premier1986 Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Kolejny model ukończony. Składał się wręcz bajecznie. Tamiya dodała dwie bardzo przydatne rzeczy - kształtkę do gąsienic, która pomaga właściwie ukształtować zwisy pomiędzy górnymi kołami oraz element pozwalający na ustawienie zawieszenia na jednym poziomie. Niewielkie pozostałości białego kamuflażu zimowego. Kuszenie farbą buff, błotko z suchych pasteli, krawędzie gąsienic przejechane grafitem twardości B6 Z dodatków jedynie liny od eureki, zestawowe z nici to trochę kiepska opcja. Efekty są następujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Gąsienice, tylna płyta i układ jezdny zbyt ponadżerane, nie sądzę, by w trakcie eksploatacji zdążyły tak zardzewieć. Wygląda jakby dłuższą chwilę stał po błotniki w wodzie. Poprawiłbym to, bo reszta miła dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Share Napisano 13 Listopada 2016 Wiesz to nie miala być rdza a błocko ale w takim razie coś nie wyszło jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 To "rdzawe" to chyba miało być błoto, ale kolorystycznie i strukturalnie (suche pastele ) wyszło.... no raczej nie wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Share Napisano 13 Listopada 2016 No widze właśnie że lipa wyszła skoro taka pomyłka zaszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Powiem tak, do etapu błocenia to był bardzo udany model. Niestety błoto jest spaprane i obniża jakość modelu. Następnym razem sobie je daruj i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Share Napisano 13 Listopada 2016 Nie ukrywam że nie spodziewałem się aż takiej krytyki. Byłem zadowolony z efektu. No ale cóż. Trzeba brać to na klate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 I dobrze. Mnie też za błoto na Tygrysie (pierwszy model) zjechali. Mnie się wydawało że jest ok. A teraz jak patrzę na niego to sobie myślę że chłopaki jednak mieli rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 Twoj pierwszy a mój chyba 2 czy 3. Jak to mówią człowiek uczy się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 Efekty osiąga się poprzez przejechanie się na własnych błędach, oby tylko wytrwale dążyć do perfekcji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 No , i następnym razem kup sobie pigmenty , ze dwa chociaż , o odcieniach kurzu i ziemi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 JS skonczy chyba na dioramce zatopiony czesciowo w błocku. Pigmenty kupie. Chciałem być sprytny i mi nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 15 Listopada 2016 Share Napisano 15 Listopada 2016 Ale z tego etapu da się spokojnie skorygować. Pigmenty w kolorze ziemi, lub nawet farba o kolorze ziemi. Poprawić strukturę błota, tam gdzie ma być go więcej, gdzie się zbierało. Nawet wikol + kawa drobno mielona prawdziwa. NA to kolor odpowiedni, pigmenty. Matowe wykończenie lub błyszczące w zależności czy błoto ma być zaschnięte czy mokre. Nie przesadzaj z błoceniem, to skala 1:35. Szczególnie jeśli błoto ma być suche, to z kół czy gąsienic odpadało, wykruszało się dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 15 Listopada 2016 Autor Share Napisano 15 Listopada 2016 W takim razie będę próbował coś poprawić. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 15 Listopada 2016 Share Napisano 15 Listopada 2016 Nawet wikol + kawa drobno mielona prawdziwa No to akurat nie jest najlepszy pomysł .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Listopada 2016 Share Napisano 15 Listopada 2016 O modelu już chyba wszystko napisali koledzy. Do momentu błota model bardzo dobry, tymi pastelami trochę go zepsułeś ale myślę że da się to jeszcze wyciągnąć bez topienia go w bagnie Ogólnie pastele mają to do siebie że po utrwaleniu kolory stają się bardzo agresywne i walą po oczach dlatego im szybciej przerzucisz się na pigmenty tym lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 Wikol - delikatnie+ na to kawa (drobno mielona) daje strukturę, którą potem malujesz na właściwy kolor i pigmentujesz. W miejscu gdzie potrzebne grudki błota. Sam pigment to tylko kolor , płaski. Nie ta faktury błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) Sam pigment to tylko kolor , płaski. Doprawdy ???? Po co wprowadzasz w błąd i piszesz bzdury ? viewtopic.php?f=68&t=50917 viewtopic.php?f=73&t=53822 viewtopic.php?f=189&t=51403 Premier , ja bym jednak posłuchał tej rady : im szybciej przerzucisz się na pigmenty tym lepiej; Edytowane 17 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Share Napisano 17 Listopada 2016 Sam pigment to tylko kolor , płaski. Doprawdy ???? Po co wprowadzasz w błąd i piszesz bzdury ? viewtopic.php?f=68&t=50917 Premier , ja bym jednak posłuchał tej rady : im szybciej przerzucisz się na pigmenty tym lepiej; Przeglądałem nie jeden poradnik i oglądałem nie jeden filmik z użycia pigmentów i wiem że pigment to nie tylko płaski kolor. Także spokojnie, pigmenty niedługo zakupię. Może coś się da jeszcze zrobić z tym modelem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Bierz się za następny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Share Napisano 17 Listopada 2016 Bierz się za następny Na razie czeka jak będzie dostępny Ził 131 z żółtą budą i wnętrzem. Chcę go na pojazd WP zrobić. Na warsztacie mam BM21 Grad który będzie w PL malowaniu 3 kolorowym (prace bardzo zaawansowane) I niedługo ruszam z Mig21 od Edka albo Pe 2 od Zvezdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi