Wojtek B. Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam Na początku zinterpretuję Kolegom nazwę warsztatu jak i mam nadzieje skończonej w terminie dioramy. Na nazwę tematu wpłynęły mianowicie: 1. Lato 1918 roku jako okres historyczny, jak i zarówno oczywiście tematyka konkursu 2. "Krematorium" a dokładnie "Jeżdżące Krematorium" - taką nazwą ochrzcili swoje pierwsze czołgi francuscy żołnierze. Dla potrzeb warsztatu wykorzystam poniższy zestaw: Tytułowe "krematorium" czyli model Schneider CA - Armored od Hobby Bossa (83862) Podstawką dioramy będzie zestaw MiniArtu (36035): Natomiast figurki które wykorzystam pochodzą z zestawów: Master Box (35134) Oraz z ICM-u (35689) W następnym poście przedstawie rozpoczęcie prac nad Schnaiderem. Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 8 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2016 Zapowiada się ciekawa praca! Będę zaglądał! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 aleś se Wojtek wybrał temat - będę pamiętał aby nie przeglądać przy jedzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Ciekawy modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Fajnie, że powiększa się temat I WŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Witam Dzięki za komentarze. Pierwszym etapem budowy dioramy jest przedstawiany wcześniej model Schneidera od Hobby Bossa. Zanim przejdę do warsztatu przedstawie pierwszą część sylwetki Schneidera. Bazą wyjściową podwozia Schneidera był ciągnik Holt'a. Wiosną 1915 roku we Francji przeprowadzono z jego udziałem pierwsze testy a wyniki zaowocowały przebudowę jednego z wcześniej zakupionych ciągników, Jednak w grudniu 1915 testy nieprzebiegły zbytnio pomyślnie w głównej mierzę przez krótkie gąsienice, które nie dawały sobie rady z przygotowanymi wcześniej przeszkodami. Jednak zalecono dalsze pracę nad jego rozbudową. Dzięki wysiłkowi pułkownika Jeana Baptiste Estienna oraz Eugen'a Brillie - głównego inżyniera firmy Schneider, udało się opracować w ciągu zaledwie sześciu dni (20-26 grudnia 1915 roku) ogólny zarys wyglądu czołgu a w styczniu 1916 roku przeprowadzono udane próby co zaowocowało zamówieniem 400 sztuk pojazdu. Jednak dopiero przy pokazie z 25 lutego 1916 roku zaaprobowano zamówienie sprzed miesiąca. Teraz przejdę do warsztatu. Montaż zacząłem od podwozia i wanny. Ten etap budowy nie przysporzył żadnych problemów, jednak gdy zasiadłem do klejenia gąsienic ze zestawu to w skrócie ( ) Już teraz mogę powiedzieć, że gąsienice i sposób ich wykonania przez producenta jest minusem tego zestawu i tu według mnie mogli pójść w ślady Mengowskiego wykonania ogniwek. O co dokładnie chodzi napiszę później bo mnie jeszcze trzyma. Postanowiłem zastąpić je ogniwkami od Menga z Ft-17. Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 Z ciężko wygospodarowanych dwóch godzin dzisiejszego dnia, rozpocząłem sklejanie góry Schneidera: A tak prezentuje się na sucho z podwoziem: Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Witam Kadłub w całości skleiłem do kupy i pokryłem go podkładem: W następnej kolejności położyłem kamuflaż używając farb AK: - AK 4051 - WW1 French Milky Coffe - AK 4055 - WW1 French Green #2 - AK 4053 - WW1 French Brown I na dzień dzisiejszy model prezentuje się taK: Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 straszny odkurz daje aero :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Co tam nowego na warsztacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 24 Lipca 2016 Autor Share Napisano 24 Lipca 2016 Jeśli chodzi o Schneidera to od ostatniej mojej aktualizacji nic się nie zmieniło, żeby się usprawiedliwić miałem remont domu z równoczesnym niespodziewanym przyjazdem rodzinki . Ale w niektóre wolne wieczorki jak również podczas ostatnich warsztatów w Bielsku pracowałem nad figurkami i na dzień dzisiejszy prawie skończone prezentują się tak: Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam Kolejną częścią dioramki za jaką się wziąłem jest sama podstawka. Głównym jej elementem jest wcześniej wspomniany zestaw MiniArtu 36035: Do niego wykonałem ramkę z styroduru oraz listewki balsowej, podłoże natomiast z Grey Pumice od Vallejo i na całość poszedł czarny podkład: Za pomocą dwóch zestawów farb Ak - Old & Weathered Wood nałożyłem kolory bazowe: Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Coś to bałagan straszny ze zdjęciami i treścią. Wcześniej tez- model pomalowany, a pózniej w podkładzie... Kolejne zdjęcia z gołym plastikiem. Ostatni post kompletny klops merytoryczny. Popraw, bo figurki wyglądają swietnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Dioramka skończona: Zapraszam do galerii: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=235&t=55067 Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi