Bengal Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Cześć, niestety nie wyszło tak jak chciałem :( Zacznijmy od początku, chciałem poprawić moje pierwsze błędy maskowania, więc zamaskowałem, pomalowałem. Nie dostatecznie dobrze zamaskowałem więc musiałem dalej poprawiać moje poprawy... za którymś razem powiedziałem dość. Za dużo błędów .... Zostawiam jak jest (ile razy spojrzę na byczka, będę widział swoje początki), jutro po robocie będę chciał kłaść pierwsza warstwę błyszczącego i tu mam pytanie, nabyłem AK 192 varnish glossy czy mogę go rozcieńczyć mr.color leveling thinner czy lepiej nabyć dedykowany rozcieńczać ? Potem kalki i po kolejnej warstwie błyszczącego chciałbym prosić o pomoc, wash oraz brudzenie, jak się do tego zabrać. Postaram się jutro wrzucić fotki byście zobaczyli tą masakrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Jedziesz do końca - kolejny będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 Witam, po wczorajszej awarii już nie będę się rozpisywał ale zje***** spód lewego skrzydła :( raczej to zostawię na "pamiątkę". Parę zdjęć jak wygląda teraz byczek : muszę jeszcze położyć kalki na śmigło i je skleić. Następnie chciałbym go zacząć brudzić ... i tutaj proszę was o pomoc. Czym się kierujecie ? Archiwalne zdjęcia ? yt ? czy lecicie jak się wam podoba ? Nie chciałbym by zaraz wyszedł jakiś SF z tego byczka I jeszcze jedno pytanie, da się jakoś zniwelować efekt srebrzenia/błyszczenia kalek ? B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 Aż tak bardzo marnie mi wyszło, że nikt nic nie napisze ? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 To jeden z moich ulubionych samolotów z wyglądu i sentymentu (matchbox) więc z boku obserwuję. Jak kiedyś może będę coś znowu z latadeł sklejał to pierwszy wybór będzie między Buffalo, Raiden albo Claude Musisz coś zrobić z balansem bieli bo zdjęcie są cieeeemne! Co pewnie powoduje też brak komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Października 2016 Autor Share Napisano 6 Października 2016 Będę kombinował ... muszę kupić lepszą lampę ( nie sądziłem że to takie istotne ). Pomożecie w jego brudzeniu ? Co mam teraz zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 Chyba nie poprawiłeś malowania górnego, widzę niedomalowane przerwy miedzy kolorami. Może to zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Października 2016 Autor Share Napisano 6 Października 2016 Franz być może nie poprawiłem, albo to zdjęcie. Natomiast mam pytanie, chciałem zrobić wasza z farby van gogh ivory black plus white spirit, i w niektórych miejscach zrobiły mi sie białe naloty (tak jak by wcześniejsza farba zeszła). Co zle zrobiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 oooo dziwne, nigdy tak nie miałem. Ten White Spirit to oryginał z van gogh'a? Może zareagował z farba jeżeli był z innej firmy. Nie wiem co ci poradzić. Spróbuj delikatnie przetrzeć wilgotna szmatką. Jakimi farbami wcześniej malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 White Spirit firmy Talens. Malowane farbkami Tamiyi a na to położyłem błyszczący AK 192 rozcieńczony Tamiya X20A. Na pewno ja coś źle zrobiłem bo zareagował tak tylko w niektórych miejscach (może za cienka warstwa błyszczącego ?)nie wiem, tak czy tak uznaję ten warsztat za zakończony. Dokleję jeszcze tylko uzbrojenie i odkładam na półkę byczka. Przepraszam Cooper69 tylko, że popsułem jeden z Twoich ulubionych modeli (obiecuję, że jeszcze kiedyś go kupię i zrobię jeszcze raz ). Chciałbym wszystkim oglądającym bardzo podziękować, że dotrwaliście ze mną do powiedzmy końca a w szczególności podziękować za cenne rady od Solo, Karambolis8, Greatgonzo (za Twoją mistrzowska instrukcje zrobienia pasów), Cooper69, LuckyLUKE, Franz75, UnknownUser, Timi, Hammett, Duży Modelarz, Mikele. Dziękuje jeszcze raz. Postaram się wykorzystać wasze rady w przyszłości. Wasze zdrowie . Wrzucę jeszcze wieczorkiem albo jutro ostateczne zdjęcia - galerii nie będę robił. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 Ojtam, ojtam. Trzeba wyciągać wnioski i iść dalej, a każde Buffalo oglądam z PRZYJEMNOŚCIĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 Wnioski napewno będą wyciągnięte ale będę chciał kiedyś wrócić do tego Buffala bardzo fajny i przyjemny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 Jeszcze mam jednak pytanie Czy da się przebrudzić model ? Pytam ponieważ im bardziej nakładam na jedno skrzydło wasza z AK i Vallejo tym bardziej mi się podoba efekt Nie chce przesadzić, choć z drugiej strony i tak jest to testowy bizon (wtopa w poprzednich postach to nie byczek - wybaczcie). I jeszcze jedno czy jak uznam, że efekt jest ok to czy lakierowanie błyszczącym lakierem nie wpłynie jakoś negatywnie na owiewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Brudzenie to sprawa indywidualna, ja używam MIG czyli wczesny AK czy jakoś takoś. Model nie jest zły, każdy jeden wykonany czegoś uczy. Moja rada; jeżeli masz jakiś złom modelarski to pomaluj go i przetestuj ten white spirit. Spód zostawiasz nie pobrudzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Ja miałem podobne problemy po white spirit. Jestem na 99% przekonany, że był to efekt źle nałożonego lakieru i lub/farby (chropowata powierzchnia + zbyt cienka warstwa lakieru?). Praktycznie całkowicie zniknęło jednak po nałożeniu lakieru matowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 Witam was wybaczcie proszę, wczoraj nie udało mi się zrobić zdjęć (wiadomo czemu:)), natomiast dziś już to naprawiłem i proszę bardzo. Wyszło mi jak.... nie chce powiedzieć, że się już poddałem ale nie mam po prostu pomysłu jak wyjść z tego przykrego widoku (chyba, że jeszcze położę mat - dzięki luckyLUKE). Mam tylko nadzieję, że wyciągnę wnioski z tej porażki :( Proszę : tak wyglądał biały nalot na prawym skrzydle Moich parę wniosków : - zje***** środek, wyszło to dopiero po zdjęciu maskowania - nie wiem jakim cudem nie pomalowałem tego :( największa wtopa - zdjęcia do dupy :( padła mi lampa biurkowa, przy następnej wypłacie zainwestuje w lepsze oświetlenie - prawa strona jest bardziej ubrudzona niż lewa, to dlatego, iż tylko po prawej stronie pojawił się ten biały nalot - nie wzorowałem się w ogóle na żadnych zdjęciach oddających prawdziwe obliczę tego pięknego bizonka :( to też b. duży błąd - muszę jeszcze dokończyć śmigło i jego osłonę, więc proszę o wyrozumiałość. Zająłem się brudzeniem a o śmigle zapomniałem :( :( - następny raz, dokładniej zamaskować owiewkę, po zdjęciu wyszła moja niedokładność Jeszcze raz dziękuje, że byliście ze mną przy tym pięknym samolocie a ja go tak zje*****, przepraszam. B ps. tylniego koła nie ubrudziłem - też zapomniałem o nim :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Daj proszę lepsze zdjęcia. Chyba trochę za dużo tego wash'a, ale wash ma tą zaletę ze można go zmyć. Linie podziału popraw, (chyba że to zdjęcia). Model trzeba dopieścić tu i tam, zastanów się nad tym. Odstaw na półkę, a za dwa tygodnie spróbuj ponownie. Warto. Nevertheless podszkolisz warsztat. Co planujesz zrobić next? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 Franz postaram sie, ogarnałem starego nikona ale musi sie naładować pokombinuje jutro lecz wydaje mi sie ze problem polega na oświetleniu, które u mnie fatalne :( Już założyłem nowy warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imrahil Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Żałosny widok:( odpuść sobie brudzenie albo naucz się robić to z umiarem. teraz model wygląda jakbyś go wykąpał w łoszu i powiesił - razem z gaciami - na sznurku do wyschnięcia. jedno ci się udało tym łoszem mianowicie zamaskować wszystkie wpadki malarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi