SebastianC. Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Byłoby faux pas z mojej strony gdybym nie wspomógł forumowych kolegów w popularyzacji naszej ulubionej nikczemnej skali więc postanowiłem założyć warsztat z takim oto modelem: Jak widać na załączonych obrazkach trochę rzeźby będzie - trasowanie linii podziału, przeróbka turbosprężarek, uzupełnienie komór podwozia, silniki itp,itd Na 90% zdecydowałem się na malowanie szwajcarskie: Chociaż chodzą mi po głowie takie assembly ship: W tym przypadku trzeba będzie dorobić szklarnię. Tak czy siak przy moim tempie sklejania zapowiada się dłuuuugi warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Warsztat tasiemiec. Lubię to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Gorąco namawiam na budowę Szwajcara! Zwracam jednak uwagę, że w malowaniu szwajcarskim samolot miał zdemontowane przednią i tylną wieżyczkę strzelecką. Więcej fotek tej maszyny tutaj: http://warbird.ch/wb-events/schweizer-piloten-von-schweizer-flab-beschossen/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Świetnie, że dołączyłeś do projektu Jeśli będzie trzeba dorabiać "szklarnię" to służę pomocą. A jak zamierzasz ogarnąć tak skomplikowane malowania? Maski? Kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 No no, będzie na co popatrzeć tak jak nasze żony lubią długie seriale tak my lubimy długie warsztaty:D od jakiegoś czasu poluję na te bombery Minicrafta, więc z chęcią będę śledził. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 25 Września 2016 Autor Share Napisano 25 Września 2016 Raczej zdecyduję się na tego szwajcara. Bez wieżyczek to będzie trochę kijowo wyglądał, powiedzmy, że zrobię wersję po przemalowaniu ale jeszcze prze demontażem wieżyczek Marudek dzięki za pomoc ale na razie spróbuję samodzielnie ogarnąć temat, jeśli mnie to przerośnie to wtedy się odezwę. Malowanie będzie od masek tylko numery z kalkomanii, prawdopodobnie zlecę zrobienie kalek bo w planach mam jeszcze Mistela 1/S1 (bf-109f od sweeta + ju-88A4 z minicrafta) i marudera B-26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 No i super! Ja też przy swoim Spicie wybrałem wersję "przejściową" A teraz jak zapowiedziałeś kolejne rodzynki to się nie zdziw, że będziemy Cię poganiać z budową Wyzwoliciela, żeby je szybciej zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Raczej zdecyduję się na tego szwajcara. Bez wieżyczek to będzie trochę kijowo wyglądał, powiedzmy, że zrobię wersję po przemalowaniu ale jeszcze prze demontażem wieżyczek To może zrób wersję przejściową w trakcie modyfikacji? Przemalowany, jeszcze z wieżyczkami, ale już bez karabinów maszynowych? To by miało ręce i nogi. Samolot miał trochę pecha, bo lądował na słabiej utwardzonym (trawiastym) pasie w Altenrhein. Żeby go ponownie poderwać do lotu trzeba było maksymalnie odciążyć maszynę z wyposażenia. Stąd właśnie decyzja o zdjęciu uzbrojenia i w końcu całych wieżyczek. W ogóle do tej kolorówki samolotu w szwajcarskich barwach mam kilka zastrzeżeń: - przód kadłuba w dolnej części ewidentnie był biały (obszar poniżej podstawy przedniej wieżyczki) - osłony wszystkich silników też były białe - górne pasy skrzydłowe przechodziły przez krawędź natarcia na spód (brak przerwy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 A ja się zapytam, jeśli wolno: jak wygląda "szkło" w tym zestawie? Można prosić o snimkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 Tak to wygląda z oszkleniem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Panowie, a do czego służyły te pasiaste malowania? O jakie assembly / zgromadzenie chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Ugrupowanie się wyprawy bombowej złożonej z setek bombowców było sporym problemem logistycznym. Szczególnie w warunkach obowiązywania ciszy radiowej. W VIII AF wykorzystano bombowce o statusie war weary jako optyczne 'wskaźniki' do formowania się boxów poszczególnych grup bombowych. Jako takie Assembly Ships musiały być dość wyraziste i charakterystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Dzięki za odpowiedź O bombowcach wiem tylko tyle co obejrzałem w Memphis Belle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Dzisiaj trochę podłubałem przy skrzydłach. Odciąłem powierzchnie sterowe, pogłębiłem i lekko zwaloryzowałem komory podwozia głównego i dorobiłem turbosprężarkę (zostały jeszcze 3 ). Porównanie z oryginałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Jest różnica! Brawo za scratch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Dzięki. Chciałem ograniczyć scratch do minimum ale tego nie mogłem tak zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Tylko uważaj, bo to wciąga Zaraz będziesz strugał manetki w kabinie pilotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 Dużo się od ostatniego razu nie działo. Wyciąłem okienka wcześniej od środka Dremelem pocieniajac ścianki i wkleiłem kawałki przezroczystego plastiku. Nad kokpitem się nie rozczulałem bo praktycznie go nie widać. Tak wygląda oryginał: a tak po poprawkach: Kadłub i skrzydła sklejone do kupy i poszpachlowane, teraz szlifowanie i rycie linii. Tak przy okazji, model będzie bez dolnej wieżyczki. Czy ktoś wie jak to wyglądało po jej demontażu? Wspawywali jakaś blachę czy coś? Przydałby się rysunek lub zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Wszystkie znane zdjęcia są w linku na poprzedniej stronie. Według mnie otwór po wieżyczce po prostu zasłonięto blachą tak jak pozostałe. Zostawienie otworu generowałoby zbędny opór i spory przeciąg w kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Wow, myślałem, że będziesz rył linie na połówkach kadłuba a nie na sklejonym... Teraz będzie pewnie trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi