FLECZER Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2017 Udało się dzisiaj pobawić. Pojawił się nowy kompresor, nowy aerograf i chwila czasu. Wynikiem tego modele Toldi będą się zaprzyjaźniać z płynem DOT-3. Ale temat drgnął. Chevy AK dostał bazę Udało mi się popracować przy Flakpanzerze, choć jeszcze sporo do końca. Są też malutkie postępy przy TACAM R-2. Powstaje dość skomplikowana osłona działa i gąsienice już z bieżnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 Fotki na szybko z biurka. Model jeszcze schnie. W zasadzie prawie skończony ale kusi mnie zrobienie małej podstawki i dodanie jeszcze jednego załoganta z zestawu zviezdy (oczywiście w ubraniu zimowym). Gąsienice byłyby wówczas podsypane odrobiną śniegu. Na razie wygląda to tak: To nie poprawność polityczna. Jak białe tło wyschnie to domaluję swastykę. Chevy AK już właściwie oznaczony czeka na warstwę sidoluksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Lutego 2017 Autor Share Napisano 7 Lutego 2017 Nie mogłem się powstrzymać... C4P wypchnął z kolejki pozostałe modele. Co do samego ciągnika to będę jeszcze robił przednią szybę i rozdzielę koła w podwoziu gąsienicowym. Będzie miał podpiętą armatę 75mm wz.1897 Schneider na kołach do trakcji konnej tak jak na zdjęciach z prób. Oczywiście przodek do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Przyłączam się do głosów uznania. Zacięcie do poprawiania wersji pudełkowych i umiejętności w tymże robią wrażenie (bieżnikowanie gąsek igłą już zakonotowałem do wykorzystania). Malowanie już koledzy chwalili, tylko przyklasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Tak się składa że moim dniem smrodzenia w domu farbami jest wtorek a większość modelików jakimi się aktualnie zajmuję wymaga właśnie tego typu zabiegów. Czas przedstawić nowe pomysły. Jako, że Wosiek swoim modelem Sd.Kfz.11/2 zatruł mi umysł postanowiłem zrobić kopię na bazie FtF. Od razu zaznaczam, nie jest to próba udowodnienia czegokolwiek ani jakiejś konkurencji. Po prostu zapragnąłem posiadać taki model w kolekcji i spróbuję coś takiego wyrzeźbić. Sd.Kfz.11 i przyszłe 11/2. Podstawą jest usunięcie z modelu FtF szkaradnych imitacji reflektorów. Beczki produkują się z zestawu Academy. Przy okazji zakupiłem kolejny modelik Flaka Zvezdy i na bazie Sd.Kfz.251 wykonać to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 Z beczkami uważaj. Chemikalia były wożone w mniejszych beczkach ( 70kg cieczy) i znacznie różniły się wymiarami od standardowych beczek na paliwo. Dla porównania zmierzyłem Ci beczki Academy i mają około 8mm średnicy i 12mm wysokości natomiast te z 11-ki 6,5 x 10. Piszę to tylko po to żebyś przy okazji nie "pogubił" proporcji modelu. Podglądam z zaciekawieniem P.S. Przy okazji z czego przeszczepiłeś/zrobiłeś błotniki do cheviego AK ? (z tego co widziałem to chyba jakaś żywica). Pytam, bo w przyszłości też się przymierzam do tego pojazdu robiąc serię powstańczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Z beczkami uważaj. Chemikalia były wożone w mniejszych beczkach ( 70kg cieczy) i znacznie różniły się wymiarami od standardowych beczek na paliwo. Dla porównania zmierzyłem Ci beczki Academy i mają około 8mm średnicy i 12mm wysokości natomiast te z 11-ki 6,5 x 10. Piszę to tylko po to żebyś przy okazji nie "pogubił" proporcji modelu. Podglądam z zaciekawieniem P.S. Przy okazji z czego przeszczepiłeś/zrobiłeś błotniki do cheviego AK ? (z tego co widziałem to chyba jakaś żywica). Pytam, bo w przyszłości też się przymierzam do tego pojazdu robiąc serię powstańczą. Dzięki za ostrzeżenie To będę robił beczki. Odnośnie cheviego błotniki to rzeźba z plastikowego klocka wyrównywana masą dwuskładnikową wamodu. Później to pomalowałem na czarno i jeszcze raz szlifowałem żeby mieć pewność kształtu a na końcu dorabiałem rancik z rozciągniętej ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 Mnie tam chodzi po głowie Sd.Kfz.251 z działem z Panthery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 12 Lutego 2017 Autor Share Napisano 12 Lutego 2017 Mnie tam chodzi po głowie Sd.Kfz.251 z działem z Panthery To działaj!!! Będę kibicował Fotki z mojego urobku wczoraj. Nowe lampki Platforma gotowa czeka na barierki Drzwi w modelu FtF nie bardzo odpowiadały kształtem temu co znalazłem na fotkach. Również ta zabudowa za szoferką wydaje mi się że ma nieco inny kształt na zdjęciach niż model Special Armor który podglądam jako wzorzec. Z elementu który mi pozostał z zestawu FtF (tylna część sd.kfz11) postanowiłem wyrzeźbić coś na kształt tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Słuchaj, czym pokryłeś platformę? Jak zwykle jakieś ciekawostki tu znajduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 mam taka podpowiedź. Po wydzierganiu dziur w gąskach, dobrze byłoby je przetrzeć ściereczka matującą. To jest moje dłubanie z przetarciem. Fajnie to wygładza powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 13 Lutego 2017 Autor Share Napisano 13 Lutego 2017 Słuchaj, czym pokryłeś platformę? Jak zwykle jakieś ciekawostki tu znajduję Ze względu na to że nie palę to u mnie towar deficytowy, całe szczęście znajomi czasem poratują tym papierem z paczki od papierosów. Niestety coraz więcej marek ma wytłoczone logo ale bywają jeszcze papierki mogące udawać blachę ryflowaną. Należy jednak pamiętać żeby ją przyklejać ukośnie (z 11/2 muszę ją zerwać i jeszcze raz to zrobić). Jak wygląda po pomalowaniu możesz zobaczyć na przykładzie flakpanzera I mam taka podpowiedź. Po wydzierganiu dziur w gąskach, dobrze byłoby je przetrzeć ściereczka matującą. To jest moje dłubanie z przetarciem. Fajnie to wygładza powierzchnie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Pomysł z "blachą" z fajek też stosowałem w Hummelu. Szału nie ma ale to stosunkowo tani zamiennik ryfli z blaszek różnych firm. 20-30zł za maleńki arkusik co ledwo wystarcza na jeden pojazd. Marny interes. A tak mamy niemały papier z fajek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 13 Lutego 2017 Autor Share Napisano 13 Lutego 2017 Pomysł z "blachą" z fajek też stosowałem w Hummelu. Szału nie ma ale to stosunkowo tani zamiennik ryfli z blaszek różnych firm.20-30zł za maleńki arkusik co ledwo wystarcza na jeden pojazd. Marny interes. A tak mamy niemały papier z fajek Zgadza się że szału nie ma ale jak w planach jest często przykrycie powierzchni jakimiś gratami to aż żal dawać blaszkę. Trzeba uważać żeby nie zalać tego farbą. Takie tam z krajalnicy. Jestem bardzo zadowolony z lampek w C4P. Jutro trafia do malarni. A to mam nadzieję jutro skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 21 Lutego 2017 Autor Share Napisano 21 Lutego 2017 Nie udało mi się niestety pobawić farbami. Do przodu natomiast poszedł temat sd.kfz.11. Na razie są 3 i chcę je skończyć w pierwszej kolejności ale pewnie pojawią się kolejne wersje bo model FtF-u jest naprawdę dobrą podstawą do przeróbek. ,,Beczkowóz'' jeszcze bez docelowych beczek. Pozostały już drobne detale i skrzynia z tyłu. Niestety brakuje mi dobrych wyraźnych fotek tego elementu Ciągnik z nietypowym dla tego wozu układem siedzeń też wymaga już tylko drobnych detali. Ten ostatni pojazd przypomniał mi o moim zabytku... Może pokuszę się o dokończenie. Sd.Kfz.7 budowany od podstaw rozpoczęty w erze przed internetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Lutego 2017 Share Napisano 21 Lutego 2017 Fleczer- czy reflektory w C4P robiłeś we własnym zakresie? i jeszcze przypomniało mi się o folii od szlugów... Oszczędzaj , bo z tego co widzę [a palę 3 marki papirochów] firmy odchodzą od niej i dają zwykly biały papier. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 21 Lutego 2017 Autor Share Napisano 21 Lutego 2017 Fleczer- czy reflektory w C4P robiłeś we własnym zakresie? Tak, a przynajmniej soczewki. Oryginalne reflektory zostały rozwiercone i pomalowane srebrzanką tj. Humbrolem 11. Soczewki przyklejone clearfixem. A co do powstawania soczewek to używam takiego zestawu: Ważne jest również podłoże które powinno być na tyle miękkie żeby można było ukształtować soczewkę. I działania po kolei: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Lutego 2017 Share Napisano 21 Lutego 2017 Dzięki za tutorial, bardzo pomysłowe i - jak widać- efektywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 2 Marca 2017 Autor Share Napisano 2 Marca 2017 Pierwsza z 11 gotowa do malowania. Będzie pomalowana w barwy DAK. Z tyłu dodam jeszcze beczkę, ze 2 kanistry i może jakąś skrzyneczkę. Sd.Kfz. 251 ausf. A będzie wymagał jeszcze trochę pracy. Ścianki zostały mocno pocienione, narzędzia i skrzynki są poprawione. No i oczywiście reflektory wymagały modyfikacji. Co ciekawe na razie (poza pałąkami i plandeką) jest to model prosto z pudła gdzie nic nie zostało dodane a raczej sporo plastiku trzeba było usunąć. Chevy AK jest już na finiszu (jeszcze wymaga kilku poprawek i może w sobotę pojawią się jego zdjęcia) więc czas na kolejną samoróbkę. Beaverette Mk III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 4 Marca 2017 Autor Share Napisano 4 Marca 2017 Zdaje się że już chevy jest gotowy, tyle że ja nie potrafię fotek odpowiednich do galerii zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 Chevrolet AK pierwsza klasa. Nawet ma logo na masce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Naprawdę ładna maszyna. Podziwiam mozolny wkład własny od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Marca 2017 Autor Share Napisano 7 Marca 2017 Dzięki za pozytywny odbiór A co do reszty. Pierwsze malowanki gotowych modeli. Szyby w C4P muszę zrobić ponownie. Niestety dałem D... z maskowaniem. Sd.Kfz.251/1 ausf. A prawie gotowy do malowania. Muszę jeszcze poświęcić chwilę gąskom bo są tylko wycięte z ramek bez usuwania nadlewek i szwów i były tak cały czas podczas budowy. Po pomalowaniu wnętrza i sklejeniu kadłuba będzie trzeba jeszcze nieco poszpachlować błotniki przednie w miejscu łączenia. W moim modeliku podwozie jest jeszcze bardziej uproszczone niż w oryginale. To czego nie wdać nie jest potrzebne. A ,,zaoszczędzony'' element będzie stanowił podstawę do kolejnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 L4 i gorączka... Miał być Sd.kfz.251/6 ausf A. Tak przynajmniej tak było napisane na pudełku. Nie miałem siły walczyć z drobnicą przy rozgrzebanych już wcześniej modelach ale szkoda było leżeć i umierać bezczynnie więc trochę ciachałem. Tak oto pojawiły się dwa nowe projekty, których właściwie nie planowałem. To oczywiście początek prac nad nimi i częściowo są poskładane na sucho. Będzie co malować bo kolejka już spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Marca 2017 Autor Share Napisano 26 Marca 2017 Ruszyłem trochę sd.kfz.251/17. Burty będą otwierane. Mam natomiast problem związany z ich usytuowaniem Zasugerowałem się tym schematem: a tu jest nieco inaczej: Chodzi o linię gdzie kończy się otwierana część burty w tylnej części pojazdu i długość nieruchomej części. No i mam problem. Ktoś poradzi? Jak hurtem to hurtem i dodatkowo zaczyna powstawać sd.kfz.251/1 ausf. b stuka zu fuss oraz zacząłem wykrawać sd.kfz.251/6 który chcę wykonać z załogantami. Robi się słonecznie więc będę też musiał ruszyć z zaległymi galeriami. Czeka mnie też sporo malowania np.: Patrząc jak się Wosiek męczy z mydłem postanowiłem sprawdzić czy nie lepiej zrobić coś takiego od podstaw. Podwozie pożyczone od FtF. Będę ten model traktował jako poligon malarski do tyrania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi