Skocz do zawartości

Tygrys Bengalski z Mailly le Camp - Dragon 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zestawowy, więc w sumie wszystko możliwe.

Muszę spradzić w dokumentacji jak on wyglądał na prawdę.

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Robione z łapy telefonem z braku laku.

W końcu jakieś zbliżenia zrobiłem bo poprzednie foty to mizeria...

Napisano
... mam złe wydechy bo powinny być kominowe wcześniejszego typu, na ewno w przypadku tego egzemplarza z Mailly le Camp.

Skąd takie stwierdzenie?

Wczesne rury były stosowane w pojazdach wczesnych wraz z kominem powietrznym.

Rury nowsze weszły do produkcji w marcu 1944, zastąpiły właśnie te stare stosowane w styczniu i lutym 1944.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
... mam złe wydechy bo powinny być kominowe wcześniejszego typu, na ewno w przypadku tego egzemplarza z Mailly le Camp.

Skąd takie stwierdzenie?

Wczesne rury były stosowane w pojazdach wczesnych wraz z kominem powietrznym.

Rury nowsze weszły do produkcji w marcu 1944, zastąpiły właśnie te stare stosowane w styczniu i lutym 1944.

Pozdrawiam

Krzysztof

Sugeruję się rycinami z pierwszej strony wątku:

DSC05440_zpsdkxpl8va.jpg

Co więcej podejrzewam, że przy zastosowaniu późniejszego typu rury wydechowe by wystawały nad krawędź tylnej płyty. Na zdjęciu orginału tego zjawiska nie ma...

DSC05432_zps6ieewxew.jpg

Skobelek, czy coś się ułamało na włazie....

Drugi ząbek się lekko podgiął do góry i żeby go całkiem nie ułamać już tak zostawiłem.

Napisano
Przeglądając dokumentację okazuje się, że mam złe wydechy bo powinny być kominowe wcześniejszego typu, na ewno w przypadku tego egzemplarza z Mailly le Camp.

Przejrzyj zdjęcia dokładnie, proszę . Mi się to wydaje niemożliwe. W 503 nie służyły przedprodukcyjne Initiale, a tylko takie egzemplarze miały wydechy kominowe, choć może .......... , bo "wiem, że niewiele wiem". Wydechy maja być takie jak na Twojej rycinie. Te wczesne własnie wystawały ponad kadłub i były zakrzywione.

Aaaaa łańcuch w porcie pistoletowym do zmiany na zdecydowanie cieńszy.

Napisano
Sugeruję się rycinami z pierwszej strony wątku:

Rycina (rysunek) pochodzi z Sd.Kfz.182 Pz.Kpfw.VI Tiger Ausf.B vol.1 W.Trojca - str.125 i 124 rzut boczny.

Faktycznie rysunek przedstawia rury wydechowe wczesnego typu (były też dwa rodzaje - wczesne) przedstawia również:

- pojedynczy celownik T.Z.F.9d z jednym otworem zaślepionym nie stosowany we wczesnej serii,

- gąsienice Gg26/800/300 stosowane od maja 1944.

- koło napędowe stosowane też od maja 1944 roku - (rzut boczny na str.124)

- pod lewym wydechem ma narysowaną klapkę lampy grzewczej urządzenia rozruchowego nie stosowany we wczesnej serii.

W książce - Germany's Tiger Tanks. VK45.02 to Tiger II. Design, Production & Modifications -

autorzy na str.140, datują ukończenie tego pojazdu na czerwiec 1944 roku.

Jak już pisałem - wzór plam jest OK - reszta NIE.

W modelu Masz właściwe wydechy.Kwestia ich widoczności (wydechów) - było by je widać tylko w odpowiednim ujęciu.

W obu rodzajach wystają nad płytę silnika w podobny sposób.

http://farm3.static.flickr.com/2714/4293894021_df648c8c1d_o.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn118/modelwork_photo/tig3.jpg

Dodam jeszcze że niektóre wczesne wozy z wydechem kominowym przerabiano na rury.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Za to właśnie lubię to forum.

Jednym słowem wydechy są ok i nic tylko kleić dalej.

Rozumiem, że moje dywagacje dot. elementów mocowania zapasowych ogniw na wieży są właściwe?

Napisano
Za to właśnie lubię to forum.

Jednym słowem wydechy są ok i nic tylko kleić dalej.

Rozumiem, że moje dywagacje dot. elementów mocowania zapasowych ogniw na wieży są właściwe?

Tak jak widać na fotach .

Napisano

Nie pamiętam jak tam Trojca opisywał, ale chyba 4-śrubowe wersje wydechu były wcześniejsze (przy prototypach) a potem zmienili na 5-śrubowe.

Co do fotek to nieraz są tak nieczytelne, że łatwo o nadinterpretację.

Już lekko pofantazjowałem dodając stelaż na km na kopule dowódcy której widać nie ma na fotce orginału.

Napisano

Siemka'

Tak to widzą Rosjanie :

Konig%20Tigr_zpspmtrfii8.jpg

UWAGA - rysunek zamieszczono tylko na potrzeby tej dyskusji.

Polecam wydawnictwo Tornado "Koroljewskij Tigr" Nazwę wpisałem tak jak się wymawia, ale wbrew pozorom bardzo dobra pozycja. Mam sporo Tornad o niemieckiej pancerce. Do tematu. : z lewej trzy płyty tylne Bengali. Od góry ta od Initiali, potem ta od wczesnych i ta od produkcyjnych ( marzec 44' ).

P.S. Ich monografia o 3 Pancernej SS Totenkopf ma tytuł : "Dywizija SS Martwaja Gałowa"

Napisano

Czyli jednym słowem robię wersję produkowaną po marcu 1944 roku.

Nieźle to wszystko zakręcone.

Pytanie w takim razie o zasadnośc kierowania się rycinami w wydawnictwie Trojca którym dysponuje, bo pokazali inne wydechy.

Napisano

Nieźle to wszystko zakręcone.

Pytanie w takim razie o zasadnośc kierowania się rycinami w wydawnictwie Trojca którym dysponuje, bo pokazali inne wydechy.

Rysunki kolorowe są przeważnie fantazjami erotycznymi autora . Mają ładnie wyglądać i tyle . Rzadko kiedy rysunki poparte są zdjęciami , dlatego kierowanie się nimi mija się z celem , przynajmniej dla mnie .

Napisano

Dokładniej powiem że pojazd wyprodukowany w maju/czerwcu 1944 roku.

Takie malowanie sobie wybrałeś (świetne zresztą), a reszta to tylko konsekwencja wcześniejszego wyboru.

Kolorowe rysunki to tylko rysunki kolorowe.

Jakie są dokładne w odwzorowaniu oryginału to opisałem wcześniej.

Polecam wydawnictwo Tornado "Koroljewskij Tigr" Nazwę wpisałem tak jak się wymawia, ale wbrew pozorom bardzo dobra pozycja.

"Королевский Тигр" opisywany w rosyjsko języcznych wydawnictwach np.seria :

-Бронеколлекция- Nr.2 z 2001- jest kolorowy rysunek wozu Nr.332.Wydechy właściwe, ale kolory do bani.

... .Mają ładnie wyglądać i tyle . Rzadko kiedy rysunki poparte są zdjęciami , dlatego kierowanie się nimi mija się z celem , przynajmniej dla mnie .

- zgadzam się - jeśli chodzi o tą pozycję.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Lecimy z Bengalem dalej.

Kończyłem ostatnio wieże i natrafiłem na tajeminicze "pilzen" zaznaczone na ilustracji (drugie okienko po lewej).

Czy to jakieś wywietrzniki lub elementy mocowania siatki maskującej? Mnie tam się kojarzy z miastem Pilzno i browarem rzecz jasna...

DSC_0183_zps0xsomubl.jpg

Przód modelu już nabiera kształtu i rumieńców...

DSC_0186_zpsf6thtfmx.jpg

Pół dnia umęczyłem się z linami holowniczymi, które musiałem odpowiednio dociąć i uzbroić w blaszki.

DSC_0190_zpssv6adfy6.jpg

Czeka mnie teraz zabawa z zapięciami do narzędzi i innym drobnym uprzykrzaczem...

Napisano
Lecimy z Bengalem dalej.

Kończyłem ostatnio wieże i natrafiłem na tajeminicze "pilzen" zaznaczone na ilustracji (drugie okienko po lewej).

To są trzy gniazda do mocowania dżwigu wieżowego takiego jak na rysunku .

4T7kNNml.jpg

Napisano

Dzięki za objaśnienia!

W zasadzie etap lepienia już zakończony.

DSC_0195_zpsxndvfou9.jpg

DSC_0196_zpsjwnh6v2i.jpg

próbowałem zastosować zestawowe klamry na narzędzia, ale sk******ny są tak nieprzystosowane do pracy ze mną, że sięgnąłem po pomoc od Eduarda w postaci klamer z jednego elementu fototrawionego. Jak dla mnie powinien to być standard tez u Dragona, zamiast drobnica w 3 częściach.

DSC_0206_zpsqklorn7o.jpg

DSC_0207_zpshflrfpqm.jpg

DSC_0208_zpshi0qjqv4.jpg

DSC_0209_zpsplskzzzw.jpg

DSC_0210_zpsksiuthtf.jpg

DSC_0211_zpsabvw2mpc.jpg

DSC_0212_zpsi8upkmvp.jpg

DSC_0213_zpsi4sgqzci.jpg

Teraz chyba czas na malowanie...

Napisano
... tajeminicze "pilzen" zaznaczone na ilustracji... .

Dokonałeś już wyboru, ale może komuś się jeszcze to przyda.

Jeśli przyjąć że pojazd ukończony:

- do 14-06-1944, to ich nie posiadał.

- jeśli po 14-06-1944 powinien je mieć.

W czerwcu złożono ostatnie 12 wozów z tzw.wieżą Porsche, z 32 ogółem w tym miesiącu - Fgst.Nr.280035 - 280067.

Ostatni z tzw.wieżą Porsche to Fgst.Nr.280047.

Szkoda że Dragon dał kopułkę d-cy stosowaną od wozu Fgst.Nr.280048 czyli już z nową wieżą.(Serii-Turm lub jak kto woli Henschel.)

Taka powinna być:

http://modelcars.us/img/voyager-model-voyager-model-wwu-german-king-tiger-p-turret-remodeling-parts-dragon-kit-corresponding-pe35234-135-wwii-german-king-tiger-porsche-turret-for-dragon-kit_29126_500.jpg

http://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/tanks/tiger2/Tiger_2_tank_porsche_turret_with_zimmerit.jpg

Celownik powinien być jedno obiektywowy - TZF9d.

Pozdrawiam

Krzysztof

• 4 weeks later...
Napisano

W końcu znalazłem trochę czasu na nałożenie nieco farby na model.

Mocno analizowałem różne schematy malowania tego egzemplarza z Mailly le Camp. Zarówwno odrzuciłem malowanie wg. Trojcy jak i Dragonowskie z instrukcji oraz te ze Zvezdy.

Wybrałem te poniżej, ukazujące ostre przejścia kolorów i ciekawe ułożenie pasków dunkelgelb.

288287-18819-27_zpsjlaekudr.jpg

Stąd to "dziwaczne" maskowanie

Najpierw dunkelgelb:

DSC_0267_zpspioxfroj.jpg

DSC_0268_zps1wj427vl.jpg

DSC_0269_zpssshbkpfy.jpg

DSC_0270_zpsnio8y40x.jpg

Potem maskowanie przed olivegrun

DSC_0271_zpsg0detnkh.jpg

Następnie nakładanie drugiego koloru w kolejności od najjaśniejszego (dunkelgelb) po średni (olivegrun) a na najciemniejszym kończąc (rottbraun).

DSC_0278_zpsjtbdogdn.jpg

DSC_0279_zpsu23domoc.jpg

DSC_0281_zps4yukgcaw.jpg

DSC_0282_zps03qy8sdk.jpg

Niestety przed ponownym maskowaniem i nałożeniem rottbraun musiałem przerwać.

Wrzucę fotki już jutro z kolejnych etapów.