BrodaGeodety Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Witam Modelarską Brać Na imię mam Tomasz i po przerwie próbuję wrócić do modeli. Większą styczność miałem z kartonem, ale ze względu na ograniczone ilości miejsca próbuję wrócić do plastiku w mniejszych skalach. Na pierwszy ogień poszedł rzeczony Hurricane. Mój misterny plan zakładał zrobienie z niego maszyny z 303-ciego dywizjonu. Wzięło to jednak w łeb, kiedy się okazało, że jest to wersja z drewniano - płóciennymi skrzydłami. Zostanę zatem przy wersji z pudełka, choć jeszcze nie podjąłem decyzji, czy będzie to Anglik czy Belg. Ponieważ to mój powrót, to nie zamierzam utrudniać sobie dodatkami czy modyfikacjami. Może jedynie trochę go pobrudzę. Malowanie pędzlem akrylami pactry. Założenie jednak to skleić ładnie i czysto. Zobaczymy czy się uda. Pudełko: Oraz jego zawartość: Do tego oczywiście kalkomania, instrukcja i schematy malowania. Jak widać producent przewidział wykonanie wersji późniejszej ze śmigłem trójłopatkowym i zmodyfikowanym tyłem. Jakość wyprasek - dla kogoś kto jako ostatnie miał zestawy ZTS to bardzo dobra. Jest to model z nowej serii, z dobrych form. Mam nadzieję że będzie składał się równie dobrze jak wygląda. Na pierwszy rzut poszła zgodnie z instrukcją komora podwozia Pierwsza przymiarka płata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Witam Ten model jest miodzo, Airfix naprawdę się postarał. Wersja z pudełka też fajna. Będę śledził. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Model ma świetne kalki,czekam na dalszą część Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Modelik skleja się dobrze a nawet B.dobrze przerabiałem go jakiś czas temu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 no te nowe airfixy są chwalone mam kilka w poczekalni hurricane niestety nie, pośledzę warsztat zobaczę co z tego się da wycisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Ja go sklejałem w zeszłym roku, przerabiając przy tym na wersję z metalowym płatem, w barwach Dywizjonu 303. Byłem bardzo zadowolony. Będę Ci kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Ten model skleja się bardzo dobrze, jedynie skrzydło będzie wymagało większej ilości szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrodaGeodety Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 @jpl Podmieniałeś skrzydła, czy wycinałeś linie podziału? @mig No właśnie prace stanęły w oczekiwaniu na szpachlę. Zwłaszcza krawędź natarcia będzie wymagała szpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 @jplPodmieniałeś skrzydła, czy wycinałeś linie podziału? Szczerze mówiąc... po prostu zeszlifowałem je, nakleiłem na nich wydrukowane imitacje osłon wnęk karabinów maszynowych, przesunąłem reflektory i tak zostawiłem... Ale ogólny efekt był całkiem znośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrodaGeodety Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 Na razie się nie odważę na taki krok. Wracam po zbyt długiej przerwie. A może znacie jakiś zestaw w 1/72 z "metalowymi" skrzydłami godny uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Czytałem kiedyś coś o próbach przeszczepu z "Revella", ale nie wiem, czy to prawda, to znaczy pewnie prawda, ale mnóstwo przerabiania po drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Na razie się nie odważę na taki krok. Wracam po zbyt długiej przerwie. A może znacie jakiś zestaw w 1/72 z "metalowymi" skrzydłami godny uwagi? Spróbuj zapolować na stary zestaw Airfixa (MkI/IIb). https://www.youtube.com/watch?v=CeBQXXtXA38 Tam było metalowe skrzydło. Możesz spróbować przeszczepu. Tylko roboty trochę np. z przerabianiem linii z wypukłych na wklęsłe. Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=34157 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Czytałem kiedyś coś o próbach przeszczepu z "Revella", ale nie wiem, czy to prawda, to znaczy pewnie prawda, ale mnóstwo przerabiania po drodze... daleko nie trzeba szukać - podobna przerbóka była prezentowana tu cakiem niedawno: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=51530 autor: Bartosz69 z tym że skrzydła pochodziły ze Smer-a (ex-Heller, od niedawna pakowany też przez przez Mister Craft), także jak i w Airfix-ie wypukłe podziały do przerysowania, Ze skrzydłami metalowymi z pudła to jak wspomniano Revell, ale także Academy, od bidy HobbyBoss, dla bardziej wymagających AZ/Legato, Hasegawa ale to już wyższy budżet, generalnie jest w czym wybierać, choć temat wciąż trudno nazwać wyczerpanym. Co do starego Airfixa, to jego nieątpliwą zaletą jest duża poprawnośćc wymiarowa, ale jest to już vintage pełną gębą, czyli wypukłe podziały i prawie zero detalu - dobra baza do dłuższej pracy nad modelem, ale prosto z pudła może być nie do końca satysfakcjonujący. Poniżej moja próbka tego jak wygląda stary airfix (kiedyś wzięło mnie na krótki romans z vintagem): pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrodaGeodety Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Ruszyły prace nad detalami. Najpierw wyposażenie kokpitu zostało pomalowane. A następnie trafiło na swoje miejsce. Płat skrzydła został też już raz wyszpachlowany i wyszlifowany. Nie było źle z tym, ale jeszcze kilka miejsc wymaga poprawek. Całość kokpitu przygotowana do montażu. I pierwsza przymiarka sklejonego kadłuba ze skrzydłem. Będzie tu potrzebne trochę pracy, gdyż od strony dziobu powstaje lekki schodek. Jak już zostało powiedziane, model bardzo fajnie spasowany i przyjemnie się go składa. Zdecydowałem, że wykonam wersję belgijską. Jeśli temat doprowadzę do końca, będę zadowolony i będę chciał coś kolejnego wziąć na matę, to będzie to AIRFIX 03087. Razem będą stanowiły ładną parę z wiosny/lata 1940 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Szczerze mówiąc, nie wiem, czy tylna ściana kokpitu nie powinna być w tym samym kolorze, co boki wewnątrz. No ale może masz lepsze "kwity" niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrodaGeodety Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Instrukcja podaje Humbrol 70 czyli brick red. U mnie niestety wyszedł bardziej red, więc jeszcze będą to poprawiał. Ale też byłem zaskoczony, że kolor jest inny niż reszty wnętrza. Macie może jakiś prosty patent na światła pozycyjne na skrzydłach, żeby to wyglądało jak prawdziwe światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi