kret69 Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Jeśli myślimy o koloniach to przeważnie stają przed oczami te południowe ale jak wiemy, Francja zdobyła ogromne tereny dzisiejszej kanadyjskiej prowincji Quebec. Były to, ogólnie mówiąc, straszliwe dziury - zimne, surowe i trudne dla kolonistów. I w takich dwóch wioskach w środku niczego pracowała w latach 1937 - 1941 pielęgniarka Valentine Lupien. Jeździła do chorych na odludziach, pomagała w leczeniu różnych chorób i stała się lokalną bohaterką. W 1981 roku nazwano na jej cześć samolot dyspozycyjny Hawker Siddeley 125 1A o numerze rejestracyjnym C-FSEN. Był to rządowy ambulans lotniczy. I taki właśnie chciałbym zrobić. Model to stary wypust Airfix'a. Tu inbox. Nie chcąc powielać zdjęć tam zamieszczonych wrzucam tylko wstępne spasowanie kadłuba: Nie mam zbyt wielu zdjęć ani schematów wnętrza więc sobie wymyślę na podstawie schematu zabudowy Hawkera 800XP w konfiguracji dla dwóch pacjentów: Oraz na folderze reklamowym modyfikacji wnętrza HS 125 serii 400, 800 i 900 XP firmy Spectrum Aeromed (ostatnio dostarczyli dwa takie Turcji w 2011), choć uproszczę bo chyba w 1986 aż takich cudów to nie było: Postaram się model wykonać bez poważniejszych modyfikacji i waloryzacji. Będę potrzebował pomocy przy kalkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Tematycznie to niby całkiem nie moja działka, ale na pewno będę obserwował- jestem bardzo ciekaw jak poradzisz sobie z nobliwym Airfixem Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Mnie dla odmiany temat bardzo podchodzi, więc obserwuję przyczajony niczym zboczek w krzakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 27 Maja 2017 Autor Share Napisano 27 Maja 2017 Odrobinę podłubałem przy wnętrzu, jest to sci-fi i służyć ma głównie informacji, że "coś" jest w środku. Krzesła jeszcze czekają na wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Bardzo ciekawa rzecz. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 Na tę chwilę wygląda to tak: Jestem na etapie zbierania zdjęć do kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Chyba masz nierówno wychylone stery wysokości, no i ta powierzchnia modelu nie wygląda za dobrze, może trzeba było przeszlifować kadłub i przeryć linie, ogólnie wygląda to źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Malujesz pędzlem? Bo faktycznie jak otworzyłem to zdjęcie w pełnym rozmiarze, to wygląda to tragicznie. Chyba lepiej byłoby nawet zeszlifować powierzchnię na gładko a linie podziału blach narysować ołówkiem po malowaniu, niż zostawiać tak jak jest teraz. Szkoda pracy którą włożyłeś w model do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi