Skocz do zawartości

[L] Academy B-17 Flying Fortress 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś przypadkowo natrafiłem na latającą fortecę od Academy i 5 emali Humbrol/Revell. Jako że cena za zestaw wydawała się okazją nie zastanawiając się długo nabyłem zestaw:

Efi1Wj0.jpg

hgfW8Le.jpg

Za cały zestaw zapłaciłem 50% ceny nowego Airfixa więc stwierdziłem że na naukę obsługi nitowadła będzie w sam raz

Zastanawiam ile da się wycisnąć z tego zestawu?

Kalki planuje wywalić do kosza i zastąpić je chociażby revellowskimi, chyba że uda mi się znaleźć jakieś inne. Najchętniej zrobiłbym ją w schemacie "Nine o' Nine" jeżeli uda się dorwać gdzieś kalki

• Like 1
Napisano

viewtopic.php?f=86&t=38212

Tutaj Grzesiek ma revela , z t we go co widziałem kalek nine o nine nie będzie używał, mi zostały Flak Eater tylko to są oba samoloty to są w wersji G a slicznotka latala jako model F , Chyba glowna roznica to wiezyczka z przodu pod bombardierem .

Chyba będzie czwarty warsztat B 17 , może zróbmy osobna zbiorowa galerie?

Ja swój skończyłem,tez bym zestawem pelnoletnim , czekam na jakiś wolny czas żeby przygotować galerie. Pozdrawiam i czekam na efekty

• 1 month later...
Napisano

Powoli kompletuje graty, czekaj jeszcze na kalki z Revela

Nn3094p.jpg

Planuje malowanie Shamrock Special, ale trochę mało materiałów w necie na ten temat...

Napisano

Nie no, jeszcze jedna forteca... Zmowa jakaś, czy co?

Skala i tematyka nie moja ale będę z zaciekawieniem podglądał.

Napisano

Bardzo ładne początki.

slicznotka latala jako model F , Chyba glowna roznica to wiezyczka z przodu pod bombardierem
Nie tylko. Najbardziej widoczną różnicą owszem, była wieżyczka dziobowa, tzw. "podbródkowa", charakterystyczna właśnie dla wersji G, ale także układ okien strzelców bocznych (w G rozsuniętych wzdłuż kadłuba, we wcześniejszych wersjach umieszonych na wprost siebie). Trzeba jednak pamiętać, że wieżyczkę "podbródkową" wprowadzono w ostatnich seriach modelu F (z charakterystycznym, "ostrym" nosem z plexi - w G był już trochę "stępiony"), a stanowiska strzelców bocznych "rozsunięto" dopiero w modelu G (a w toku produkcji jeszcze zamknięto je na stałe oknami z plexi) - stąd więc rozpoznawanie tylko po dziobowej wieżyczce nie zawsze daje gwarancję poprawnej identyfikacji

"Ślicznotka" była w wersji "ostronosej", "klasycznej" F, z dodatkowymi dwoma kaemami w nosie (taka polowa modyfikacja).

bzzz-bzzz

Napisano

A jakies info odnośnie b-17F Shamrock Special? Najbardziej podoba mi się to malowanie i wydaje mi się że najmniej zmian będzie trzeba poczynić.

Jednak patrząc na ten obrazek może nie być tak łatwo, oszklenie dziobowe wydaje się bowiem trochę inne...

instructions%209.jpg

Na tym zdjęciu z kolei przednich KMów brak, przynajmniej tak mi się wydaje:

2560d2a8ee7fc98503fc3affd7fe5225.jpg

Napisano

No cóż, aż takich dużych kwitów raczej nie mam, ale poszukam... W przypadku "Ślicznotki" dysponuję fotką dziobu z widocznymi stanowiskami km-ów, stąd mogę tak napisać.

Z tym oszkleniem nosa to bywało różnie, w zależności od konkretnego zakładu produkcyjnego. Projektanci skopali sprawę i dosyć długo nie przewidywali fabrycznego stanowiska w dziobie, ewentualnie dawali tylko jakieś miejsca do montażu jarzma km, ale zazwyczaj w niezbyt właściwym miejscu (na dole, po bokach itp.). W sumie to jedyne "fabryczne" km dziobowe były umieszczone w stanowiskach bocznych, tzw. "policzkowych" - dopiero jak wprowadzono wieżyczkę "podbródkową", to problem rozwiązano (notabene, zadebiutowała ona w YB40, wersji eskortowej B17). W warunkach polowych radzono sobie różnie - robiono wycięcia, montowano w różnych miejscach pojedyncze jarzma na 0,5 lub podwójne na 0,3 - dlatego nie ma jakiegoś standardowego "schematu" układu nosa i stanowisk w nim. W sumie, to standardem był brak standardu . To, co masz na rysunku powyżej, możesz spokojnie wykonać w modelu - takie modyfikacje na pewno występowały w B17, pytanie tylko, czy w tym konkretnym egzemplarzu też...

Niemniej poszukam i wrzucę, co znajdę.

bzzz-bzzz

edit

Przyglądam się temu zdjęciu i moim zdaniem, to jest tam takie stanowisko, jak masz na rysunku - w swoich materiałach powinienem mieć coś takiego rozrysowane pod innym kątem, to wrzucę. Za taką tezą przemawia to, że widać jakąś poprzeczkę na oszkleniu i coś ciemniejszego, na samym nosie, właśnie jak osłona/obudowa gniazda dla pojedynczego km, jaką masz na rysunku. Trzeba pamiętać, że pojedyncze kaemy często były wymontowywane na czas przeglądu, czyszczenia itp. - Browninga nie widać też obok, w stanowisku bocznym, "policzkowym". Osłony nosa były tłoczone z jednego arkusza plexi i takie stanowisko dla ciężkiej dosyć broni wymagało jakiegoś wsparcia/ramy (owa poprzeczka).

edit no.2

Nie znalazłem materiałów o Twoim samolocie, ale oto wspomniane rysunki przykładowych stanowisk dziobowych i zdjęcie dziobu "Memphis Belle". Może się przydadzą

B17memphis_belle.jpg

B17nose_dev.jpg

źródło: J. Nowicki "Boeing B-17 Flying Fortress", Wyd. Militaria 1997

• 3 years later...
Napisano

Powoli staram się kończyć zaczęte projekty, b17 praktycznie gotowy do podkładu, jeszcze tylko parę szlifów i mam nadzieję że następne zdjęcia będą już z kolorem

IMG_20201014_134742.jpg

IMG_20201014_134727.jpg

IMG_20201014_134706.jpg

IMG_20201014_134653.jpg

IMG_20201014_134634.jpg

IMG_20201014_134629.jpg

IMG_20201014_134623.jpg

• Like 2
  • 1 year later...
Napisano

Forteca jest już cała biała i czeka ją ponownie szpachlowanie i szlifowanie bo podkład ujawnił sporo niedoróbek. 

Zastanawiam się co zrobić żeby wyciągnąć jak najwięcej z tego modelu Academy, chodzi mi trochę po głowie nitowanie ale nie wiem czy jest to dobry pomysł w przypadku gdy model jest już w podkładzie i defacto jeszcze nigdy nie nitowałem całego modelu od A do Z?

Zdjęcia z aktualnego stanu wrzucę niebawem

Napisano

Lubię nitować swoje modele, ale za takie złożone już bydlę to bym się nie brał 🙂 Jednak jak skrzydła, stateczniki i kadłub są osobno, można je położyć na jakimś styropianie to przy dociskaniu nitowadła idzie to na bank szybciej i wygodniej.

Napisano

Przygotowane pod black basin. 

Wyjątkowo użyłem  lakieru samochodowego.

Zacząłem co prawda od Mr Finish 1500 ale jak zobaczyłem ile go schodzi i jaką ma teraz cenę, poszedłem do garażu po puszkę czarnego matu która czekała od dawna na lepsze czasy :)

Karton jak widać jest trochę za mały do zdjęć takiego kolosa 

IMG_20211026_164717.jpg

IMG_20211026_164705.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

W międzyczasie zająłem się kołami, kolor + wash ale dalej coś do mnie nie przemawiają... Jakieś takie płaskie się wydają... 

Zastanawiam się co jeszcze mogę zrobić żeby wyciągnąć z nich jak najwięcej

IMG_20211101_121011.jpg

Lepiej już chyba nie będzie 

IMG_20211102_203221.jpg

IMG_20211102_203201.jpg

IMG_20211102_203138.jpg

Edytowane przez sjr
Update
Napisano

Przygotowana do koloru, 

Zastanawiam się cały czas nad malowaniem, klasyka czyli Memphis Belle czy Shamrock Special... 

IMG_20211106_104511.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

Finalnie zostałem przy malowaniu Shamrock Special 

Pierwsza faza za mną 

IMG_20211107_121110.jpg

IMG_20211107_121140.jpg

Edytowane przez sjr
  • Like 1
Napisano

Położyłem drugi kolor, nie wiem czy nie za mały kontrast wyszedł 😕

IMG_20211107_171610_resize_67.jpg

IMG_20211107_171618_resize_54.jpg

IMG_20211107_171641_resize_41.jpg

IMG_20211107_171352_resize_96.jpg

IMG_20211107_171401_resize_14.jpg

IMG_20211107_171427_resize_27.jpg

IMG_20211107_171324_resize_78.jpg

IMG_20211107_171335_resize_56.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

Jeszcze pobawiłem się z lotkami:

IMG_20211107_205250_resize_44.jpg

IMG_20211107_205312_resize_25.jpg

IMG_20211107_205301_resize_47.jpg

Czy posiada wiedzę na temat kamuflażu tej jednostki?

W instrukcji Revella kamuflaż jest dwukolorowy, podobny do Memphis Belle:

rev1.thumb.jpg.f6cf6ff510a75dd0136d5010df4c882b.jpg

Inne źródła pojadą praktycznie jednokolorowy kamuflaż - odcień podejrzewam że różni się ze względu na przeszczep ogona:

dec1.jpg.91a10e850457ca3ee13a8e2ddb333dc3.jpg

Edytowane przez sjr
Napisano

Te zielone fortece są świetne ! Na zdjęciach wygląda jakbyś cała zabawę w marmurek zalał farba - mam nadzieje, ze to tylko wina zdjęć i w rzeczywistości przebija spod spodu 🙂
Az sobie otworze dzisiaj pudłoz moja z Airfixa :-D

Napisano
Godzinę temu, Psar77 napisał:

Te zielone fortece są świetne ! Na zdjęciach wygląda jakbyś cała zabawę w marmurek zalał farba - mam nadzieje, ze to tylko wina zdjęć i w rzeczywistości przebija spod spodu 🙂
Az sobie otworze dzisiaj pudłoz moja z Airfixa 😄

Właśnie tak to jest z tym marmurkiem, z reguły maluje do etapu w którym zastanawiam się czy kłaść kolejną warstwę, i na tym etapie zawsze kończę bo doświadczenie pokazało że kolejna warstwa już totalnie wszystko zakrywa :) 

Dużo zależy też od oświetlenia, u mnie światła dziennego jak na lekarstwo, maluję przy lampie bezcieniowej. Na zdjęciach z warsztatu da się zauważyć na dalszych skrzydłach - tych na drugim planie zarówno lekki marmurek jak i linie podziału blach. Jakby się okazało że zniknie zrobię postshading :)

• Like 1
Napisano

Zacząłem malować kamo, myślę czy nie podkreślić go jeszcze bardziej... Pod klarem może trochę zniknąć 

IMG_20211109_093424.jpg

IMG_20211109_093535.jpg

IMG_20211109_093454.jpg

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Pogoda i gabaryty modelu nie sprzyjają zdjęciom. Poszedł wash i satyna. Gotowy do okopceń i delikatnego brudzenia. Opony już starałem się zakurzyć ale jak teraz patrze to bardzo słabo to widać :)

IMG_20211123_110852.jpg

IMG_20211123_110909.jpg

IMG_20211123_110927.jpg

IMG_20211123_110943.jpg

• Like 7