Solo Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Używam Proxxona Micromot 50/E i zasilacz NG 2/E i trochę to dla mnie niewygodne (na przykład gdybym chciał wiercić wiertełkami), przez brak jakiegokolwiek włącznika/wyłącznika w urządzeniu - mogę tylko regulować obroty pokrętłem, co czasami w pracy przeszkadza. Wiem że jest w sprzedaży pedał nożny FS jak poniżej. Pytanie do osób, które być może to mają i używają: czy taki pedał pozwala na płynną regulację obrotów (mocniej go wciskam -> obroty rosną, puszczam -> spadają), czy tylko działa jako włącznik/wyłącznik? Taka precyzyjna regulacja obrotów w trakcie pracy bez odrywania rąk byłaby bardzo przydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Czyli tylko włącza i wyłącza urządzenie podpięte do zasilacza? Nie ukrywam że chodzi mi głównie o wiercenie cienkimi wiertłami które łatwo złamać. Takie włączenie urządzenia na stałe i wiercenie nim, gdy nie można szybko wyłączyć Micromota to kłopot i ryzyko uszkodzenia modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Ok, dzięki. W takim razie muszę to sobie sprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Wymyślili to sobie nieźle - nie zrobili wyłącznika, żeby trzeba było kupić pedał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Micromot 50/E włącza się i wyłącza za pomocą pokrętła regulacji obrotami. Urządzenie wraz z zasilaczem NG 2/E jest super, a z zasilaczem NG 5/E to po prostu baja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Kupiłem właśnie proxxona 50E + zasilacz NG 5/E. Zastanawiam się teraz nad doborem końcówek do tego cudeńka. Jakie polecacie? Na pewno będę potrzebował coś do obróbki szpachli, jakieś ustrojstwo do obróbki trudno dostępnych miejsc, coś do polerowania, cięcia itp. Przeglądałem ofertę sklepów internetowych, byłem również w Casto, ale nie do końca wiem co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Kupiłem właśnie proxxona 50E + zasilacz NG 5/E. Zastanawiam się teraz nad doborem końcówek do tego cudeńka. Jakie polecacie? Na pewno będę potrzebował coś do obróbki szpachli, jakieś ustrojstwo do obróbki trudno dostępnych miejsc, coś do polerowania, cięcia itp. Przeglądałem ofertę sklepów internetowych, byłem również w Casto, ale nie do końca wiem co wybrać. Frezy i wiertła firmy Densply (najlepsze co do tej pory używałem) dostępne w np. Alco i inne utensylia jubilerski dentystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Kupiłem właśnie proxxona 50E + zasilacz NG 5/E. Zastanawiam się teraz nad doborem końcówek do tego cudeńka. Jakie polecacie? Na pewno będę potrzebował coś do obróbki szpachli, jakieś ustrojstwo do obróbki trudno dostępnych miejsc, coś do polerowania, cięcia itp. Przeglądałem ofertę sklepów internetowych, byłem również w Casto, ale nie do końca wiem co wybrać. Frezy i wiertła firmy Densply (najlepsze co do tej pory używałem) dostępne w np. Alco i inne utensylia jubilerski dentystyczne. Dziękuję ci za namiar. Przeglądając ich stronę wpadł mi w oko zestaw frezów diamentowych. Czy takowe nadają się do obróbki plastiku? No i czy będą pasować do Proxxona? http://alco.com.pl/frezy-diamentowe-ekonomiczne-30-roznych-ksztaltow,id512.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Przeglądając ich stronę wpadł mi w oko zestaw frezów diamentowych. Czy takowe nadają się do obróbki plastiku? No i czy będą pasować do Proxxona?http://alco.com.pl/frezy-diamentowe-ekonomiczne-30-roznych-ksztaltow,id512.html Miałem te frezy w reku w zeszłym tygodniu, wyglądały całkiem niezłe, dziewczyna używała ich do robienia paznokci, jedyny minus był taki że wysuwały się z frezarki no i na pewno lepiej zakupić ze źródła: https://www.aliexpress.com/item/30PCS-set-Drill-Bits-Kits-Nail-Drill-Set-Shank-3-32-Manicure-and-Pedicure-nail-drill/32786771297.html?spm=2114.01010208.3.1.0asi0v&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10152_10065_10151_10068_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10136_10137_10111_10060_10138_10112_10113_10062_10156_10114_10153_10141_10056_10055_10054_122_10059_10099_10078_10079_10103_10073_10102_10096_10070_10148_10123_10147_10052_10053_10124_10142_10107_10050_10143_10051,searchweb201603_4,afswitch_1,ppcSwitch_5&btsid=c3179e70-8051-44e5-bdae-18fa38522f1c&algo_expid=a66d7b74-a74a-4b6c-a677-102fe144524b-0&algo_pvid=a66d7b74-a74a-4b6c-a677-102fe144524b Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 One się nadają ale tylko to tzw. chamskich/grubych szlifów bo mają grube ziarno. Mam je i za naście złoty można je posiadać. Porządne narzędzia i końcówki zawsze MUSZĄ kosztować. Pójście na skróty spowoduje, że... finalnie zapłacisz więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 One się nadają ale tylko to tzw. chamskich/grubych szlifów bo mają grube ziarno.Mam je i za naście złoty można je posiadać. Porządne narzędzia i końcówki zawsze MUSZĄ kosztować. Pójście na skróty spowoduje, że... finalnie zapłacisz więcej! ŚWIĘTE SŁOWA Sam poszedłem kilka razy na skróty i potem płaciłem drożej. Kupisz jakiś tani badziew, namęczysz się, naklniesz się, spier.....robotę i potem stwierdzisz jaki to ja głupi byłem, że od razu nie zainwestowałem w porządny sprzęt. Cooper69 polecisz jakieś dobre frezy i wiertła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Macie rację. Sam jestem zwolennikiem kupowania sensownych narzędzi, stąd mój wybór Proxxona. O frezy pytałem, bo dopiero zaczynam z tematem. W takim razie jakie marki mają sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Cooper69 polecisz jakieś dobre frezy i wiertła? parę postów wyżej dałem - CZYTAĆ, A NIE SIĘ LENIĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Jadąc z pracy zajechałem do Castoramy i zakupilem frezy Proxxona i wałki filcowe Dremmel. Wspomniane frezy Dentsplay też nabędę, a póki co zaczynam testy. Do polerowania owiewek chyba najlepsze będą flanelowe? Także do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2017 A kupiłeś trzpienie do tych polerek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 A kupiłeś trzpienie do tych polerek? Póki co nadziałem je po partyzancku na odwrócony frez i też dało rade Muszę sobie zamówić. Solo mam do Ciebie pytanie. Jakie końcówki polecasz dokupić. Oglądałem już tego trochę, ale szczerze nie wiem co oprócz już kupionych będzie najlepsze. Potrzebuje jeszcze jakieś kamienie szlifierskie czy zos w tym rodzaju, ale te które dzisiaj widziałem w Casto wydały mi się zbyt szorstkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Zależy do czego chcesz je użyć. Ja mam tego trochę. Poza frezami diamentowymi i tymi które właśnie kupiłeś, moim zdaniem mogą się przydać jeszcze takie rzeczy: - Proxxon 28 830 tarcze do cięcia, na przykład do odcinania żywic - Proxxon 28 987 stożki korundowe do zbierania plastiku - Proxxon 28 978 korundowe taśmy, też dobre do szlifowania i zbierania plastiku - Proxxon 28 297 - flanelki do polerowania Ja używam jeszcze jedną rzecz, ale to do kupienia tylko w Azji: frezy Elements Hobby, niesamowite narzędzie do likwidowania wszelkich szwów i nierówności tam wszędzie gdzie nie dostaniesz się pilnikiem czy papierem ściernym, np. w lotnictwie elementy goleni podwozia: Inna sprawa, że chyba można kupić znacznie tańsze zamienniki diamnetowe, zbliżone w działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Zależy do czego chcesz je użyć.Ja mam tego trochę. Poza frezami diamentowymi i tymi które właśnie kupiłeś, moim zdaniem mogą się przydać jeszcze takie rzeczy: - Proxxon 28 830 tarcze do cięcia, na przykład do odcinania żywic - Proxxon 28 987 stożki korundowe do zbierania plastiku - Proxxon 28 978 korundowe taśmy, też dobre do szlifowania i zbierania plastiku - Proxxon 28 297 - flanelki do polerowania Ja używam jeszcze jedną rzecz, ale to do kupienia tylko w Azji: frezy Elements Hobby, niesamowite narzędzie do likwidowania wszelkich szwów i nierówności tam wszędzie gdzie nie dostaniesz się pilnikiem czy papierem ściernym, np. w lotnictwie elementy goleni podwozia: Inna sprawa, że chyba można kupić znacznie tańsze zamienniki diamnetowe, zbliżone w działaniu. Solo jesteś niezastąpiony, wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Solo, zaproponowany przez Ciebie zestaw zakupiony. Od siebie dodam do tego jeszcze świetne silikonowe polerki Proxxon 28 288. Ogólnie rzecz biorąc, jestem więcej niż zachwycony pracą Proxxonem, a polecone przez Ciebie flanelki do polerowania w połączeniu z pastami Tamki robią robotę Jeszcze raz dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Dodam, że Molding Flash Sandery z Azji mają w Polsce (np na allegro) swoje odpowiedniki pod nazwą "wiertło diamentowe dentystyczne". Są trochę innych gabarytów, można dostać tylko w 4 gradacjach ale za to są wielokrotnie tańsze i mają różne kształty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 W tych sanderach z Hobby Elements chodzi właśnie o to, żeby kształt był dokładnie taki jak widać na zdjęciu: im cieńsze końcówki tym łatwiej docierać do trudnych miejsc i szlifować je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Są jeszcze grubsze gradacje - niebieska i zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Znam te frezy z rysunków, ale nie wydaje mi się żeby były one tak cienkie jak te azjatyckie, ale tak jak pisze: wydaje mi się, bo nie widziałem na żywo i nie porównywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 20 Kwietnia 2017 można sobie nawet narysować stoi jak byk średnica i długość... nie trzeba macać, to że ktoś kroi na tym kasę bo zapakował w pudełki i wypromował nie oznacza że nie ma innych produktów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Będę miał chwilę to cyknę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi