Marcin94 Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Witam Szanownych forumowiczów!! Mam taka ciekawą sprawę . A mianowicie po przypadkowym obejrzeniu najnowszej reklamy piwa Żywiec(tam jest taka krótka scena gdzie jest ''kula akwariowa'' a w niej miasteczko z fabryką z kominem) zacząłem się zastanawiać czy coś takiego jest możliwe do wykonania nie tylko z ''kulą'' ale tez z akwarium? (co prawda dioramy to jeszcze ale podkreślam JESZCZE nie mój ''Level'' ale mam nadzieje ze niedługo się to zmieni i zacznę coś takiego robić bo mam przecież jak już wczesniej pisałem do zrobienia IJN Hyugę z Hasegawy 1/700 bez pełnego dna(do linii wodnej) i muszę coś z tym zrobić) . Bardzo proszę o włączenie się do dyskusji bo jestem bardzo ciekaw opinii . Pozdrawiam P.S. Pytałem z ciekawości. Nie mam zamiaru robić takich rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 20 Grudnia 2016 Witam. Jest to jak najbardziej możliwe, tylko trzeba wiedzieć jakich materiałów użyc, by ryby od tego nie padły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2016 Do jawkers: My się chyba nie zrozumieliśmy. Chodziło mi żeby kula służyła jako ozdoba(tak jak w przypadku plastikowych modeli) a nie żeby tam później wpuszczać żywe zwierzęta np. ryby czy żółwie, jaszczurki, traszki itp. bo na rynku modelarskim w większości jest taka chemia ze by po tym te zwierzęta ''padły'' ''wtrymi ga''. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Chodzi ci o to żeby zrobić dioramę wewnątrz akwarium szklanej kuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2016 Do bordawski NIE! Chodzi mi o to czy da się zrobić dioramę wewnątrz akwarium lub wewnątrz szklanej kuli jak w tej reklamie jest zrobione (widziałeś już ją? ). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Nie nie widziałem, i nie wiem czy zobaczę bo mało tv oglądam, dlatego dopytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Generalnie w temacie sposobu prezentacji dioramy to masz pole działania ograniczone tylko swoimi umiejętnościami. Skoro można robić dioramy na kamieniach, konarach, w hełmach czy butelkach to można i w kuli. widziałem nawet minidioramy w pudełkach po zapałkach i też dawały radę. Kula ma ten plus, że ma stosunkowo dużo kubaturę i daje możliwość wykorzystania większej głębi dioramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Najprościej z reklamy żywiec wrzucić zdjęcie. Chodzi Ci czy można umieścić dioramę w kuli z wąskim wejściem. A diorama szersza. Ja tego nie wiem. To pytanie może do szklarza. Bo najpierw diorama , później kula. Może ktoś bardziej kompetentny pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 Do bordawski: O tą reklamę mi chodzi którą wrzucił ''pedzelek'' . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 Do Pomidor: Tak sądzisz? Pokaz mi jak możesz tak z ciekawości jak wyglądają dioramy w kamieniach, konarach, hełmach i minidioramy w pudełkach po zapałkach (w butelkach to znam bo są statki) . To jak się robi takie dioramy dokładnie? Pozdro Do pedzelek Właśnie miałem zamiar spróbować wrzucić na forum tą reklamę ale mnie ubiegłeś. Co do dioramy to rozumiem, ok. Pozdro Jest takie coś jak edycja postów, więc proszę z tego korzystać, a nie pisać pot pod postem w odstępie kilku minut Pozdrawiam jawkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Polecam wpisać w gugla "box diorama" i włączyć wyszukiwanie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Tu masz tak na szybko ARNI44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 Do pawell: Dzięki za radę . Skorzystam . Pozdro Do Arni44: Niezłe się prezentuje tylko puszka mogłaby być lepiej zrobiona . Pozdro P.S. A ten okręt to w jakiej skali jest?? 1/1200?? 1/2500?? HEHE!! Do jawkers: Faktycznie . Mogłem to zrobić lepiej nie pomyślałem sorry. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Chodzi Ci czy można umieścić dioramę w kuli z wąskim wejściem. A diorama szersza. Ja tego nie wiem. To pytanie może do szklarza. Bo najpierw diorama , później kula. Dawno temu w Muzeum w Pucku byłą diorama zrobiona w dymionie. Jak to zrobili skoro wlew był niejako podstawą dioramy (dymion był "do góry nogami"!) nie wiem. W tej ze zdjęcia jest stosunkowo łatwo (dla kogoś kto to robi oczywiście). Zauważ, iż kula jest otwarta od góry i otwór ma tak pi x oko z 1/3 średnicy kuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Najpierw się robi model, dioramę, a potem owija żarówką. http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?p=240981#p240981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 Do Pomidor:Tak sądzisz? Pokaz mi jak możesz tak z ciekawości jak wyglądają dioramy w kamieniach, konarach, hełmach i minidioramy w pudełkach po zapałkach (w butelkach to znam bo są statki) . To jak się robi takie dioramy dokładnie? Pozdro a w temacie innych, alternatywnych podstawek poszukaj sobie tutaj: http://madhamsters.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 22 Grudnia 2016 No a jak już mamy taki temat, to mam pytanie. Mam spaloną żarówkę i jak oddzielić od niej metalową końcówkę z gwintem? Ukręcić? No i jak już mam oddzielone te dwa elementy, to jak odcinacie koniec żarówko by mieć możliwość coś do środka włożyć? Jakąś piłką, palnikiem? Bardzo ciekawią mnie modele w żarówkach, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 https://www.everydayme.pl/dom-i-ogrod/dom/artykul/jak-zrobic-wazon-ze-starej-zarowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 Czyli jednak to nie szklarz wydmu:bip:e kulę na dioramę ? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 Czyli jednak to nie szklarz wydmu:bip:e kulę na dioramę ? Pozdro Nie, to żarówkarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi