Mikolaj75 Napisano 31 Października 2016 Napisano 31 Października 2016 A było to tak - na konkursie w Poznaniu atrakcją zewnętrzną były pojazdy zabytkowe, a wśród nich Chevrolet tzw. "Canada". Autko przecudnej urody. No i taki jakiś impuls się zrobił. Przypadki lotników budujących pojazdy lądowe się zdarzają, także nie obawiam się o swój stan ;-) W Poznaniu był C60, oferta w interesującej mnie skali (1:72) to zestawy IBG dotyczące C15A. Nic nie szkodzi, zaopatrzyłem się w 15-tki, 60-tka "coming soon", także straty nie ma. Wzbogacenie Partem i dodatkami własnymi. Zakładam budowę uproszczoną na zasadzie kolekcjonerskiej, ale co tam powychodzi to nie wiadomo. Na początek pudła: Uruchomienie linii montażowej: Skromne poprawki niektórych trudnych do wyprowadzenia części zestawowych: Szoferki zdecydowanie zyskają otrzymując Partowe siatki: Następnie ciut detali własnych - progi, zawiasy, okucia: Tu i ówdzie trochę detali: Drzwi generalnie będą otwarte, Part pomocny: I mała przymiarka radiowego Kangura - autko ma całe 6 cm (!) Przy okazji mam nadzieję na rychłą aktualizację Stara - pamiętam o nim :-) Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
hubert72 Napisano 31 Października 2016 Napisano 31 Października 2016 Super, fajnie że ruszyłeś z tematem ;) mam nadzieje że kiedyś i Bedford powstanie ;) Cytuj
bazylms Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Spoko Mikołaju, wpadaj jak najczęściej. Rozumiem że nie planujesz tak głębokiej waloryzacji jak przy silniku SU-20? Cytuj
Mikele Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Ho ho, Mikołaj zwiedza inne działy na forum. Robota jak zwykle na poziomie. Cytuj
Piotr_P Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 (edytowane) Ta.. I gdzie się nie pojawi tam robi wstyd innym Grile wyglądają super. Uwielbiam Twoje prace. Mam nadzieję,że zagościsz na dłużej w pancernym dziale. Pocziemu ty poprawiał maski silnika? Zły obrys czy nie byłbyś sobą? Pytam bo pewno po twoim warsztacie nabiorę apetytu na któryś z tych szkrabów. Edytowane 1 Listopada 2016 przez Gość Cytuj
jonathan Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Obserwuje bo cysterna czeka już na swoją kolej. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 1 Listopada 2016 Autor Napisano 1 Listopada 2016 Dzięki wszystkim za zainteresowanie Rozumiem że nie planujesz tak głębokiej waloryzacji jak przy silniku SU-20? Tak jak pisałem, raczej kolekcjonersko, choć od widocznych detali nie będę się uchylał :-) Pocziemu ty poprawiał maski silnika? Łatwiej zgrały się z siatką i uzyskałem delikatne przełamanie blachy. Przy okazji - gdyby ktoś z kolegów posiadał rysunki czy zbliżenia- w ogóle jakieś materiały - instalacji i agregatów Watertanka, to będę zobowiązany. Aha - poszukuję też jakichś materiałów na cywilną Canadę - tak, żeby było widać całość. Trochę jest tego w sieci, ale zawsze brakuje tej czy innej strony. I prawdopodobnie nie mam biegłości w szukaniu Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
Mikolaj75 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Muszę przyznać, że IBG całkiem przyjemnie się skleja, tyle, że trzeba poświęcić nieco pracy na dokładne oczyszczenie części po wycięciu z ramek. W cysternie Watertanka zrobiłem kilka prostych uzupełnień: Pozdrawiam i przypominam się z prośbą o jakieś fajne materiały na autko w cywilu.. Cytuj
jonathan Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Ja tam widzę zastosowanie ;] Myślę że pierwszy do zrobienia przez Ciebie... trochę ryflowanej blaszki... i jazda ;] Cytuj
Mikolaj75 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Ten zielono-pomarańczowy jest super. Mam jeszcze dwa inne jego ujęcia, ale wciąż dokładnie nie wiadomo, co jest na pace - widać jakiś dźwig, ale brak szczegółów. Gdyby się znalazły inne jeszcze fotki, to jak najbardziej bym go widział w budowie Cytuj
jonathan Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Chyba widziałeś tą Ale ta może bardziej pomoże ;] Edytowane 6 Listopada 2016 przez Gość Cytuj
jonathan Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Jeszcze jedną dorzuciłem w edycji ;] Z "tyłem" Cytuj
Mikolaj75 Napisano 9 Listopada 2016 Autor Napisano 9 Listopada 2016 Działam, jednak na razie nie ma większej partii do pokazania. Różne drobiazgi się robią i dzielę czas z Su. W weekend powinno się coś więcej zrobić. Dzięki za fotki i linki Cytuj
jonathan Napisano 9 Listopada 2016 Napisano 9 Listopada 2016 Nie ma sprawy. Sam mam tą cysternę i też powoli coś tam o niej czytam. Więc łatwiej było odkopać coś co się widziało, nawet niechcący. Cytuj
jonathan Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 No to zacząłem swoja Canade... a zacząłem od kupienia nie tego zestawu blach co trzeba ;] Więc będą dwie cysterny no. 11 i 13 Cytuj
Mikolaj75 Napisano 20 Listopada 2016 Autor Napisano 20 Listopada 2016 Pomalutku - prace ostatnio dotyczyły cysterny. Skromna waloryzacja skrzynek: Part jest pomocny przy podeście, niemniej w ślad za IBG nie zrobili skosu z boku i trzeba to w miarę możliwości skorygować: Armatura kuchenno-łazienkowa - niby element zestawowy jest całkiem przyzwoity, ale doszedłem do wniosku, że szybciej zrobię nowy, niż wyszlifuję zestawowy: I mały rzut oka na aktualny - jeszcze dość ubogi - wygląd Watertanka: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
bazylms Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 Ten zestawowy element natryskowy to z ramką na początku pomyliłem. Natomiast twój wygląda dużo lepiej. Cytuj
Piotr_P Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 jeszcze dość ubogi Może dla Ciebie Mikołaju ubogi ,dla niektórych (jak ja) to już arcydzieło. W tej skali ..... Cytuj
jonathan Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 Pewnie.. zdołuj ludzi ;] Pięknie to wygląda Cytuj
Mikolaj75 Napisano 13 Grudnia 2016 Autor Napisano 13 Grudnia 2016 Witam Tak jonathan - widziałem, ale zdaje się, że jeszcze w handlu nie ma... Tymczasem.. Walka z nałogiem jest trudna i zdaje się, że budowa z pudełka jest na razie poza moim zasięgiem ;-) W Australijczyku chociaż właz na dachu wypada otworzyć: Najbardziej zaawansowana jest cysterna. Wykonałem kilka kolejnych detali i przerobiłem reflektory: Podest dostał kilka detali i wlewy paliwa: IBG w zasadzie pominęło całą instalację cysterny. Jest to ciekawy zespół i jego pominięcie nie mogło wchodzić w grę, stąd na podstawie zdjęć postarałem się to w miarę możliwości odtworzyć: Model po przymiarce. Generalnie wszystkie inne detale są przygotowane, a to znaczy, że cysterna w zasadzie dojrzała do malowania: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
bazylms Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 Podziwiam łatwość z jaką ci to przychodzi. Świetna robota. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi