae2f8b74012e7/646afa20-0e5b-11e2-b3bd-0025b511226e.jpg?type=1&srcmode=3&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360&quality=80 http://bi.gazeta.pl/im/b8/33/11/z18036920K,Samochod-wjechal-w-sklep-na-ul--Madalinskiego.jpg http://www.bielsko.biala.pl/userfiles/aktualnosci/29815/143418355711493000____.jpg http://wiadomosci.ox.pl/files/tidings/duze/29454.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Brama powinna raczej się wgnieść do środka. Na tej scence nawet belki pionowe ucięły się równo z karoserią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi