Piotr Kmiecik Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 (edytowane) no i udało się. po dobrych kilku miesiącach pracy mam przyjemność przedstawić: Bergepanther ausf. D, 653 S.Pz.Jag.Abt., bitwa kurska, lato 1943. skala oczywiście 1/35 model ICM-u plus grille MIG-a, plus trzy zestawy blaszek Parta - siatki, schurzeny i błotniki. do tego Dragonowski silnik od Sd.Kfz.250, lina z jakichś zapasów i bloczek od podstaw. więcej grzechów nie pamiętam... zostało jeszcze przytwierdzenie do podstawki - ale to inna baśń. oczywiście niecierpliwie czekam na opinie Edytowane 22 Maja 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Witam a nie będzie washowany i wateringowany?-chodzi mi głównie o górę pancerza-łączenia-spawy,itp,pozdrawiam,Artur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 16 Maja 2006 Autor Share Napisano 16 Maja 2006 jest washowany, trochę śladów eksploatacji też ma. zapraszam do Wrocławia na Światowida - będzie można zobaczyć. nie chciałem przesadzać - w końcu maszyna jest na froncie jakieś dwa miesiące maksymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Super Ci to wyszlo, tylko chyba moglbys troche wiecej lepszych zdjec pokazac. Kilka z nich jest zrobiona z niewielka glebia ostrosci i jak np. ostry jest przod (pierwszy plan), to nieostry jest tyl (dalszy plan) albo odwrotnie. Nie ma zadnego fajnego zdjecia ukazujacego model w ciekawym ujeciu takiego, zeby bylo cale ostre... No chyba, ze to bylo zamierzone. Ale ja bym nad tym popracowal jeszcze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Witam Baardzo fajny pojazd. najbardziej mi siępodoba bloczek Świetny po prostu. A zapytam Cię o drut kolczasty. To jakiś gotowiec czy samoróbka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 (edytowane) Wszystko mi sie podoba oprócz tego że pojazd jest za czysty, a przecież jest wymontowany ( lub dopiero będzie montowany) silnik, brudna olejarka z bańka stoją i narzędzia leżą na pancerzu, a dookoła aż pachnie czystością, moim zdaniem pownieneś zrobic trochę tłustych plam. Edytowane 15 Października 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 A ja peter mam inną uwagę - bardziej ogólną... Gdy patrzę na berga od przodu mam wrażenie ruchu/dynamiki - on pokonuje zaporę ( tak to wygląda ) Natomiast w tylnej części dzieje się coś zupełnie innego - przenoszą ( ale gdzie oni są...? ) silnik, czyli wykonują czynność bardzo delikatną i statyczną... Jakoś niegramatycznie to napisałem Wygląda to tak, jakby z zawieszonym na dźwigu silnikiem "atakował" wrogie zasieki. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Maciej po czesci ma racje tez mi sie tak kojarzy model b. mi sie podoba|mam jedno pytanko, z czego jest podlozze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 16 Maja 2006 Autor Share Napisano 16 Maja 2006 ufff... po kolei: zdjęcia... niestety mam bardzo taki sobie sprzęt, wiele z niego nie wyciągnę. myślę, że na światowidzie w ten weekend obcykamy to wszystko czymś lepszym, to powklejam update drut kolczasty to samoróbka wykonana wg pomysłu (i przy pomocy ogromnej) żony z cienkich drucików miedzianych przy pomocy miksera kuchennego (czy jak to się ustrojstwo nazywa takie z dwoma wirującymi rózgami? w każdym razie do zrobienia drutu kolczastego potrzebna jest tylko jedna rózga) tłuste plamy: niestety w związku z kiepskim aparatem zdjęcia są po prostu trochę prześwietlone - stąd (szczególnie na górnej płycie) zanikł kontrast... w rzeczywistości maszyna jest zdecydowanie bardziej usyfiona. ale może masz rację - trochę ją jeszcze poprawię. Macieju: założenie było takie, że kompozycja podstawki ma być dynamiczna - i wygląda na to, że się udało. natomiast sama scena jest jak najbardziej statyczna - ot, przy forsowaniu umocnionej linii wroga oberwało się z lekka jakiemuś Sd.Kfz 250/10 (uważny obserwator może wydedukować typ pojazdu z dokładnością do dwóch - mógł to być także Sd.Kfz.251/10) - i trzeba coś z biedakiem zrobić... a gdzie oni są... to tylko podstawka. za cienki w uszach jestem na dioramy... podłoże głównie z gipsu. dokładny opis będzie w nowym poradniku modelarskim Pawła Grochowskiego, a zdjęcia z prac nad podstawką U MNIE NA STRONIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 17 Maja 2006 Share Napisano 17 Maja 2006 Model bardzo mi się podoba , choć zgadzam się z kolegami, że lekkie "umorusanie" dodało by mu uroku. Szkoda, że nie pomyślisz jednak o większej dioramie, bergepanter w otoczeniu kilku "dziwaków" z 653 batalionu, powaliłaby pewnie wszyskich na kolana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 17 Maja 2006 Share Napisano 17 Maja 2006 mozesz dokladnie nam powiedziec cos o tym drucie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 17 Maja 2006 Autor Share Napisano 17 Maja 2006 nic trudnego - potrzebna jest żona (najlepsza jest moja, ale nie pożyczam), mikser kuchenny z jedną rózgą i dwa lub trzy kawałki cienkiego drutu (jakieś 0.1 mm). bierzesz dwa druciki, końce mocujesz do przeciwstawnych ramion rózgi, przeciwne końce łączysz ze sobą. potem włączasz mikser - w efekcie dostajesz równiusieńko i gęsto zwinięty drut. im dłużej kręcisz - tym gęstsze są zwoje (a w pewnym momencie się urywa). potem pozostaje ręczne nakręcenie kolców - ale to szybka robota jest. finisz większa dioramka z 653-cim? losie, ona by musiała mieć naprawdę spore rozmiary... żeby zrobić dioramę (nie podstawkę) z samą Bergepanther - przydałoby się coś koło 40x40 cm - a jakby tam się miało pojawić inne jakieś dziwactwo jeszcze... ufff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 18 Maja 2006 Share Napisano 18 Maja 2006 mi się podoba też bym chciał mieć tyle samozaparcia Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 22 Maja 2006 Share Napisano 22 Maja 2006 Byłem wczoraj na konkursie we Wrocławiu i widziałem Bergepantherę Piotra na żywo. Zdjęcia nie oddają tego jak model jest faktycznie zakurzony. P. S. Pierwsze fotka od góry jest świetna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi