Jump to content

JS-2 Tamiya 1:35

premier1986
 Share

Recommended Posts

Kolejny model ukończony.

Składał się wręcz bajecznie. Tamiya dodała dwie bardzo przydatne rzeczy - kształtkę do gąsienic, która pomaga właściwie ukształtować zwisy pomiędzy górnymi kołami oraz element pozwalający na ustawienie zawieszenia na jednym poziomie.

Niewielkie pozostałości białego kamuflażu zimowego. Kuszenie farbą buff, błotko z suchych pasteli, krawędzie gąsienic przejechane grafitem twardości B6

Z dodatków jedynie liny od eureki, zestawowe z nici to trochę kiepska opcja.

Efekty są następujące

DSC_1433.JPG

1.JPG

3b.JPG

1b.JPG

DSC_1442.JPG

2a.JPG

2b.JPG

Gąsienice, tylna płyta i układ jezdny zbyt ponadżerane, nie sądzę, by w trakcie eksploatacji zdążyły tak zardzewieć. Wygląda jakby dłuższą chwilę stał po błotniki w wodzie.

Poprawiłbym to, bo reszta miła dla oka.

Ale z tego etapu da się spokojnie skorygować. Pigmenty w kolorze ziemi, lub nawet farba o kolorze ziemi. Poprawić strukturę błota, tam gdzie ma być go więcej, gdzie się zbierało. Nawet wikol + kawa drobno mielona prawdziwa. NA to kolor odpowiedni, pigmenty. Matowe wykończenie lub błyszczące w zależności czy błoto ma być zaschnięte czy mokre. Nie przesadzaj z błoceniem, to skala 1:35. Szczególnie jeśli błoto ma być suche, to z kół czy gąsienic odpadało, wykruszało się dość szybko.

O modelu już chyba wszystko napisali koledzy. Do momentu błota model bardzo dobry, tymi pastelami trochę go zepsułeś ale myślę że da się to jeszcze wyciągnąć bez topienia go w bagnie

Ogólnie pastele mają to do siebie że po utrwaleniu kolory stają się bardzo agresywne i walą po oczach dlatego im szybciej przerzucisz się na pigmenty tym lepiej;:)

Wikol - delikatnie+ na to kawa (drobno mielona) daje strukturę, którą potem malujesz na właściwy kolor i pigmentujesz. W miejscu gdzie potrzebne grudki błota. Sam pigment to tylko kolor , płaski. Nie ta faktury błota.

Sam pigment to tylko kolor , płaski.

Doprawdy ???? Po co wprowadzasz w błąd i piszesz bzdury ?

viewtopic.php?f=68&t=50917

viewtopic.php?f=73&t=53822

viewtopic.php?f=189&t=51403

Premier , ja bym jednak posłuchał tej rady :

im szybciej przerzucisz się na pigmenty tym lepiej;:)
Edited by Guest

Sam pigment to tylko kolor , płaski.

Doprawdy ???? Po co wprowadzasz w błąd i piszesz bzdury ?

viewtopic.php?f=68&t=50917

Premier , ja bym jednak posłuchał tej rady :

im szybciej przerzucisz się na pigmenty tym lepiej;:)

Przeglądałem nie jeden poradnik i oglądałem nie jeden filmik z użycia pigmentów i wiem że pigment to nie tylko płaski kolor. Także spokojnie, pigmenty niedługo zakupię. Może coś się da jeszcze zrobić z tym modelem:D

Bierz się za następny

Na razie czeka jak będzie dostępny Ził 131 z żółtą budą i wnętrzem. Chcę go na pojazd WP zrobić.

Na warsztacie mam BM21 Grad który będzie w PL malowaniu 3 kolorowym (prace bardzo zaawansowane)

I niedługo ruszam z Mig21 od Edka albo Pe 2 od Zvezdy