Skocz do zawartości

Italeri HEMTT konwersja BlackDog na M1142 TFFT 1:35

ministersan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Będzie to baaardzo dłuuugi warsztat - miałem nie zakładać, ale temat ciekawy to pewnie ktoś z chęcią zobaczy chociażby jak się prezentuje zestaw BD.

Bazą będzie

20170128_205533.jpg

W pudełku Black Doga znajdziemy:

20170128_205305.jpg

20170128_205321.jpg

20170128_205337.jpg

20170128_205407.jpg

20170128_205425.jpg

Szczegóły będę pokazywał w miarę postępów.

Tyle żywicy na raz nigdy nie widziałem. Zestaw trochę mnie rozczarował. Nie kosztuje mało, a brak kalek - byłby to miły dodatek, konwersja zrobiona, ale

napisów brak. Nie ma ich zbyt wiele na oryginałach, ale miło by było. Brak szybek do drzwi - łatwo zrobić, ale jak mówiłem zestaw do tanich nie należy.

Powyższe bym jeszcze podarował,a le instrukcja...

Wiem, że zestaw nie jest dla początkujących, ale brak schematu malowania i nie chodzi o sam wóz , ale wnętrz i wyposażenia. No i w sumie instukcja

to kilka zdjęć złożonego zestawu z pokazanymi numerami części - i tak chyba nie wszystkie ujęto. Przydałaby się instrukcja krok po kroku, a tak czeka mnie wiele zastanawiania się co z czym i jak.

20170128_205447.jpg

20170128_205456.jpg

20170128_205512.jpg

20170128_205514.jpg

Generalnie cieszy mnie ten zestaw, bo zawsze to coś innego niż standardowe zestawy z pudła.

Jakby ktoś miał jakieś fotki wozu to proszę dać znać. Na razie zastanawiam się, który Gunze by pasował do malowania - olive green?

NCANG_677ENG-M.jpg

Z tego co się zorientowałem, a niestety z angielskim mam problemy to jest wersja straży pożarnej używanej w armii USA. Jak ktoś wie coś więcej to zapraszam niech podzieli się swoją wiedzą.

portfel nie ucierpiał...

...ale kilka modeli poszło pod młotek...

Miałem kupić coś z współczesnego lotnictwa w 1:32, ale doszedłem do wniosku, że chciałbym coś rzadziej spotykanego.

Przeglądałem żywice Black Doga (kupowałem figurki do dioramy z Abramsem) i zobaczyłem kilka fajnych konwersji.

Jak zobaczyłem zdjęcia tego strażaka to wiedziałem, że muszę go mieć.

Zszedłem do piwnicy i przez łzy wyznaczyłem modele do sprzedania.

• 3 weeks later...

Ciekawy temat. Jeżeli chodzi o Black Dog-a, to nie miałem problemu z uzyskaniem brakujących elementów w ich zestawach. Wystarczyło skontaktować się z nimi przedstawić problem, najlepiej na zdjęciu zaznaczyć czego brakuje i dla formalności przedstawić dowód zakupu.

Po przeglądzie wydaje się, że niczego nie brakuje. W weekend start montażu podwozia. To na razie będzie proste. Większe elementy z grubsza ogarniam, problemu będą z drobnicą. Problem z kolorystyką wnętrza i nie do końca jestem pewny koloru całości. Ponawiam prośbę o propozycje dobrego kleju do żywicy. Taka ilość musi być dobrze zespolona.