slawekrz Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Witajcie. Maluję zestawem Mr.Color NATO CS664 za pomocą pędzli. W opisie wyczytałem, że są to farby akrylowe więc myślałem, że czyszczenie pędzli będzie tak samo proste jak w przypadku Pactry, której używałem zawsze i świetnie sprawdzała się woda. W przypadku tych farb jakbym brudnego pędzla nie wsadził do kubeczka to woda pozostaje czysta i nic nie schodzi z pędzla. Wiem, że jestem "zielony" w temacie i proszę Was o odpowiedź czym konkretnie czyścić pędzle po użyciu tych farb? Bo jednak widzę, że woda nie zawsze działa przy akrylowych farbach. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Aceton techniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Aceton techniczny. albo zmywacz Wamodu: http://exito.sklep.pl/pl/p/WAMOD-Zmywacz-do-farb-akrylowych-250-ml/4533 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Ja używam cleanluxu, ale do Tamiya/Vallejo. Myślę, że tutaj też powinien dać radę. Zapuszczony pędzel wymywa do stanu sklepowego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Albo R15, to takie świństwo do mycia i odtłuszczania części elektronicznych,przynoszę to z pracy Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Tak jak pisze Solo, aceton. Aceton jest dobry na wszystkie bóle świata. :-D A żebyś wiedział, wyleczyłem nim otwarte złamanie nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 A po umyciu tym acetonem, coś dalej?? Mycie w cieplej wodzie z mydłem np. i namoczenie w specyfiku do regeneracji pędzli np, Tamia Brush czy tam innego specyfiku, tak dbacie o pędzle, czy szybka płukanka i jazda dalej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Ja myję ciepłą wodą z szarym (naturalnym) mydłem i gotowe, używam pędzelków Vinci i Italeri i nie mam z nimi żadnych problemów ( aż do naturalnego zużycia). Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Aceton albo Nitro, jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Mleczko do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Po prostu wkladacie pedzel do acetonu czy jakims nasaczonym wacikiem przecieracie? Chodzi mi o to aby pedzli 0, 00, 000 nie rozczochrac by móc malować drobne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Ja nalewam trochę do zakrętki delikatnie moczę i wyciągam jak jeszcze jest brudny , to nawilżoną rozpuszczalnikiem watką kosmetyczną delikatnie wycieram, potem myję w cieplej wodzie i mydle szarym i jest OK. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 To nie mit, ja na przykład po prostu nie umiem malować detali pędzlami większymi niż 0000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi