Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Śmiało możesz stosować zmywacz Wamodu(ja stosowałem) i z tego co wiem można zastosować nitro(stosowałem tylko do mycia aero po malowaniu surfacer-em,farbami serii C).a jeśli masz obawy zastosuj Mr.color leveling thinner z opóźniaczem

a w jakich proporcjach rozcienczasz to z wamodem?

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 388
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wielki szacuneczek dla ciebie za ten model scani ja tez ją planuje kidys kupic tto byla pierwsza scania mojego taty heh

Napisano

voseba to byl taki zestaw on byl owiele dłuższy niz normalny ze względu na przyczepe tylko ten na obrazku to model a ten drugi jak widzisz jest prawdziwy.

44ac9ce7ce722b70.jpg

22be43a1d1785212.jpg

Napisano

Kolejne dwie poprzeczki przyszły na świat. Jedna jest kompletna, do drugiej przyjdzie jeszcze mocowanie wału napędowego. Musze zastanowić się czy zrobić to z metalu czy plastiku. Do zrobienia pozostały jeszcze dwie poprzeczki, jedna pod silnikiem, na wysokości łączenia sprzęgła, druga pod skrzynia, tej w modelu nie było.

Fotki z udowy:

431e9a8bfecdc644.jpg

f674c5fae2332452.jpg

dc87d5a6eae44746.jpg

a028af3ba027b095.jpg

12af6c3a1e8b3e00.jpg

Napisano
Śmiało możesz stosować zmywacz Wamodu(ja stosowałem) i z tego co wiem można zastosować nitro(stosowałem tylko do mycia aero po malowaniu surfacer-em,farbami serii C).a jeśli masz obawy zastosuj Mr.color leveling thinner z opóźniaczem

Wamod i Mr. Surfacer 1200 to nie jest dobry pomysł:

5790e442b9a9e915.jpg

Nie ma to jak czytać ze zrozumieniem. Farba została rozcieńczona rozcieńczalnikiem wamodu, a nie jak pisał Piotr, zmywaczem. Efekt widać na zdjęciu.

Napisano
Sam roźcieńczam zmywaczem wamodu i jest miodzio

nie miales zadnych problemow? malujesz tylko plastik z modeli czy jakis polistyren tez? ja sie przestraszylem po wtopie z rozcienczalnikiem ze moze mi sie cos stac z rama. nie jestem pewien czy nadal chce eksperymentowac z nieoryginalnym rozcienczalnikami.

Napisano

Taki "profesjonalista" z Ciebie, a używa półśrodków, coś tu nie gra. Lepiej zainwestować w dobry warsztat oraz chemię niż się obawiać o skutki fizyczno-chemiczne.

Napisano
Sam roźcieńczam zmywaczem wamodu i jest miodzio

nie miales zadnych problemow? malujesz tylko plastik z modeli czy jakis polistyren tez? ja sie przestraszylem po wtopie z rozcienczalnikiem ze moze mi sie cos stac z rama. nie jestem pewien czy nadal chce eksperymentowac z nieoryginalnym rozcienczalnikami.

Tak nawet dzisiaj malowałem steyera podkładem wszystko jest glanc

Napisano
Taki "profesjonalista" z Ciebie, a używa półśrodków, coś tu nie gra. Lepiej zainwestować w dobry warsztat oraz chemię niż się obawiać o skutki fizyczno-chemiczne.

Profesjonalista? O co Ci chodzi?

ITALERITRUCK, dzięki za info

Napisano

Piszę o "profesjonalnym" budowaniu, o profesjonalnym podejściu, wiesz gdzie ma być każda śrubka, każdy szczegół w modelu, wiesz co żle co dobrze kto zrobił w modelu. Rozumiesz ?

Napisano
Piszę o "profesjonalnym" budowaniu, o profesjonalnym podejściu, wiesz gdzie ma być każda śrubka, każdy szczegół w modelu, wiesz co żle co dobrze kto zrobił w modelu. Rozumiesz ?

Aha, już się martwiłem ze jesteś złośliwy

Napisano

Seba, a ja radzę jednak używać oryginalnego rozcięczalnik. Bo rozcięczając wamodem miałem problem.

• 1 month later...
Napisano

Ciąg dalszy prac nad wnętrzem kabiny. Do przygotowanych wcześniej narożników przygotowałem tapicerkę.

ceabed76cdd1f021.jpg

a4c178cb981fe49d.jpg

883e42132cf78cbc.jpg

87645c4910e3d290.jpg

607c62a835637878.jpg

Teraz pozostało mi poczekać aż klej wyschnie i wyszpachlować wszystkie zakamarki a jest ich całkiem sporo.

8854bc38618011c1.jpg

d12be067931bb626.jpg

6d9fdb319f190dfa.jpg

Napisano

Cóż można powiedzieć, pięknie Ci ta robota idzie do przodu. Blaszki w narożnikach kabiny to klasa sama w sobie. Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrwałości w budowie!

Napisano

O tak, Twój model, bardzo mi się podoba, może kiedyś dojdę do takiej perfekcji, jak ty, i wielu innych modelarzy.

Napisano

Dziękuję za komentarze. Trochę poszpachlowałem kabinę.

cd8324a32b59e3c7.jpg

2f41d94ba90b8ffe.jpg

85524a78a7f674e4.jpg

aac8d85dd47d8a65.jpg

027d7f4f22d9bc5f.jpg

Teraz zabiorę się za silnik. Wreszcie udało mi się zakończ zbieranie dokumentacji

Napisano

Cały czas obserwuję budowę modelu, za to co zrobiłes do tej pory należy ci się duuże a nawet dwa