Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Jak w temacie - jak takie coś robić najskuteczniej i efektownie? Chodzi mi naturalnie o coś takiego (tutaj przykład z wnęki podwozia głównego F-14): Jak widać przewody są mocowane do powierzchni specjalnymi obejmami, podobne można spotkać także na goleniach współczesnych samolotów. Można naturalnie ograniczyć się po położeniu drutów imitujących przewody, jedynie do pomalowania farbą takich obejm, jednak efekt nie jest wtedy zbyt dobry. Próbowałem już różnych metod: kawałeczków taśmy maskującej (są zbyt sztywne i trudno je owinąć wokół przewodu), kawałków aluminiowych profili Albion Alloys (są za grube), a ostatnio kawałków izolacji z kabli z przewodu telefonicznego (są też za grube - zdjęcie poniżej). Żadna z tych metod nie daje dobrego efektu. Ma ktoś z Was jakiś fajny patent, metodę jak robić fajnie wyglądające takie obejmy na przewodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 A może by tak spróbować rurki termokurczliwej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 Ale tu mówimy o drucikach o średnicy 0,2-0,3 mm. Są rurki termokurczliwe o zbliżonej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Jeśli nie będzie takiej to 0,5 skurczysz sobie temperaturą i ew. kształt skorygujesz skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Rozciągnięty uchogrzeb świetnie się tu sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 Jeśli nie będzie takiej to 0,5 skurczysz sobie temperaturą i ew. kształt skorygujesz skalpelem. W ogóle coś co się kurczy pod wpływem temperatury (ognia, jak rozumiem), to nie jest dobry pomysł. Po pierwsze: przewody najpierw się kładzie, potem dopiero montuje obejmy. Po drugie: obecność plastiku i drutu ołowianego/cynowego. Po trzecie: kable w ciasnych zakamarkach, na przykład wnękach podwozia. I do tego mam przykładać ogień? Nie podoba mi się to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 tutaj ciekawy sposób: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=285332&st=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 Przecież pisałem: Próbowałem już różnych metod: (...) kawałków aluminiowych profili Albion Alloys (są za grube) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Może z kredowego papieru do faksu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 A jak to w łatwy sposób aplikować na przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Wyciąć wąziutki pasek, obkręcić na jakimś drucie, potem nasączyć klejem by zmiękł, zesmarować nadmiar kleju i nałożyć przy pomocy pęsety na kabel. Mówi Ci to kartonowiec, wiele razy było to wypróbowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi