Nużek Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Dziś na warsztat biorę klasykę, F-14A ze stajni Hobby Bossa. Elementy są dosyć fajnie zdetalowane, sporo jest miejsc otwartch wiec postaram się zrobić kociaka otwartego jak najbardziej będzie to możliwe. Prace rozpoczęły się od zegarów. Seryjne wskaźniki zastąpiłem blaszkami od Edka. Pytanko do doświadczonych. Czy jak zaleję każdy zegar kroplą clear fix humbrola aby zrobić coś w stylu szkiełek to coś się stanie z blaszkami, czy te szkiełka wyjdą jak należy? Do tego zielone ekrany chcę pokryć clear green aby było bardziej realistycznie. Co wy na to? Druga sprawa. Cały kokpit jakimi kolorami zrobić? Góra czarna a wnętrze? Coś konkretnego z palety Gunze H, Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dranio Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Zobacz sobie fotki kabiny F-14A. Wychodzi z nich, że wyłączone monitory były czarne. dranio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Ja zegary zapuszczam lakierem Tamki, na samym koncu, po lakierze matowym (uzywam Gaia). Kiedys uzylem Clear Fixa i rozpuscil mi farbe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 No ciekawie sie zapowiada bo fajny modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Pytanko do doświadczonych. Czy jak zaleję każdy zegar kroplą clear fix humbrola aby zrobić coś w stylu szkiełek to coś się stanie z blaszkami, czy te szkiełka wyjdą jak należy? Nie znam tego lakieru, ale jakikolwiek błyszczący bezbarwny będzie dobrze wyglądać, bo będzie imitować szkło. Ja bym położył gęsty GX-100, ale jak nie masz to jakikolwiek bezbarwny połysk. Do tego zielone ekrany chcę pokryć clear green aby było bardziej realistycznie. Co wy na to? Też bym je pokrył tylko błyszczącym bezbarwnym. Druga sprawa. Cały kokpit jakimi kolorami zrobić? Góra czarna a wnętrze? Coś konkretnego z palety Gunze H, Tamiya? Amerykańskie współczesne myśliwce wnętrze kabiny mają z reguły pomalowane kolorem FS36231, z palety Gunze jego odpowiednikiem jest C317 lub H317, albo Tamiya XF-19. Taka mała rada na przyszłość: gdy nie jesteś pewien jakiegoś koloru, poszukaj instrukcji (MojeHobby najlepiej) podobnego modelu Hasegawy; Hasa ma dobrze dobrane kolory w swoich instrukcjach z reguły. Instrukcję Hobby Bossa możesz w zasadzie zignorować w tym obszarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Długo mnie nie było na forum ale coś tam udało sie zrobić przy F-14. Wklejony kokpit i wnęka podwozia przedniego, sklejone także wnęki podwozia głównego. Jest niestety problem z wnękami podwozia i z mocowaniem goleni. Mianowicie, tak jak zaznaczyłem na zdjęciach, goleń przednia jest mocowana w trzech otworach, po sklejeniu wszystkich elementów wnęki, razem z tylną (nie ma jej na zdjęciu) włożenie wszystkich trzech "cycków" w każdy otwór jest niemożliwe bez rozklejenia, rozłamania całej wnęki. Podobnie z tyłu, trzeba wkleić goleń aby później wszystkie elementy wnęki skleić ze sobą, inaczej miejsca łączenia pękną, rozkleją się. No i co zrobić? Wkleić golenie już teraz i później je maskować czy obciąć część "cycków" tak aby mozna było później choć w jeden otwór się wpasować? Przód to pół biedy ale tylne golenie są blisko ścianek wlotów powietrza/silników i wszelka obróbka tych miejsc jak i późniejsze lakierowanie będzie utrudnione. Wszelkie inne uwagi mile widziane, brudzenie jeszcze nie zabezpieczone więc wszystko można skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Trzeba goleń w kleić wcześniej, bo po sklejeniu kadłuba trzeba by ją trochę podłamać, żeby weszła do wnęki podwozia. To jest właśnie w wielu modelach takie niewygodne, że trzeba goleń wkleić już na etapie montażu kadłuba. Nie ma chyba wyjścia, tylko ją pomaluje, wklej i zamaskuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Po zamontowaniu goleni, całość trzyma się bardzo stabilnie. To na plus, ale niestety kosztem montażu juz na etapie sklejania kadłuba. Tak więc zrobie jak radzisz. Poczekam sobie z okablowaniem goleni bo to i tak przy maskowaniu pewnie by odleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Ktoś wie o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 To są te tomcatowe poduchy (nie pamiętam nazwy) uszczelniające dziury pod skrzydłami. Jedna opcja to do rozłożonych skrzydeł, druga - do złożonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 To która do rozłożonych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 D2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Dokładnie z wycięciem jest do rozłożonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Czy blaszki 89, 7, 40, 90 trzeba przyklejać skoro na powierzchni modelu te miejsca już są w postaci linii itd. Po naklejeniu będą one troszkę jak łatki na skrzydłach a one chyba tak w rzeczywistości nie wyglądają. W ogóle tego typu blaszki przykleja się na powierzchnię modelu czy należy miejsce odpowiednio pogłębic aby blaszka z plastikiem tworzyła jednolitą, płaską powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Wypadałoby z reguły pogłębić, ale to głupiego robota. Po prostu nie nakładaj tych blaszek, będzie lepiej. w Prawdziwym samolocie to są zdaje się jakieś panele inspekcyjne i nie wystają one ponad powierzchnię poszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Listopada 2017 W ogóle tego typu blaszki przykleja się na powierzchnię modelu czy należy miejsce odpowiednio pogłębic aby blaszka z plastikiem tworzyła jednolitą, płaską powierzchnię? Wypadałoby z reguły pogłębić, ale to głupiego robota.Można ewentualnie spróbować położyć blaszkę na modelu i rozgrzać ją przyłożoną lutownicą; jej ciepło winno rozmiękczyć plastik na tyle, by blaszka nieco się zanurzyła. PS. Nie testowałem; podpatrzone gdzieś w sieci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Eeeee ok to nie naklejam tego bo to bez sensu. Detal w plastiku tak samo odtworzony jak na tych blaszkach. Jak sobie taką robotę będę dokładał to z moim tempem tego efa skończę za 2 lata:p a planuję w tym roku jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Edek tak ma w niektórych zestawach, że blaszki dublują blachy poszycia. Kilka razy dałem się nabrać i nakleiłem to na model, ale zamiast poprawić, to mi to pogorszyło jego wygląd. Nie warto w takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 3 Marca 2018 Autor Share Napisano 3 Marca 2018 Te linie chyba do szpachlowania na gładko? To jest spód tych lotek, czy jak to się tam nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 3 Marca 2018 Share Napisano 3 Marca 2018 Tak, szpachluj i szlifuj na gładko a potem możesz zaznaczyć lekko rysikiem podział na 3 sekcje (klapolotka, klapa, klapa "wewnętrzna"). Rysunków i zdjęć w sieci trochę jest ale w razie czego daj znać. http://www.airfighters.com/photo/203366/L/USA-Navy/Grumman-F-14D-Tomcat/164345/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Działaj kolego Bedę podglądał ,ponieważ mam 14-tke z HB nr. kat. 80367 Propos podglądania przymierzam sie do F-15 w kamuflażu europem green .Taki sklejałeś .Podglądałem warsztat ,nawet Google tam odsyła ,jednak nie znalazłem zdjęć w galerii skończonego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 29 Marca 2018 Autor Share Napisano 29 Marca 2018 Kroczek po kroczku... Obecnie poprawiam niedociągięcia, poleruję powierzchnię w celu pozbycia się paprochów oraz dorabiam pozostałe elementy takie jak np. lotki. Działaj kolegoBedę podglądał ,ponieważ mam 14-tke z HB nr. kat. 80367 Propos podglądania przymierzam sie do F-15 w kamuflażu europem green .Taki sklejałeś .Podglądałem warsztat ,nawet Google tam odsyła ,jednak nie znalazłem zdjęć w galerii skończonego modelu viewtopic.php?f=64&t=54711 tu masz galerię F-15, zdjęcia powinny się wyświetlać. nie wyszedl mi idealnie jak chciaałem, trochę za bardzo się błyszczy choć na żywo, przy świetle dziennym jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Dziękuje za adresik .Jak dla mnie super , a dysze rewelacja Wracając do 14-tki z tego co widzę , będziesz otwierał panel z działkiem ? .Jesli tak to z chęcią po podglądam Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Piękna sylwetka, jakby Ci się chciało poszpachlować trochę to większości nitów na skrzydle w rzeczywistości nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 29 Marca 2018 Autor Share Napisano 29 Marca 2018 Z dysz w F15 jestem najbardziej zadowolony. W F14 będę chciał otworzyć wszystko co przewiduje model HB. Kolego Woit, szpachlować mogę tylko wszystkie nity czy któreś zostają? Może jakieś dobre foto masz lub jakiś blueprint? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi