Zaja Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Witam Czy ten podkład może być? Jak akrylowe farbki będą się na nim trzymać? Pierwszy raz chce pomalować model takim podkładem file:///C:/Users/ziajoki/Desktop/DSCN8526.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 3 Grudnia 2016 Do poprawnego wklejenia zdjęć na forum, polecam zapoznać się z tematem z poniższego linku. Nie wystarczy skopiować adres zdjęcia z dysku. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=238&t=54974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaja Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2016 Dzieki ;) To moze inaczej bo nie chce mi sie kombinować Podkład to Dupli Color Car's antykorozyjny,kolor: Rallye lack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 ...To moze inaczej bo nie chce mi sie kombinować... Skoro Tobie się nie chce, to i mnie się nie chce zabierać głosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 Mi też nie. Forumowa opcja szukaj działa ale leń silniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaja Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2016 Nie chciałem tego robić bo myślałem,że to jakiś program który trzeba ściągać,a zależało mi na szybkiej odpowiedzi. Mój błąd Pomożecie teraz panowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 …Pomożecie teraz panowie?? Obawiam się, że zaszło drobne nieporozumienie.Twoja definicja „pomożecie" różni się od tej, którą rozumie większość tu obecnych. Teraz ja pozwolę sobie zadać Tobie pytanie: Jak sądzisz? Czy łatwiej będzie zrozumieć przyjętą tutaj wykładnię, czy zmusić wspomnianą większość do przyjęcia twojego punktu widzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 Reasumując. Podkład nie będzie odpowiedni do modeli plastikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaja Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 …Pomożecie teraz panowie?? Teraz ja pozwolę sobie zadać Tobie pytanie: Jak sądzisz? Czy łatwiej będzie zrozumieć przyjętą tutaj wykładnię, czy zmusić wspomnianą większość do przyjęcia twojego punktu widzenia? Nikogo nie zmuszam do przyjęcia mojego punktu widzenia.Pomyliłem się i naprawiłem błąd,nigdy tego nie robiłem,no ale na następny raz bede wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaja Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Reasumując. Podkład nie będzie odpowiedni do modeli plastikowych. Możesz mi wyjaśnić dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaja Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Ale do czego ma być ten podkład? Jak do samochodu, to pomyliłeś fora - motoryzacyjne to nie tutaj. Do modeli plastikowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Pffff... Powiedz to samochodziarzom gdzie co drugi kładzie 2k samochodowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 KRLowi... Innym modelarzom używającym np. chemii artystycznej, malarskiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Nie do końca się z kolegami zgodzę, bo zużyłem już kilkanaście podkładów samochodowych i pomimo licznych wad mają jedną konkretną zaletę - cenę. Ponieważ jednak nie wszystkie są dobre, to proponuję na początek kupić surfacer w butli. Będziesz miał potem porównanie. Poza tym, w moim przypadku, jak mi podkład nie pasuje do modeli to mogę go zużyć gdzie indziej i nie jest to wyrzucony pieniądz. Moje konkretne doświadczenie to takie: a) podkład musi być akrylowy szybkoschnący b) na Dupli Color się naciąłem, ale niektórzy chwalą tę firmę. c) każdy kupiony podkład musisz dokładnie przetestować - niektóre żrą się z bardziej agresywnymi farbami (np typu Gunze "C"). d) jeśli podkład gryzie się z farbami - nie musisz go od razu wyrzucać - pomiędzy podkład a farbę daj warstwę sidoluxu. e) kupuj raczej w sklepach motoryzacyjnych, a nie hipermarketach. f) podkład samochodowy - z racji większego ciśnienia i wydajności nie nadaje się do skomplikowanych zakamarków - bo pozalewasz wszystko. g) mój sprawdzony podkład to z firmy "Car-Rep". Kładzie się niewiele gorzej od surfacera. Niestety sklep w którym kupowałem przeszedł na lakiery firmy "Spraila" które samochodziarze bardziej chwalą, a dla mnie to porażka - grube ziarno, mocno zalewa. Reasumując, da się w ten sposób zaoszczędzić parę złotych, ale trzeba liczyć się z zabawą i niejednokrotnie rozczarowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ainam102 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Ja używam produktu: https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/auto-i-garaz/akcesoria-naprawcze/grunt-auto-fit-spray-400-ml-szary.html#product kupiony w castoramie za 22 zł. Tworzy cienką warstwę i nie zalewa szczegółów. Jedyną wada jest bardzo nieprzyjemny zapach i psikam nim na zewnątrz. Co do reakcji z farbami to używam akryli firm tamiya, pactra i Humbrol i nie zauważyłem jakiejś negatywnej reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 5 Grudnia 2016 d) jeśli podkład gryzie się z farbami - nie musisz go od razu wyrzucać - pomiędzy podkład a farbę daj warstwę sidoluxu. Z tego punktu wynika, że równie dobrze będzie, jak zamiast podkładu prysnę model samym sidoluxem i na to położę farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 d) jeśli podkład gryzie się z farbami - nie musisz go od razu wyrzucać - pomiędzy podkład a farbę daj warstwę sidoluxu. Z tego punktu wynika, że równie dobrze będzie, jak zamiast podkładu prysnę model samym sidoluxem i na to położę farbę. Nie wiem skąd taki wniosek. Ja podkład stosuję w dwóch celach: 1. główny - wychwycenie błędów, 2. poprawa przyczepności do plastiku. Sidolux nie ma żadnej z tych cech. Natomiast w niczym nie przeszkadza między warstwami. Ale zakładam, że jest to w zasadzie ostateczność, a nie zalecane działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi