Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Złożyć się da, ale bez rewelacji ten Amodel.Z tego co widać linie podziału takie sobie i fatalne oszklenie.

Będziesz korzystał z tych samych wyprasek?

Napisano

Tak ten sam model. Amodel jest jaki jest innego ni ma . W rękach miałem też wypraski Eastern Express i są one trochej lepszej jakości oraz są inaczej rozmieszczone w ramkach. Myślałem, że jest to ten sam model ale jednak troszkę się różni. Oszklenie w swoim modelu strasznie spaprałem.

• 1 month later...
Napisano

Zamiast detalowania blaszkami postanowiłem pójść w efekty 3D

tu1.JPG

tu2.JPG

Plastik bardzo przyjemny,świetne linie podziału.

tu4.JPG

Ściąłem kołki aby dobrze spasować połówki kadłuba

tu5.JPG

żywica z Izraela

tu3.JPG

wlot powietrza z Rosji

tu7.JPG

trochę szpachli

tu6.JPG

Napisano

Zastanawiam się czy równać okna do poszycia.Jesli kalkomania AA jest dobrze zaprojektowana to okienka powinny ładnie pasować w model.

Ma ktoś doświadczenie w tym zakresie?

Napisano

Równać, nie możesz wykluczyć jej rozciągliwości co by mogło skutkować sztukowaniem krótkimi odcinkami.

Jeśli nie to co do dopasowania to zrób z niej ksero i sobie ładnie wszystko przypasujesz.

• 2 weeks later...
Napisano

Po równaniu;

tup1.JPG

tup2.JPG

Wybrałem trochę materiału z okienek w trakcie szlifowania.Na razie zostawiam,zobaczę jak będzie wyglądać po surfie.

Jakieś sugestie co do koloru kołpaków?Skłaniam się ku beżowym.

tup3.JPG

Napisano

Zastanawiam się jakim kolorem pomalować krawędzie natarcia skrzydeł i elementy silników.

W prawdziwych maszynach są stalowe,na wlotach do silników chromowane?

Kolor stalowy wydaje mi się zbyt ciemny po położeniu na modelu.

Może sprawę załatwi gunziak C8 na krawędzie płatów i np polerowane alu na wloty silników?

a902a1a6167e8bf336736889416aab53.jpg

tu-154m-usedom-3.jpg

Napisano

W Chabarowsku rozcieńczalnika do surfa nie dowieźli...chromów na silniki nie mają.Problemy logistyczne.

Co innego w Kalifornii tam wszystko zaplanowane i nie ma przestojów.

• 2 months later...
Napisano

Niestety cieniowanie zrobione za pomocą łosza zniknęło pod kolejnymi warstwami białej(gunze 69).Przy małej sile kryjącej rozcieńczonej 69 ciężko jest ładnie wydobyć preszejding.Przy następnym modelu wypróbuje farby z serii GX,może będę mógł bardziej kontrolować nakładanie farby.

Ale za to wyszła fajna gładziutka powierzchnia.

tup1.JPG

tup2.JPG

Napisano

Ja ostatnio na celulozowe gunziaki kładłem od razy akrylowego washa od Model Master i efekt całkiem mi się podobał. Wash ten zmywam prawie od razu po nałożeniu wodą, przez co wiem, że na 100% nic się nie stanie farbie a przy tym pozostają jego niewielkie ilości i jest delikatny.

Napisano

Dobrze Ci idzie . Jak patrzę na to wszystko to stwierdzam,że wracam do pasażerów . Czy u Ciebie skrzydła pasują dobrze do kadłuba ?. Kiedyś robiłem już Tu 154 z Zvezdy i był tam niemałe szpary.

Napisano
… akrylowego washa od Model Master … zmywam prawie od razu po nałożeniu wodą … pozostają jego niewielkie ilości i jest delikatny.
Poproszę numer katalogowy.