xmald Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Galeria Konkurs Lato 2016 Model zakwalifikowany do: Klasa 4 - Okręty i statki Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Warsztat TUTAJ Interpretacja tematu: ...Lato 2016 Lato – kojarzy się większości z wakacjami, a wakacje z wodą lub górami. Dla mnie lato od jakiegoś czasu to moment kiedy robię sobie wakacje od mojego normalnego modelarskiego tematu czyli szmatopłatów z okresu Wielkiej Wojny. W tym roku zaczęło się od tego, że po raz już nie wiem, który obejrzałem „Das Boot”, później było całe mnóstwo dokumentów anglojęzycznych o U-Bootach. W ramach wakacji przeczytałem „Śmiejącą się krowę” i obie monografie Borowiaka, natomiast obecnie czytam Hiltera Wojna U-Bootów cz. I - Myśliwi Blair`a. No i stało się zamówiłem sobie model „dłubanki”. Inspiracją były też dla mnie warsztaty forumowych kolegów. Muszę przyznać, że wakacje się udały, bo nie pamiętam kiedy miałem tyle czystej frajdy z modelarstwa. Tytuł pracy - „Wakacje pod Bałtykiem” wziął się ze skojarzenia U-Boot – Unterseeboot – dokonując tłumaczenia dosłownego, złego i niepoprawnego – okręt podmorski ;) Mówi się spędzać wakacje nad Bałtykiem, to dlaczego nie „pod” Bałtykiem jak w przypadku U-Boota. Dlatego tytuł „Wakacje (dla mnie modelarskie) pod Bałtykiem”. U 20 typ II B Poczta polowa: M 29 421 Stocznia: F. Krupp Germaniawerft A.G. w Kilonii Podpisanie umowy: 2 lutego 1935 Wodowanie: 14 stycznia 1936 Numer stoczniowy: 550 Pierwszym dowódcą był Kplt Hans Eckermann 1 luty 1936 – 30 września 1937. Od października 1937 okręt należał do 3. U- Flottille „Lohs” bazującej w Kilonii a jego dowódcą do 17 stycznia 1940 roku był Kplt Karl-Heinz Moehle, który objął później dowodzenie zamiast „dłubanki” U 123 typu VIIC. W wakacje 1940 U20 okręt należał do U-Ausbildungsflottille – flotylli szkolnej a jego dowódcą był Ottokar Arnold Paulssen i najprawdopodobniej właśnie z tego okresu pochodzi malowanie z krokodylem na kiosku. Ogółem U20 wykonał 9 patroli na Morzu Północnym oraz 8 na Morzu Czarnym. U 20 wraz z kilkoma innymi „kaczkami” – U 9, U 18, U 19, U 23 oraz U24 częściowo zdemontowano i przetransportowano drogą wodną na pontonach i przez holowanie, oraz drogą lądową na specjalnych 32-kołowych platformach! Transport "dłubanek" nad Morze Czarne: źródło: subsim.com U 20 podczas swej kariery zatopił ogółem 14 statków handlowych (39 467 BRT) oraz 1 kuter desantowy (9 t). Okręt został samozatopiony u wybrzeży Turcji na Morzu Czarnym 10 września 1944 – gdzie jego wrak można obejrzeć do dziś. 7 lutego 2008 Askoy Taner wykonał podwodne zdjęcia wraku U 20, które można obejrzeć tutaj: http://www.uboat.net/gallery/index.html?gallery=DivingI&img=14 Kilka zdjęć oryginału w różnych okresach służby: źródło: http://modelismo.wehrmacht-info.com źródło: ]https://www.weitze.net O modelu: Model firmy Revell – to przepak ICM – sklejał się bardzo przyjemnie. Moje przeróbki lub obejmowały: - detale dolnej wyrzutni torped - zaznaczenie pokryw wyrzutni torped - okucia i nowe mocowania przecinacza sieci - nawiercenie istniejących i dodanie brakujących otworów przelewowych - osłony sterów głębokości wraz z naciągami i śrubami rzymskimi - dodanie i zamiana istniejących relingów na bardziej w skali - zdetalowanie działka i lawety - dodanie śrub rzymskich i linek relingów - dodanie rury wydechowej diesli - detale kiosku – osłona radionamiernika, kompas, tuba głosowa, przetłoczenia - wymiana radionamiernika - detale boi ratunkowej – uchwyty, lampa sygnalizacyjna wraz z osłoną klosza ;) - okucia mocowań lin i izolatory wykonane z wikolu - detale peryskopów Model malowałem farbami Tamiya, Revell, Vallejo oraz Alclad. Cieniowanie i brudzenie to farby olejne dla plastyków. Miłego oglądania! Wakacje pod Bałtykiem ;): I właściwa galeria: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Edit Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Piękny. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Bardzo piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Super praca,uboty zawsze w modzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Gratuluję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 13 Września 2016 Słusznie należy się największy laur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Super pomalowany. Pudło się należało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Co prawda gratulowałem, już w wątku warsztatowym, ale zrobię to jeszcze raz, zacny model, zwycięstwo w pełni zasłużone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 14 Września 2016 Piękny u-boot! Bardzo mi podchodzi malowanie jak i klejenie! Ekstra! Gratuluję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 14 Września 2016 Autor Share Napisano 14 Września 2016 Pozostało mi tylko podziękować wszystkim, którzy mój model ocenili tak wysoko. Tak, jak pisałem - zupełnie nie spodziewałem się żadnego wyróżnienia. Klejenie tego U-Boota dało mi mnóstwo frajdy podobnie jak udział w konkursie. Jeszcze raz serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Model kapitalny, ale zdjęcia podwodne miażdżą. Jak je robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 14 Września 2016 Autor Share Napisano 14 Września 2016 Dzięki Zdjęcia podwodne to niestety żadne wyszukane techniki tylko zabawa fotosklepem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi