chudyhunter Posted June 22, 2017 Share Posted June 22, 2017 Witam. Chciałbym się podzielić moim pomysłem na zrobienie wody na dioramie. Jest to moje pierwsze podejście do tego tematu, ale może komuś się przyda, a i mi może podsuniecie jakieś pomysły A więc ja użyłem następujących specyfików : https://www.modeledo.pl/vallejo-26201-water-texture-woda-przezroczysta-200ml-p7159 https://www.modeledo.pl/vallejo-26230-water-texture-przejrzysta-spokojna-woda-p7345 W pierwszej kolejności na przygotowana podstawę ze styropianu wylałem gips. Był na tyle rzadki, że w czasie schnięcia formowałem go łyżeczką. Później pędzelkiem uformowałem mniejsze fale. Teraz kolej na malowanie. Kilka odcieni niebieskiego, troche czarnego i taki o to efekt. Malowałem całość aerografem, ale można też pędzelkiem Białe spienienia robiłem suchym pędzelkiem. Teraz przyszła pora na specyfiki imitujące wodę. Od razu powiem, że preparat still water jak na moje trochę słabo się przy takim oceanie sprawdza. Ma on dość rzadką konsystencję i spływa z fal, ale i tak lekko na nich zostaje. W miejscach gdzie woda ma się spieniać zastosowałem żel water texture, który delikatnie wymieszałem z białą farbą. Efekt jest taki. Pracę nadal trwają, więc będę informował na bieżąco o efektach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted June 22, 2017 Super Moderator Share Posted June 22, 2017 Bardzo mi się podoba twój poradnik. Woda też wygląda ciekawie. Czekam na więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudyhunter Posted June 22, 2017 Author Share Posted June 22, 2017 Dzisiaj dodałem jeszcze trochę więcej piany. W ruch poszedł znowu water texture zmieszany delikatnie z białą farbą. Nałożyłem go za pomocą pędzla dodając większą ilość na górze fali i dziobiąc pędzlem dalej go rozmywałem do delikatniejszego przejścia. Zastanawiam się jeszcze, czy czasem nie polać całości jeszcze raz still water. Hmm... pomyślę Jak na razie uważam, że jak na pierwszy raz efekt jest dość zadowalający Mimo wszystko, tak jak pisałem wcześniej still water jest dość rzadki i spływa z wypukłości. czytałem na temat techniki wykonania morza/oceanu za pomocą wylania podgrzanego sylikonu i formowania do w czasie wysychania. Wydaje mi się, że ta technika lepiej by się sprawdziła, ale to może przetestuję przy następnym projekcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taltos1 Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Hej, mam nadzieję, że dasz fotki skończonego modelu w dziale okrętowym Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudyhunter Posted June 23, 2017 Author Share Posted June 23, 2017 Oczywiście, muszę tylko dopracować kilka szczegółów Yamato i za max 3 tygodnie będzie w galerii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19robi88 Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Elegancko ja planuje też podzialac coś z wodą ale chciał bym zrobić startujący samolot twoje rady napewno się przydadzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarekk Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Ocean pierwsza klasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Technicznie wyszło ci bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko kształtu tych fal. Masz jakies zdjęcie, ma którym fale wygladałyby w taki sposób ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudyhunter Posted June 24, 2017 Author Share Posted June 24, 2017 Technicznie wyszło ci bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko kształtu tych fal. Masz jakies zdjęcie, ma którym fale wygladałyby w taki sposób ?? Kto by zrozumiał fale, ja też ich nie rozumiem :P A tak na serio, to nie wspomagałem się żadnym zdjęciem. Wymyśliłem sobie, że idą fale, które się następnie spieniają i tak oto one powstały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudyhunter Posted June 25, 2017 Author Share Posted June 25, 2017 Po dodaniu kilku delikatnych warstw spienienia fal, uważam wykonanie oceanu za ukończone Muszę jeszcze dodać kilka istotnych elementów do modelu i całość zamieszczę w galerii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemc Posted June 26, 2017 Share Posted June 26, 2017 Fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts