Gość Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Cześć. Chciałem Was poinformować, że prace nad cysterną ruszyły na dobre: In-Box zaprezentowałem TU, czas na pierwsze prace. Postanowiłem, że absolutnie pierwszą czynnością będzie naklejenie folii imitującej chrom na beczkę. Folię zakupiłem na Allegro, u Sprzedawcy DAMI-2007 w tej Aukcji. Dobrze, że kupiłem spory zapas, bo czynność, z pozoru prosta, wydała się niezłym wyzwaniem. Nie dało rady na sucho, bo zbyt dużo bąbli zostawało, jak rónież, za dużo "paprochów" dostawało się pod folię. W końcu udało się opanować metodę, która zapewniła ładny wygląd folii - folia naklejana była z dużą ilością wody (prysznic pod folię), arkusze większe niż sam oklejany element, lekkie naciąganie całości, później dociaganie folii w rogach, ściąganie wody spod folii i na końcu docinanie już naklejonego fragmentu. Efekt uzyskałem następujęcy (trochę mało widoczny, bo robiony z lampą): Skleiłem też już beczkę i zaszpachlowałem. Po wyszlifowaniu szpachli, przyjdą tu także pasy folii chromowanej (spód beczki): Zacząłem też już kleić ramę - najpierw zlikwidowałem "szwy", które były dość grube i brzydkie (sporo się namachałem pilniczkiem i papierem ściernym): Tak naprawdę, to pewne prace wykonałem już jakiś czas temu - mianowicie, rozpocząłem pracę nad pojedynczymi nadkolami, według pomysłu podpatrzonego z Forum Wagi Ciężkiej. Wszystko opisałem w osobnym wątku tutaj Nadkola były na następującym etapie: I tak przeleżały w tej formie ze 2 miesiące. A na koniec mały przedsmak tego, co zamierzam zbudować. Na górze beczki podocinane i przypasowane płyty ryflowane z Truck Accesories: Cysterna będzie raczej mocno fikcyjna i nie będę się wzorował na jakimś konkretnym pojeździe. Po prostu, ma mi się podobać - taki mały eksperyment. Jako, że podpięta będzie do Actrosa Black Edition, również sama cysterna będzie cała czarna (oczywiście z wyjątkiem chromów). Pozdrowienia. Edytowane 26 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinzo56 Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 No jak widać zestawik sie szykuje zarąbisty Actros bajerancki i ta cysterka tez napewno bedzie taka. Powodzenia i czekam na nastepne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Fajne połączenie czerni z chromem, oj będzie to miało wygląd (już nawet ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Zapowiada się interesująca relacja, masz we mnie kibica Przerabiasz osie, czy podmieniasz z innej naczepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luchner Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 no nie powiem zarypiascie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 To dopiero początek, schody się dopiero zaczną - malowanie w czerń (jak Actros) i wieszanie nadkoli na ramie. Jeszcze nic nie pomierzone. Wersja nadkoli będzie uroszczona - bez imitacji pasków na nadkolu, same "patyki" od ramy do nadkola. Przerabiasz osie, czy podmieniasz z innej naczepy Tak naprawdę, to rama, którą zacząłem kleić, nie jest od cysterny, ale od naczepy z zestawu "MAN With Sunshield Trailor", jest jednak identyczna - jedyną różnicą są same osie. Ramy są identyczne - ta z "Sunsheld" (którą sklejam) ma nawet otwory do mocowania tych długich błotników, które ma oryginalnie "beczka" - wszelkie wypusty, otwory - po prostu kopia. Oryginalna rama z beczki będzie jako części zapasowe, zaś same osie dla bliźniaków (komplet - osie z kołami i ew. innymi rzeczami), już są dla kogoś zarezerwowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ccrriiss Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 No ciekawy projekt.Chrom fajnie wygląda a i pomysł z nadkolami jest bardzo interesujący może się kiedyś przydac i tak jak tornado będę Ci kibicował i bacznie śledził twoją relację pozdrawiam ccrriiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Folia nałożona bardzo ładnie... Mnie się z nią nie poszczęściło niestety Życzę powodzonka i mam nadzieję, że będzie z tego fajny zestaw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 A nie za wcześnie z tą folią??.Nie latwiej było by pomalować na czarno a potem dać folię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Osz w mordke , zawsze w Ciebie wiezyłem . Super to wygląda , folia master , a nadkola pomysłowo ;) . Palacz , nie pal bo sobie tylko zycie skracasz :P i zanieczyszczasz środowisko :P . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 i pomysł z nadkolami jest bardzo interesujący może się kiedyś przydac Tylko muszę podkreślić jeszcze raz, że to nie mój pomysł - skopiowałem go z Forum Wagi Ciężkiej, od Kolegi Witka: http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?t=2472 Folia nałożona bardzo ładnie... Pół dnia się z nią męczyłem A nie za wcześnie z tą folią??.Nie latwiej było by pomalować na czarno a potem dać folię?? Myślę, że nie. Celowo tak zrobiłem, żeby naklejać folie na głdkie, nie malowane powierzchnie. I tak bym musiał szlifować po malowaniu pod folię (i polerować). Dodatkowo, przy docinaniu folii, jak gdzie niegdzie uszkodziłem plastik, to go porawię bez problemu. Folie się zaklei taśmami maskującymi i nie będzie problemu - folia jest trwała i mocno przyklejona. Palacz , nie pal bo sobie tylko zycie skracasz :P i zanieczyszczasz środowisko :P . Modelarstwo jest stresujące - trzeba się odstresowywać Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Hmm a można wiedzieć ile dałeś za tą naczepkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Widzę kolejny ciekawy projekt, prawie coś z niczego a to lubię, cysterna wygląda bardzo interesująco . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Cześć. Poszukuję fotek cystern, które z tyłu na "deklu beczki" mają dodatkowe lampy obrysowe, ale duże - jest tam lampa pozycyjna i migacz. Ja znalazłem tylko coś takiego, a to jeszcze nie jest do końca to, o co mi chodzi, ale mniej więcej w tym stylu: Może ktoś z Was ma takie fotki, lub wie, gdzie znaleźć? Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 a oski te orginalne na bliźniakach sprzedałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 a oski te orginalne na bliźniakach sprzedałes? Oryginalna rama z beczki będzie jako części zapasowe, zaś same osie dla bliźniaków (komplet - osie z kołami i ew. innymi rzeczami), już są dla kogoś zarezerwowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 a sory nie zauwazylem:(, a zdradzisz cene beczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenworth Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 A czy ten model można jeszcze gdzieś kupić w Polsce (no i za ile mniej więcej) czy raczej jest trudno osiągalny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redline Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 A czy ten model można jeszcze gdzieś kupić w Polsce (no i za ile mniej więcej) czy raczej jest trudno osiągalny ??? Z tego co wiem, to raczej cięźko bedzie Ci go znaleźć. Ostatnio był na allegro. Rama była złorzona a reszta kompletna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenworth Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Z tego co wiem, to raczej cięźko bedzie Ci go znaleźć. Ostatnio był na allegro. Rama była złorzona a reszta kompletna. A kiedy dokładnie był na Allegro ? Za ile poszedł ? Bo jakoś go przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 A kiedy dokładnie był na Allegro ? Za ile poszedł ? Bo jakoś go przeoczyłem. Zobacz tu: Allegro 18 listopada poszła za 104zł, choć niekompletna (bez kalkomani) - taka sama jak moja, tylko w innym malowaniu (Italeri #713) Ogólnie to pojawiają się czasem na Allegro czy Ebay - w ciągu kilku ostatnich miesięcy widziałem chyba ze 3 różne. Tylko trzeba wyszukiwać w Ebayu zagranicznym (francuski, hiszpański), bo polski nie znajduje ich u międzynarodowych sprzedawców (polskie kategorie nie są skorelowane z europejskimi, a modele w europejskich krajach są w innych kategoriach na Ebay). Przykładowo, ostatnio była tu: Ebay francuski Moja kosztowała więcej, bo ściągnięta razem z zestawem konwersyjnym (HDS + Winda - Italeri #776). Cena za modele to 300zł, ale drugie tyle to koszty przelewów bankowych, transportu i cła. Impreza niezbyt tania, więc jakby się ktoś zdecydował na jakieś modele, to najlepiej wziąć 2-3. Kupowane było tu: Sklep Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinzo56 Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 No imprezka troche droga ale napewno sie opłacało kupic taka cysterne. Chcę ja ujrzec gotowa w zestawie:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Prace trwają. Okleiłem już spód beczki: Posklejałem zawieszenie, poszlifowałm szpachlę na ramie oraz zaszpachlowałem niepotrzebne otwory: Osie są przyklejone tymczasowo, żeby dopasować nadkola własnej roboty. Pytanie za 100 punktók, jak to malować? O ile resory, drążki stabilizacyjne, osie, będą czarne, to nie mam pojęcia co z elementami układu hamulcowego - w "Szmitkach" nie ma problemu, bo tam jest wyraźna wytłoczka tarcz hamulcowych i zacisków, a tu nie mam pojęcia, bo nie wiem, jak to wygląda w oryginale. Czy też wszystko na czarno, czy może któryś z tych elementów jest tarczą hamulcową? Ma ktoś foty oryginału lub jak u siebie pomalował? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 (edytowane) W Twojej naczepie masz hamulce będnowe a tarcze to osłony - możesz śmiało pomalować je pod kolor ramy. Edytowane 28 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_ble_ Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Mogę sie mylić, ale ta konstrukcja (modelu) pamięta lata `80. Tak więc raczej nie było tam tarcz hamulcowych a najzwyklejsze "bębny" Ja bym malował wsio na czarno P.S Tornado był pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi