Solo Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Jak w temacie - jak takie coś robić najskuteczniej i efektownie? Chodzi mi naturalnie o coś takiego (tutaj przykład z wnęki podwozia głównego F-14): Jak widać przewody są mocowane do powierzchni specjalnymi obejmami, podobne można spotkać także na goleniach współczesnych samolotów. Można naturalnie ograniczyć się po położeniu drutów imitujących przewody, jedynie do pomalowania farbą takich obejm, jednak efekt nie jest wtedy zbyt dobry. Próbowałem już różnych metod: kawałeczków taśmy maskującej (są zbyt sztywne i trudno je owinąć wokół przewodu), kawałków aluminiowych profili Albion Alloys (są za grube), a ostatnio kawałków izolacji z kabli z przewodu telefonicznego (są też za grube - zdjęcie poniżej). Żadna z tych metod nie daje dobrego efektu. Ma ktoś z Was jakiś fajny patent, metodę jak robić fajnie wyglądające takie obejmy na przewodach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TerraIncognita Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 A może by tak spróbować rurki termokurczliwej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Ale tu mówimy o drucikach o średnicy 0,2-0,3 mm. Są rurki termokurczliwe o zbliżonej średnicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Jeśli nie będzie takiej to 0,5 skurczysz sobie temperaturą i ew. kształt skorygujesz skalpelem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRO Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Rozciągnięty uchogrzeb świetnie się tu sprawdzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 28, 2016 Author Share Posted June 28, 2016 Jeśli nie będzie takiej to 0,5 skurczysz sobie temperaturą i ew. kształt skorygujesz skalpelem. W ogóle coś co się kurczy pod wpływem temperatury (ognia, jak rozumiem), to nie jest dobry pomysł. Po pierwsze: przewody najpierw się kładzie, potem dopiero montuje obejmy. Po drugie: obecność plastiku i drutu ołowianego/cynowego. Po trzecie: kable w ciasnych zakamarkach, na przykład wnękach podwozia. I do tego mam przykładać ogień? Nie podoba mi się to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 tutaj ciekawy sposób: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=285332&st=60 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 28, 2016 Author Share Posted June 28, 2016 Przecież pisałem: Próbowałem już różnych metod: (...) kawałków aluminiowych profili Albion Alloys (są za grube) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan1 Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Może z kredowego papieru do faksu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 28, 2016 Author Share Posted June 28, 2016 A jak to w łatwy sposób aplikować na przewody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan1 Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Wyciąć wąziutki pasek, obkręcić na jakimś drucie, potem nasączyć klejem by zmiękł, zesmarować nadmiar kleju i nałożyć przy pomocy pęsety na kabel. Mówi Ci to kartonowiec, wiele razy było to wypróbowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts