Hubert Kendziorek Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Razem z Hienem w 1:32 postanowiłem rozpocząć Ki-100 w 1:48. Dwa podobne samoloty, co ułatwi prowadzenie równolegle dwóch warsztatów i będzie stanowić okazję do porównania obu maszyn. Na początek kilka fotografii tego co w pudle i tego co spoza pudła. Mam nadzieję, że kokpit do Ki-61 uda się tu wtłoczyć. Zobaczymy, czego się nauczyłem na starszym i cokolwiek chudszym bracie - Ki-61. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 Niestety, kokpit od Ki-61 nie podejdzie - zamówiłem zestaw Airesa do Ki-100. Tymczasem, wyciąłem kilka części z ramek i wkleiłem wydechy QB. Zestawowe nie są tragiczne, ale żywiczne mają cieńsze ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Wydechy fajne, ale klapki nad nimi wyglądają pancernie. Szkoda, bo można było odchudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Oj tak, gapiostwo. Próbowałem je już odkleić, gdy zobaczyłem jak to wygląda na zdjęciach, ale niestety nawet debonder nie pomógł. Zobaczę, może od zewnątrz coś wykombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Chyba już nie ma co. Od środka miałoby to jeszcze sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Od środka miałoby to jeszcze sens. Zastanawiam się nad wycięciem tych klapek i zrobieniem nowych z blaszki, lekko odchylonych - ewentualnie odchyleniem tych i wtedy pocienieniem od spodu. Ale nie wiem, czy mi zapału starczy ;). Na razie i tak czekam na kokpit Airesa. Niestety, będzie dostępny akurat wtedy, gdy będę daleko, zatem wrócę do niego dopiero w połowie sierpnia. Jest czas do namysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 26 Września 2016 Autor Share Napisano 26 Września 2016 Wracam do Ki-100. Kokpit żywiczny Airesa w PL nie do dostania ... przyjechały natomiast blaszki z Martoli, niestety w stanie jak poniżej - ale trudno. Tych uszkodzonych elementów nie wykorzystam po prostu. Tymczasem prysnąłem wnętrze i nadal się zastanawiam nad tymi wydechami. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 98 MK Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Ja blaszki mogę kupić w sklepie stacjonarnym Martola i wysłać je dobrze zabezpieczone. Jak byś chciał, to mogę to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 26 Września 2016 Autor Share Napisano 26 Września 2016 Ja blaszki mogę kupić w sklepie stacjonarnym Martola i wysłać je dobrze zabezpieczone. Jak byś chciał, to mogę to zrobić. Były wzorowo zabezpieczone, a opakowanie nie uszkodzone, dokupiłem też kabinkę vacu i jest nienaruszona. Reklamacje odpuściłem sobie, bo po pierwsze raczej z tych akurat części nie będę korzystać, a po drugie czekałem na nie dość długo (zamówiłem gdy okazało się, że kokpitu najpewniej nie będzie) i nie chcę już znowu budowy zatrzymywać. Trzeba czyścić warsztat i rozpoczynać kolejne. Dzięki za ofertę pomocy , bywam w Warszawie bardzo często, zawsze przejeżdżam koło nich co najmniej dwa razy, te blachy jednak były na zamówienie. Pozdrowienia Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 Jedziemy dalej. Kabina wzbogacona o blachy Eduarda. Wymieniłem między innymi siedzisko pilota. Kolor to H79 + ciemnoszary wash AK Interactive. Widoczne z zewnątrz elementy kokpitu będą pomalowane kolorem kamuflażu, czyli IJA Green. Wkleiłem też stateczniki poziome QB. Dopasowanie takie sobie, będzie trzeba nieco spiłować w miejscu połączenia z kadłubem. Plusem jest to, że można je będzie lekko wychylić. Poważniejszy problem ujawnił się na spodzie kadłuba - tu dopasowanie jest bardzo słabe, widać szczelinę między dolną powierzchnią płata a oprofilowaniem spodu kadłuba - trzeba kleić partiami. Rozwierciłem też lufy działek w kadłubie i dokleiłem okablowanie silnika. Oczywiście z blaszki Eduarda. Jak wyschnie, zobaczę czy problem spodu da się rozwiązać dociskając oprofilowanie do skrzydła. Następny krok to odrobina szpachlówki i szlifowanie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Października 2016 Autor Share Napisano 6 Października 2016 Przeszlifowane wstępnie, kleję sobie teraz blaszki, co tam da się odzyskać z zestawu Eduarda. Nad tymi muszę się zastanowić. Pokrywy podwozia z zestawu są bardzo słabe. Pokrywy QB - fajne. Ale te osłony goleni z blaszki Eduarda wymiatają - i chyba potnę te pokrywy z QB, dokładając im część od Eduarda. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 Kokpit prawie kompletny, do doklejenia zostały już tylko elementy celownika oraz rurki do pompy paliwa za zagłówkiem pilota, ale to po pomalowaniu widocznych elementów IJA Green. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Października 2016 Share Napisano 8 Października 2016 Bardzo fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Października 2016 Autor Share Napisano 16 Października 2016 Dzięki, Spitonie . Jedziemy dalej. Kabinka pasuje tak sobie, ale odrobina szpachlówki powinna załatwić sprawę. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Października 2016 Autor Share Napisano 23 Października 2016 Przepraszam za kłopot ze zdjęciami, moja wina. Zatem jeszcze raz. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 I wracam do Ki-100. IJA Green od Tamiyi, przełamany kroplą Dark Yellow. Na dole White Aluminium Vallejo, seria Metal Color - bardzo fajna, moim zdaniem. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Cieszą oko Twoje manewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 Cieszą oko Twoje manewny Dzięki Działamy dalej: zamaskowane, pomalowane, zerwane, wstępnie popoprawiane. Szczególnie dumny jestem z pasów wyznaczających strefę ochronną na skrzydłach - bałem się, że nic z tego nie będzie, ale jest moim zdaniem OK. Wygląda to sto razy lepiej, niż kalkomania. Tak, tak - będę jeszcze pracować nad zmęczeniem powierzchni płatowca ;) Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 No nareszcie, bo nie mogę się doczekać finału. Bardzo ładna robótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 No nareszcie, bo nie mogę się doczekać finału. Dużo modeli mam rozgrzebanych, a jeszcze tyle pomysłów na kolejne Dzisiaj miałem "wolne", to go podgoniłem. Dzięki za oglądanie i komentarz. Pozdrowienia Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Pięknie... Będę zerkał z boku jeśli pozwolisz.... Planujesz jakieś obdarcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2016 Będę zerkał z boku jeśli pozwolisz.... Dzięki, będzie mi bardzo miło . Obdarcia jakieś będą, ale nie nachalne. Na razie wymalowałem komory podwozia i nałożyłem pierwszy wash, na górę jasnoszary, na dół ciemnoszary. Powierzchnie sterowe 'odcięte" czarnym płynem Tamiya. To tylko taki wstęp do brudzenia i różnicowania powierzchni, trochę się tu chcę pobawić kolorami. Popracowałem też przy podwoziu. Wolno, ale do przodu. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Co raz ładniej. Zróżnicował bym trochę sreberko; panele itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Dzięki stokrotne za oglądanie i komentarze. Dolnych powierzchni nie będę mocno różnicować, poza ciemniejszym wąskim paskiem blachy mocowanym do dźwigara raczej było tam jednolicie. Oczywiście będzie jeszcze brudzenie. Poszło z tym bowiem co nieco do przodu. Zamontowałem podwozie, a następnie nieco pobawiłem się brudzeniem powierzchni. Różne pigmenty, oleje, srebrny marker i długopis pozwoliły przełamać monotonię malowania. To jeszcze nie koniec - na fotografiach powierzchnia tego samolotu jest naprawdę nieźle zapuszczona. Niedługo finisz. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Niedługo finisz. .. i to jest dobra wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi