Zaja Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Witam Czy ten podkład może być? Jak akrylowe farbki będą się na nim trzymać? Pierwszy raz chce pomalować model takim podkładem file:///C:/Users/ziajoki/Desktop/DSCN8526.JPG Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 3 Grudnia 2016 Super Moderator Napisano 3 Grudnia 2016 Do poprawnego wklejenia zdjęć na forum, polecam zapoznać się z tematem z poniższego linku. Nie wystarczy skopiować adres zdjęcia z dysku. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=238&t=54974 Cytuj
Zaja Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Napisano 4 Grudnia 2016 Dzieki ;) To moze inaczej bo nie chce mi sie kombinować Podkład to Dupli Color Car's antykorozyjny,kolor: Rallye lack Cytuj
Marak Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 ...To moze inaczej bo nie chce mi sie kombinować... Skoro Tobie się nie chce, to i mnie się nie chce zabierać głosu. Cytuj
cooper69 Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Mi też nie. Forumowa opcja szukaj działa ale leń silniejszy... Cytuj
Zaja Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Napisano 4 Grudnia 2016 Nie chciałem tego robić bo myślałem,że to jakiś program który trzeba ściągać,a zależało mi na szybkiej odpowiedzi. Mój błąd Pomożecie teraz panowie?? Cytuj
kjp_a_man Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 …Pomożecie teraz panowie?? Obawiam się, że zaszło drobne nieporozumienie.Twoja definicja „pomożecie" różni się od tej, którą rozumie większość tu obecnych. Teraz ja pozwolę sobie zadać Tobie pytanie: Jak sądzisz? Czy łatwiej będzie zrozumieć przyjętą tutaj wykładnię, czy zmusić wspomnianą większość do przyjęcia twojego punktu widzenia? Cytuj
enten Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Reasumując. Podkład nie będzie odpowiedni do modeli plastikowych. Cytuj
Zaja Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Napisano 5 Grudnia 2016 …Pomożecie teraz panowie?? Teraz ja pozwolę sobie zadać Tobie pytanie: Jak sądzisz? Czy łatwiej będzie zrozumieć przyjętą tutaj wykładnię, czy zmusić wspomnianą większość do przyjęcia twojego punktu widzenia? Nikogo nie zmuszam do przyjęcia mojego punktu widzenia.Pomyliłem się i naprawiłem błąd,nigdy tego nie robiłem,no ale na następny raz bede wiedział. Cytuj
Zaja Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Napisano 5 Grudnia 2016 Reasumując. Podkład nie będzie odpowiedni do modeli plastikowych. Możesz mi wyjaśnić dlaczego? Cytuj
Zaja Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Napisano 5 Grudnia 2016 Ale do czego ma być ten podkład? Jak do samochodu, to pomyliłeś fora - motoryzacyjne to nie tutaj. Do modeli plastikowych Cytuj
enten Napisano 5 Grudnia 2016 Napisano 5 Grudnia 2016 Pffff... Powiedz to samochodziarzom gdzie co drugi kładzie 2k samochodowe.... Cytuj
Solo Napisano 5 Grudnia 2016 Napisano 5 Grudnia 2016 KRLowi... Innym modelarzom używającym np. chemii artystycznej, malarskiej... Cytuj
Marak Napisano 5 Grudnia 2016 Napisano 5 Grudnia 2016 Nie do końca się z kolegami zgodzę, bo zużyłem już kilkanaście podkładów samochodowych i pomimo licznych wad mają jedną konkretną zaletę - cenę. Ponieważ jednak nie wszystkie są dobre, to proponuję na początek kupić surfacer w butli. Będziesz miał potem porównanie. Poza tym, w moim przypadku, jak mi podkład nie pasuje do modeli to mogę go zużyć gdzie indziej i nie jest to wyrzucony pieniądz. Moje konkretne doświadczenie to takie: a) podkład musi być akrylowy szybkoschnący b) na Dupli Color się naciąłem, ale niektórzy chwalą tę firmę. c) każdy kupiony podkład musisz dokładnie przetestować - niektóre żrą się z bardziej agresywnymi farbami (np typu Gunze "C"). d) jeśli podkład gryzie się z farbami - nie musisz go od razu wyrzucać - pomiędzy podkład a farbę daj warstwę sidoluxu. e) kupuj raczej w sklepach motoryzacyjnych, a nie hipermarketach. f) podkład samochodowy - z racji większego ciśnienia i wydajności nie nadaje się do skomplikowanych zakamarków - bo pozalewasz wszystko. g) mój sprawdzony podkład to z firmy "Car-Rep". Kładzie się niewiele gorzej od surfacera. Niestety sklep w którym kupowałem przeszedł na lakiery firmy "Spraila" które samochodziarze bardziej chwalą, a dla mnie to porażka - grube ziarno, mocno zalewa. Reasumując, da się w ten sposób zaoszczędzić parę złotych, ale trzeba liczyć się z zabawą i niejednokrotnie rozczarowaniem. Cytuj
ainam102 Napisano 5 Grudnia 2016 Napisano 5 Grudnia 2016 Ja używam produktu: https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/auto-i-garaz/akcesoria-naprawcze/grunt-auto-fit-spray-400-ml-szary.html#product kupiony w castoramie za 22 zł. Tworzy cienką warstwę i nie zalewa szczegółów. Jedyną wada jest bardzo nieprzyjemny zapach i psikam nim na zewnątrz. Co do reakcji z farbami to używam akryli firm tamiya, pactra i Humbrol i nie zauważyłem jakiejś negatywnej reakcji. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 5 Grudnia 2016 Super Moderator Napisano 5 Grudnia 2016 d) jeśli podkład gryzie się z farbami - nie musisz go od razu wyrzucać - pomiędzy podkład a farbę daj warstwę sidoluxu. Z tego punktu wynika, że równie dobrze będzie, jak zamiast podkładu prysnę model samym sidoluxem i na to położę farbę. Cytuj
Marak Napisano 6 Grudnia 2016 Napisano 6 Grudnia 2016 d) jeśli podkład gryzie się z farbami - nie musisz go od razu wyrzucać - pomiędzy podkład a farbę daj warstwę sidoluxu. Z tego punktu wynika, że równie dobrze będzie, jak zamiast podkładu prysnę model samym sidoluxem i na to położę farbę. Nie wiem skąd taki wniosek. Ja podkład stosuję w dwóch celach: 1. główny - wychwycenie błędów, 2. poprawa przyczepności do plastiku. Sidolux nie ma żadnej z tych cech. Natomiast w niczym nie przeszkadza między warstwami. Ale zakładam, że jest to w zasadzie ostateczność, a nie zalecane działanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi