Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Kółko dyskusyjne mi się wywiązało, to chyba dobrze Z tymi oczami to bez przesady, cierpliwość ćwiczę, żeby się w końcu z powrotem wziąć za Iskrę

Żeby Green Stuff, Milliput nie przyklejał się. Palce delikatnie zwilżone wodą z mydłem, płynem do naczyń itp.

Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Przy następnej rzeźbie powinna spaść mi częstotliwość rzucania słów powszechnie uznanych za niecenzuralne

A tymczasem gąski.

W trakcie maskowania (80% roboty):

OJxIyZF.jpg

u3EFYW8.jpg

I po malowaniu gum:

BKsdLbd.jpg

IRYZpys.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Z pędzla by wyszło zbyt jednolicie. Tego modelu nie chcę topić w błocie więc efekciarstwo muszę osiągnąć na etapie malowania. Tu pójdzie jeszcze track wash pinwashem, może odrobina pigmentów i to wszystko.

Napisano
Podstawka jakaś będzie? Rzdawy nalot pojawia się po pewnym czasie a wszelaki ruch pojazdu po piasku spowoduje że owe gąski będą się błyszczeć jak przysłowiowe psu jaja uwzeglednij to.

Uwzględniam Pamiętam Twoje sugestie w tym temacie z warsztatu Leclerca.

Podstawka będzie, cuś w stylu poniższych zdjęć:

9020%20Challenger%204.jpg

https://www.tankograd.com/cms/website.php?id=/en/Challenger-1-Grossbritanniens-letzter-Kampfpanzer-des-Kalten-Krieges.htm

tylko bez śniegu. Może jeszcze jakaś barykada a'la takie toto:

challenger-1.jpg

http://www.kvh.estranky.cz/fotoalbum/zahranicni-mise/ifor_sfor_bosna/challenger-1.jpg.html

tylko droga na pewno będzie asfaltowa.

A gąski jeszcze tu i tam dostaną błysku, choć nie za wiele. Wzorowałem się na takich zdjęciach:

Challenger_1_War_&_Peace_Show_2006_002.JPG

Napisano
Podstawka jakaś będzie? Rzdawy nalot pojawia się po pewnym czasie a wszelaki ruch pojazdu po piasku spowoduje że owe gąski będą się błyszczeć jak przysłowiowe psu jaja uwzeglednij to.

Swiete slowa Piasek dziala jak papier scierny

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Wykonałem imitację faktury antypoślizgowej na kadłubie i wieży. Surfacer 500 nakładany pędzlem i dodatkowo obrobiony pędzlem 0 ściętym prostopadle w celu nadania faktury. Metodę tę przerobiłem na Leclercu. Na tym etapie na zdjęciach przypominać to trochę być może fakturę odlewu rodem z T-34, ale jest ok. Po lakierach a przede wszystkim washu będzie co ma być.

WNH9MW8.jpg

D0hmwdP.jpg

Lokalnie trzeba jeszcze poprawić krawędzie, Leveling Thinner powinien być do tej roboty w sam raz. Po tym można kończyć blachowanie modelu i jadziem do lakierni.

edit. Pokolorowałem podwozie.

W0O09lV.jpg

5bFltVn.jpg

jYud9oz.jpg

I tyle go widzieli

Opwy3wx.jpg

gVRp3hh.jpg

EUCYhhL.jpg

Wash, pigmenty i fajrant w tej kwestii.

Edytowane przez Gość
Napisano

Efekt będzie podobny jak tutaj:

DSC_0082_zpsvzckbu42.jpg

DSC_0209_zpsfpjtqy3n.jpg

DSC_0216_zpsr2atzjv7.jpg

viewtopic.php?f=219&t=53945

A kolorów użyłem trzech. Gunze C54 Khaki Green jako "podkład", rozjaśnienia H79 Sandy Yellow i na to filtr z C23 Dark Green(2). Podwozie dostanie jeszcze tylko pudrów i olejów, kadłub i wieżę dodatkowo planuję jeszcze filtrować C55 Khaki dla większego zróżnicowania i uzyskania nieco brązowego odcienia.

Napisano (edytowane)

Jeszcze trochę pocudowałem i poszło pod maskowanie. I dalej kontynuuję blachowanie modelu.

mzDczgp.jpg

kyF13OQ.jpg

DMcJPUA.jpg

R2xphIg.jpg

Knuję też podstawkę. Droga, barykada, trawka i krzaczek jakiś. Bez szaleństw.

CPLV8w8.jpg

dQXlKVK.jpg

Edytowane przez Gość
  • 2 weeks later...
Napisano

Dzięki. Lustra z Dragona, z Challengera 2, a faktura po lakierze i washu będzie widoczna jak a lala. Wieża jest już w surfaceze 500 z aero, powierzchnia bez faktury z pędzla je jest już gładka jak lustro. Kontrast w chropowatości powierzchni nieco się zmniejszył, ale będzie wyraźny.

• 2 months later...
Napisano

Nie zdechło, jadziem dalej.

loktCQy.jpg

GakMKSD.jpg

fVuUsY3.jpg

CkMlXoj.jpg

ps. Przerzuciłem wszystkie foty w wątki na imgura, mam nadzieję, że nie odstawią za jakiś czas numeru jak fotowiadro.