M.A.V. Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja (edytowane) W dniu 26.11.2025 o 17:02, Paweł Czarnocki napisał: ...wygląda na lepiej zdetalowanego niż wiekowa Tamka........ W dniu 26.11.2025 o 18:58, Barthass napisał: ....że poprawili spory błąd Tamiyi czyli zły kształt przedniego pancerza.... trochę konkretów dla potencjalnych zainteresowanych : Edytowane 21 Maja przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca A-14 Armata w skali 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Czerwca Share Napisano 27 Czerwca British MBT Challenger-1 (Мk.3) "Gulf War" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Czerwca Share Napisano 27 Czerwca W dniu 26.11.2025 o 17:58, Barthass napisał: Przede wszystkim wygląda na to, że poprawili spory błąd Tamiyi czyli zły kształt przedniego pancerza po obu stronach stanowiska kierowcy. Obejrzyj in-pudło MBK ja gwintowania nie dostrzegłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca W dniu 27.06.2026 o 11:28, Cypis napisał: British MBT Challenger-1 (Мk.3) "Gulf War" Dziś udało mi się trafić zestaw 09611 w Jadlam za £35 a wersja Gulf War zamówiona w preorder. Jak przyjdzie to porównam z Tamką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca 13 godzin temu, kzugaj napisał: Dziś udało mi się trafić zestaw 09611 w Jadlam za £35 a wersja Gulf War zamówiona w preorder. Jak przyjdzie to porównam z Tamką Challenger 1 z Tamiyi ma już 40 lat. Porównanie wypadnie ciekawie jeśli Trąbka nie skopie kątów płyt pancerza i wieży. Ale jestem dobrej myśli bo Trumpek czyni duże postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca 5 godzin temu, Paweł Czarnocki napisał: Challenger 1 z Tamiyi ma już 40 lat. Porównanie wypadnie ciekawie jeśli Trąbka nie skopie kątów płyt pancerza i wieży. Ale jestem dobrej myśli bo Trumpek czyni duże postępy Mimo 40 lat składa się nadal jak klocki lego. Z tymi płytami to aż tak tego nie widać Z obecnie dostępnych zdjęć to detal jest ok ale zobaczymy na żywo. Jutro listonosz powinien mnie odwiedzić więc może uda się porównać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca 21 godzin temu, kzugaj napisał: Z obecnie dostępnych zdjęć to detal jest ok ale zobaczymy na żywo. Jutro listonosz powinien mnie odwiedzić więc może uda się porównać No i co? Dotarł ten Challenger?? Jakie wrażenia??? Może tak jakiś inbox ???? Inni też są zainteresowani. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca 19 godzin temu, Adams M1A1 napisał: No i co? Dotarł ten Challenger?? Jakie wrażenia??? Może tak jakiś inbox ???? Inni też są zainteresowani. Pozdr. A. Dotarł dotarł. Co do in pudła to nie wiem czy jest sens bo oprócz ramek z gąskami, kołami i elementami zawieszenia (łacznie 8 ramek) to w zasadzie sa 4 ramki z resztą detali. Wiem tez nie mogłem się doczekać i już poszedł na warsztat. Pierwsze wrażenia powiem że są mieszane. Musze przyznać że to mój pierwszy model Trębacza który poszedł na warsztat wiec zobaczymy. Brak powierzchni antypoślizgowej czy w ogóle detalu powierzchni w 2026 roku to porażka- no chyba że jest tak delikatny detal że dopiero po pomalowaniu bedzie go widać Zawieszenie moim skromnym zdanie troche na siłę przekombinowane (każdy wahacz to 6 elementów i minimun 1h na strone czyszczenia i klejenia) których de facto i tak nie będzie widać po zamotowaniu kół a z bocznymi osłonami to już w ogóle. Postaram się cyknąć kilka fotek tel i wrzucę jak znajde chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca (edytowane) Challenger 1 nie miał zbyt "agresywnego" anti slipa jak np Merkava. Na zdjęciach przypomina bardziej pomarszczoną farbę może dlatego Trumpki go pominęły aby nie wyszedł karykaturalnie jak w Rosomaku IBG. Fotki z Prime Portal Edytowane 1 Lipca przez Paweł Czarnocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Powiem tak namówiliście mnie do zrobienia kilku zdjęć porównawczych. Tamiya mimo swojego wieku powiem szczerze że nadal się broni. Np lufa wydaje mi się że Tamka ładniejsza, nr odlewu na wieży. Detal tamki jest ostrzejszy ale z tym się jeszcze wstrzymam bo może to być słabiej widoczne u Trampka ze względu na kolor tworzywa. Powiem tak- model warty ceny która za niego zapłaciłem (£35) ale doopy nie urywa. Na początek trochę ramek No i gwintowania nie zrobili A Tamiya vs Trumpeter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Hmmmmm Trumpek potrafi zrobić pięknie zdetalowany model pojazdu wojskowego o czym się przekonałem niejednokrotnie. Ale tutaj się troszkę nie przyłożyli. Masz rację z tą lufą. No i faktycznie pominęli numer na wieży. Ciekawe czemu. Ale pewnie i tak zaraz się wysypią wydruki do niego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Godzinę temu, kzugaj napisał: Tamiya mimo swojego wieku powiem szczerze że nadal się broni. Detal tamki jest ostrzejszy..... Tamiya ma swoje lata na karku ale pomimo tego nie zamienię ich modelu na Trumpka. Czy to wina fotki ale wieża Trumpetera wydaje się być węższa , brak łączenia płyt pancerza , spawów numerów brak lufa Trumpka nie jest tak zła , ma elementy lepsze od japończyka ale niektóre ma też gorszegorsze https://vodnik.net/references/chally1.html https://www.scorpion-miniature-models.co.uk/challenger-1 Challenger 1 Walk Around Page 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca @bulik58dzięki za fajne fotki. Jak będę miał kiedyś chwilkę to sp szerokość wieży i dam znać. No Tamki największy problem to płyty pancerza z przodu, aczkolwiek jest to tylko mankament który zobaczy osoba która o tym wie. Świeży model a koła miały delikatnie przesunięta formę więc trzeba było sporo szlifowania aby to wyprowadzić na równo. Wydaje mi się że był hype I wszyscy spodziewali się ideału a rzeczywistość bywa brutalna to tylko Trąbalski. Jak mówiłem cena adekwatna do jakości. A gąsienice mają jamki skurczowe więc już trzeba rozważyć zakup zamienników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Godzinę temu, bulik58 napisał: numerów brak Tam gdzie się nie popatrzy to w Trumpku jest coś inaczej. Np. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca 12 minut temu, kzugaj napisał: @bulik58dzięki za fajne fotki. Jak będę miał kiedyś chwilkę to sp szerokość wieży i dam znać. No Tamki największy problem to płyty pancerza z przodu, aczkolwiek jest to tylko mankament który zobaczy osoba która o tym wie. Świeży model a koła miały delikatnie przesunięta formę więc trzeba było sporo szlifowania aby to wyprowadzić na równo. Wydaje mi się że był hype I wszyscy spodziewali się ideału a rzeczywistość bywa brutalna to tylko Trąbalski. Jak mówiłem cena adekwatna do jakości. A gąsienice mają jamki skurczowe więc już trzeba rozważyć zakup zamienników. Dzięki za bardzo przejrzystego in-boxa . Ja chyba też tak jak Bulik pozostanę przy starej ale jarej Tamce, blaszki mam, brytyjskie tobołki mam, kalki z ODS-u ( oops Operation Granby ) mam, tą przednią płytę się przerobi (prosty strzał, się wytnie i się wklei), gąski jeżeli nie będziesz używał jestem skłonny z wielką chęcią od Ciebie odkupić ( na poważnie) , ba mało tego mam nawet coś co ani Tamka ani Trębacz nie zrobiły czyli gwintowaną końcówkę lufy , otóż nasz rodzimy RB Model swojego czasu wydał armatę czołgową do M103 która była i gwintowana i kalibru 120mm wystarczy mała przeróbka i gotowe, zresztą oceńcie sami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca 51 minut temu, kzugaj napisał: @bulik58dzięki za fajne fotki. A gąsienice mają jamki skurczowe więc już trzeba rozważyć zakup zamienników. Sądzę iż Trumpek podobnie jak parę innych firm ma swoich pociotków produkujących coś pod swoim logiem a coś dla Trumpetera . Stąd też te różnice w jakości modeli , podobnie jest z plastykiem. Ja osobiście wolę ten szary niż ,, piaskowy,, też zauważyłem skrczki na trakach, nie sprawdziłem jeszcze różnicy na pokrywach zaraz za wieżą , TA na lewym ma 1 gniazdo TR 2 gniazda identyczne. TA na drugiej 1 identyczny z tym z pierwszej TR też 1 gniazdo ale inaczej wyglądające 51 minut temu, TM48 napisał: Tam gdzie się nie popatrzy to w Trumpku jest coś inaczej. Np. Tych miejsc jest sporo niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Piątek o 21:14 Share Napisano Piątek o 21:14 Fajne zapowiedzi na 2026 rok w skali 1/16 , szczególnie rozwinięcie pojazdów na bazie Panzer I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi