Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Scenka z filmu "TOP GUN" , składająca się z F-14A TOMCAT firmy ITALERI i F-5F firmy AFV CLUB (udającego MIGa-28) w skali 1:48

IMG_0009GR_zpsbhjgftj8.jpg

IMG_0011GR_zpshytpeqou.jpg

IMG_0014GR_zpsgd3dr5kn.jpg

IMG_0016GR_zpshgfe3acc.jpg

IMG_0019GR_zpsei4sipf5.jpg

IMG_0022GR_zps9uuxv0jr.jpg

IMG_0026GR_zpsclrfuexq.jpg

IMG_0027GR_zpsh9jb6g98.jpg

IMG_0030GR_zpsm5vjimh8.jpg

IMG_0033GR_zps6jfmvril.jpg

IMG_0034GR_zpsegh4fnj3.jpg

IMG_0037GR_zpsn1zrlhjb.jpg

IMG_0038GR_zpsxsxv80lf.jpg

IMG_0039GR_zpsfvzthla5.jpg

IMG_0043GR_zpsqimjly4p.jpg

IMG_0045GR_zps8semxinz.jpg

IMG_0047GR_zpsyyul0das.jpg

IMG_0052GR_zpso0bk8u9z.jpg

IMG_0053GR_zpswuklstn1.jpg

IMG_0054GR_zpsaq2840dv.jpg

IMG_0055GR_zpseql6e411.jpg

IMG_0056GR_zpsbn7tbw2k.jpg

IMG_0057GR_zpsykmtbasu.jpg

IMG_0058GR_zpsylg9cpq8.jpg

IMG_0059GR_zps9teht1r9.jpg

Napisano

Fajne, choć F-14 jest jakoś tak dziwnie pobrudzony.

Te pomarańczowe smugi na gondolach silników to co odzwierciedlają?

No i ten MiG-28 jakiś taki strasznie błyszczący, trochę jak zabawka to wygląda.

Ale zestaw bardzo fajny dla oka, podoba mi się zadbanie o szczegóły z "palcem" Mavericka i Polaroidem Goosa.

Napisano

Świetna dioramka. Ogromne gratulacje dla ciebie!! Mam tylko jedno pytanko, które mnie nurtuje a mianowicie skąd wziąłeś kalkomanie dla tych samolotów??. Pozdro

Napisano

Fajne pogratulować. Jedni małe ale Maverick miał czarny hełm z białymi i czerwonymi wstawkami ☺️

Napisano
A po co bojowe pociski na F-14?

dranio

A z czym mial by startowac na patrol bojowy? Z cwiczebnymi?
Napisano
Diorama odtwarza scenę filmową, więc wygląd i uzbrojenie maszyn jest jak w filmie.

Jeśli tak, to kąt skosu skrzydeł F-14 jest zbyt duży.

Do manewrowej walki powietrznej skrzydła powinny być w środkowym położeniu.

Wiem, czepiam się trochę.

dranio

Napisano
Diorama odtwarza scenę filmową, więc wygląd i uzbrojenie maszyn jest jak w filmie.

Naprawdę? Polecam 5 minutę, 55 sekundę.

Zresztą film to złożenie iluś ujęć, czasem nawet widać F-14 bez zbiorników podwieszanych.

Twój nick zobowiązuje aby być forumowym draniem, dranio.

Mogę być.

dranio

Napisano
Naprawdę?

Wszystkie rakiety w tej scenie (zarówno AIM-7 i AIM-9 podwieszone pod F-14 jak i Sidewindery podwieszone pod MiGami) nie mają oznaczeń paskami, nie widać więc czy to rakiety treningowe czy uzbrojone.

Napisano

Jeśli nie mają oznaczeń, to nie są bojowe. Nie przypuszczasz chyba, żeby podczas filmu samoloty przenosiły bojowe uzbrojenie?

dranio

Napisano

Biorąc pod uwagę jak piloci łamali podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie zdjęć nie byłoby to nic dziwnego.

Przemalowaniu dwóch pasków na rakietach dla potrzeb filmu to też nie problem.

Napisano

Solo, to temat na inny wątek, ale gdzie tam widzisz łamanie procedur?

Poza tym, kto o zdrowych zmysłach ryzykowałby bojowe pociski podczas kręcenia filmu?

dranio

Napisano

Do łamania procedur doszło np. podczas zbyt bliskich przelotów pomiędzy samolotami w trakcie kręcenia zdjęć. Scott na to naciskał i dostał co chciał.

• 2 weeks later...
Napisano

Kwestia uzbrojenia została rozpisana na wszystkie możliwe sposoby.

Kalki dla kota to zestaw firmy "Fightertown Decals", dla F-5 to jakieś stare gwiazdy i kawałek kokardy od brytyjczyka.

Chełm pewnie jest czarny, ale odkąd pamiętam HGU Maverica kojarzy mi się z kolorem granatowym, tak mi się coś ubzdurało wieki temu.

Czemu F-5 taki błyszczący? Takie były to też takiego zrobiłem (chociaż nie w moim guście).

Co do smug na gondolach, niektóre F-14 się tak brudzą, a że mi się to podoba to swoje też tak brudzę.

13316846_1051244591628684_7566724680368050534_o_zpssmlht4w7.jpg

Napisano

AMEN A mnie pomysł i wykonanie się podoba. Puryści jak zwykle wypowiedzieli się na temat szczegółów i chwała im że nie popełniają błędów przy swoich modelach. Gratulacje przyjemnie się ogląda i wracają wspomnienia z tego kultowego filmu.