Solo Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Zaczynam powoli migrację na farby Mr. Paint. A jako że polski dystrybutor zaczyna powoli działalność, po znajomości kupiłem od niego trochę kolorów. No i porządną maskę sobie sprawiłem, żeby nie wdychać tych wszystkich świństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Do tej maski otrzymałeś taki biały woreczek z logo producenta i pamiętaj by zawsze trzymać maskę w zamkniętym woreczku i najlepiej w jakimś pojemniku gdy nie lakierujesz. Wkłady węglowe pracują zawsze nie wiedzą czy masz maskę na twarzy czy nie więc by długo służyły po pracy do wora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 Dobrze wiedzieć, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 O kurde Ciekawe czy swój woreczek jeszcze znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 O kurde Ciekawe czy swój woreczek jeszcze znajdę. Wkładaj w reklamówkę z Biedrony można nawet w 3M kupić specjalny pojemnik na taką maskę. Lub trzymać w pojemniku zamykanym z jakiegoś marketu. Jak nie znajdziesz daj znać to podaruję Ci inną maskę tej firmy nie co wygodniejszą do domowych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 To zdradź od razu jaka to maska, przyda się na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Od razu naiszę że nie jest lepsza, wydajniejsza etc, jest to maska także z filtrem aktywnym ale niewymiennym więc w jakimś stopniu jednorazowa. Za to znacznie wygodniejsza w użyciu maska 3M A1P2 do domeowego użytku idelana ze względu na rozmiar jedyne co zawsze przy maskach tego typu istotne to zamykanie dostępu powietrza po pracy. U mnie w centrum szkoleniowym w skali miejsciąca zużywamy ok 100 takich masek, jak wpadają ludzie na szkolenia to dostają taką maskę i zwykle zabierają ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Jak nie znajdziesz daj znać to podaruję Ci inną maskę tej firmy nie co wygodniejszą do domowych prac. Dzięki Podaruj ją może jednak jakiemuś młodzikowi. Ja w razie czego kupię sobie nowe filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Wracając do tematu ochrony dróg oddechowych podczas malowania. Używam maski 3M z pochłaniaczami węglowymi oraz na to mam nakładki z prostymi filtrami przeciwpyłowymi. Przyszło mi dzisiaj wymieniać te filtry. Tak wygląda filtr przeciwpyłowy od strony wewnętrznej A tak od strony zewnętrznej po mniej więcej roku użytkowania (nie maluję często). Taki syf wdychamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 To zdradź od razu jaka to maska, przyda się na później. Jak kupowałem swoją, to czytałem, że od tej co kupiłeś wygodniejsza jest 3M 7502 ze względu na sylikonowe zamiast gumowych części które przylegają do twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolllooo Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 nieźle, daje do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2017 Witam. Panowie noszę się z zamiarem zakupu maski lakierniczej. Którą firmę masek polecacie, marka, model? Jak wiadomo musi zdawać egzamin w ochronie dróg oddechowych, bo do tego celu ją będę kupował, filtry muszą być dostępne na polskim rynku i musi być wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Ja mogę polecić tę moją, model z serii 6xxx. Ma filtry węglowe i filtry przeciwpyłkowe, dość wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2017 Ma filtry węglowe i filtry przeciwpyłkowe Czyli ma dwa rodzaje filtrów, czy to jest filtr przeciw pyłowy i węglowy w jednym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Tak jak widzisz na moim zdjęciu na samej górze - filtr węglowy, na to nakładka plastikowa z filtrem przeciwpyłkowym (ten biały z nadrukiem). Tylko jak kupujesz gdzieś maskę to upewnij się że te filtry i nakładka są w komplecie, bo to nie zawsze jest sprzedawane razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2017 Tylko jak kupujesz gdzieś maskę to upewnij się że te filtry i nakładka są w komplecie, bo to nie zawsze jest sprzedawane razem. Dobrze wiedzieć. I rozumiem, że w maskach, góruje firma 3M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Tego nie wiem, swego czasu karambolis mi tę maskę polecił bo ją używa, więc kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2017 A jeszcze jedno, ktoś tam pisał, że w maskach 6xxx są elementy gumowe przylegające do twarzy, a w serii 7xxx są one silikonowe. Czy przez to że są one gumowe, to odczuwasz jakiś dyskomfort podczas pracy w tej masce? Czy przylega szczelnie do twarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Nie mam porównania, bo to moja pierwsza taka prawdziwa półmaska, ale dyskomfort odczuwam raczej przez to, że filtry i trochę elementy maski mam ciągle w polu widzenia. Te gumy mi nie przeszkadzają. To że coś mi dotyka do twarzy to niespecjalnie mi przeszkadza, choć naturalnie jest to coś niekorzystnego. Myślę jednak że to po prostu kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 Ja bym brał wersję 7XXX. Różnica w cenie nie duża, a na forach lakierniczych polecana głównie ze względu na wygodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2017 A czy do masek 6xxx, pasują te same filtry co do masek 7xxx? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 Ja używam 7XXX - bardzo dobrze się sprawdza, nie uwiera, w ciepłe dni poci się twarz i przy wydechu może wylecieć trochę potu, ale nigdy nie spowodowała mi odparzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Lutego 2017 Wyczytałem, że są rozmiary tych masek 3M. Jaki standardowy rozmiar jest zazwyczaj stosowany? L,M? Jeżeli ktoś nie wie, to chyba lepiej zakupić taką w sklepie (ponieważ można dopasować rozmiar do swojego rozmiaru twarzy) niż przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Lutego 2017 Autor Share Napisano 12 Lutego 2017 Ja kupiłem M i okazała się za mała, musiałem kupić drugą - L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Lutego 2017 Ja kupiłem M i okazała się za mała, musiałem kupić drugą - L. Dzięki Solo. Wiem po sobie, że wolę mieć troszkę większą i szczelnie ją paskami dociągnąć, niż mniejszą i czuć się nie komfortowo podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi