Skocz do zawartości

Mitsubishi A6M3 Zero Type 32 - Tamiya 1/48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Chciałbym przedstawić mój pierwszy skończony model. Wiem, że poziom jest taki sobie, ale nie sądziłem, że w ogóle dotrwam do końca. Poza tym jego wykonanie dało mi kopa do pracy przy kolejnych modelach. Nie będę więc ściemniał - błędów jest sporo. Wiem, że je wyłapiecie, więc choć po części sam się wyspowiadam ;)

Lakierowanie wykonałem farbami Vallejo, bo takie kiedyś kupiłem. Pierwsze malunki robiłem pędzlem (Italeri - okrągłe trzonki, odradzam) i zatrzymałem się na osłonie silnika - nie wyglądała dobrze. Kiedy wróciłem do zerówki miałem już aerograf, więc zmyłem wszystko i położyłem farby na nowo. Nie było tak źle jak niektórzy straszą. Niestety kolor bazowy kładłem źle rozcieńczony (+ za mało retardera) i wyszła dość gruba, chropowata warstwa, która zalała częściowo detale nie wspominając o zasychaniu na dyszy. Z kolejną było lepiej - sukces gwarantuje więc odpowiednia ilość retardera i dobre rozcieńczenie. Jednak nie umywa się to do komfortu malowania farbami Tamiya. Co do kolorystyki - dobrana na podstawie tego co wyczytałem w Internecie. Wiem, że zdania są w tej kwestii podzielone - tutaj nie miało to dla mnie aż takiego znaczenia.

Mimo świetnego spasowania udało mi się spartolić niektóre łączenia, ale na szczęście gównie na spodzie... Razu pewnego spadło mi również z szafy pudełko z drobnicą i jedna z klap podwozia zaginęła na wieki. Na szczęście w pudle były dwa zestawy klap i dorobiłem ją z tej do wersji zamkniętej. Różnicę widać, ale nie jest tragicznie (chyba).

Największe problemy miałem z oszkleniem i kalkami. Te pierwsze wymagało czasochłonnego i trudnego maskowania (przynajmniej dla mnie). Niestety po ściągnięciu masek wyszły podpłynięcia farby - udało się je na szczęście usunąć, widoczne były też zabrudzenia od wewnętrznej strony. Musiałem zatem ją odkleić, wyczyścić i pononie wkleić. Przy okazji złamał się maszt anteny... Dlatego też samej anteny nie ma (zerwała się). Jeżeli chodzi o kalki, to grube były jak skóra słonia. Długo się z nimi siłowałem i niestety poszło mi bardzo słabo. Na pewno nie pomogło kiepskie przygotowanie powierzchni (dało się we znaki również przy washu) i braki w chemii (używałem tylko max fit strong - Tamiya). Po fakcie poczytałem co nieco o starych kalkach Tamiya, ale było już za późno. Dociekliwi pewnie zauważą również błędny numer boczny - jest 872 zamiast 874. Wytłumaczenie jest prozaiczne - pomyliłem się, wybrałem złe kalki.

Sporo tego (i jeszcze więcej), ale dużo się nauczyłem i mimo wszystko jestem zadowolony z tego co robiłem. Stawiam go na półce i idę dalej. Może kiedyś zrobię go jeszcze raz... Nie licząc wypukłych linii podziału (część taka jest), to na prawdę świetny zestaw.

Bądźcie łaskawi również jeśli chodzi o same zdjęcia - to max. co udało mi się wyciągnąć w obecnych warunkach domowych (nie mam dobrego oświetlenia i poluję na słońce za oknem).

Pozdrawiam

P1180003_zpsjwj930kw.jpg

P1180006_zpslwkaeabi.jpg

P1180009_zpslg4dduqv.jpg

P1180011_zpsb3faqaxc.jpg

P1180015_zpsxqy5k2xe.jpg

P1180019_zpsr8pjek3w.jpg

P1180021_zpsork4wh75.jpg

P1180027_zpszrhwl3d1.jpg

Napisano

Brak światełek na płacie i maszt pod złym kątem. Kolorystyka dyskusyjna.

Napisano

Niestety w palecie Vallejo nie było nic bliższemu prawdzie (bez mieszania, prosto z butli) - pamiętam, że dobierałem kolor w sklepie ze wzornika, a maszt taki został po operacji z owiewką... Co do światełek, to nie wiem - instrukcja milczy, a na innych modelach też ich nie widzę (tylko te na krawędziach skrzydeł).

Napisano

fakt jest taki, że nie oglądasz zdjęć rzeczywistego obiektu tylko inne modele i powielasz ich błędy.

A wracając do masztu możesz go śmiało usunąć . W Tainan Kokutai były demontowane radyjka i nie było potrzeby pozostawiania masztu.

• 1 month later...
Napisano

A ja pochwalę. Całkiem ładny model, trudno uwierzyć, że to pierwszy skończony. Bardzo ładny wash. Na takich kolorach bardzo trudno nie przesadzić, a Twój Zero wygląda bardzo naturalnie.

Zwróć uwagę na źródła informacji: wzorowanie się na innych modelach czy wypowiedziach na forach bez poparcia 'twardych' materiałów jest ryzykowne. I budując jakiś element samolotu spróbuj zrozumieć, do czego służy i jak działa. To często pozwala uniknąć błędów takich, jak w podwoziu (mocowanie małych pokryw u nasady goleni).

Nie daj się zakrzyczeć krytykantom, rób swoje, bo model bardzo obiecujący!

Napisano

A ja się dopiszę do kolegi agalanta,to nie wygląda jak pierwszy model

Jak na pierwszy,to fajnie ci wyszedł,trochę popracujesz a niedociągnięcia znikną

Pozdrawiam Wojtek

Napisano

Mnie model się podoba, pomimo wskazanych niedociągnięć. Najważniejsze, że Tobie się podoba, miałeś frajdę z klejenia, a efekt wyszedł dobrze. Z felerów mógłbym wskazać niepotrzebnie zamontowany maszt radiowy (w tej wersji radio demontowano, potwierdzają też to zdjęcia) plus błędny kolor wnęk podwozia. Ale model naprawdę jest dobry, a następne (jak sądzę) będą jeszcze lepsze.

A6M3 Model 32 też kiedyś pykłem, ale zdjęcia są lipne: viewtopic.php?f=64&t=48521

Pozdrawiam i czekam na kolejny model

• 2 weeks later...
Napisano

Wyszło bardzo fajnie. Mnie się podoba powodzenia przy następnych modelach.

• 4 weeks later...
Napisano

Może któryś z kolegów podzieliłby się sprawdzonymi materiałami dot. kolorystyki tej wersji Zerówki? Mam już nowy zestaw i pierwsza rzecz, ktora mnie zastanawia, to klolor poziomych pasów na stateczniku pionowym. Tutaj były żółte, a w zestawie 1/72 są białe. Chciałbym ją zrobić jak trzeba, a z tego co widzę, to w niektórych kwestiach zdania są podzielone.

Napisano

Zdania są podzielone bo większość nie zwraca uwagi na zdjęcia (a tych tego samolotu nie brakuje) ,a na to co producent modelu pokazał w instrukcji. Moje zdanie to pasy na ogonie białe, na kadłubie czerwone. Nie zapomnij (częsty błąd ) że to co jest pod szklarnią było malowane na taki kolor jak osłona silnika.

Napisano

Prawidłowym kolorem poziomych pasów jest na 99% biały. Tak sugerują zdjęcia wraku zdobytego przez Aliantów, jak też nowe opracowania made in Japan.

Udanego sklejania

Napisano

Aotake. Co do wnęk podwozia A6M3 - malowano je w kolorze aotake lub pozostawiano bez malowania, w kolorze aluminium. Spotkałem się też opinią, że pokrywano je warstwą lakieru bezbarwnego, który po pewnym czasie przybierał lekko żółtawy odcień. Jednakże w tym konkretnym przypadku użyłbym aotake. Zresztą, już użyłem