chudyhunter Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Witam. Chciałbym się podzielić moim pomysłem na zrobienie wody na dioramie. Jest to moje pierwsze podejście do tego tematu, ale może komuś się przyda, a i mi może podsuniecie jakieś pomysły A więc ja użyłem następujących specyfików : https://www.modeledo.pl/vallejo-26201-water-texture-woda-przezroczysta-200ml-p7159 https://www.modeledo.pl/vallejo-26230-water-texture-przejrzysta-spokojna-woda-p7345 W pierwszej kolejności na przygotowana podstawę ze styropianu wylałem gips. Był na tyle rzadki, że w czasie schnięcia formowałem go łyżeczką. Później pędzelkiem uformowałem mniejsze fale. Teraz kolej na malowanie. Kilka odcieni niebieskiego, troche czarnego i taki o to efekt. Malowałem całość aerografem, ale można też pędzelkiem Białe spienienia robiłem suchym pędzelkiem. Teraz przyszła pora na specyfiki imitujące wodę. Od razu powiem, że preparat still water jak na moje trochę słabo się przy takim oceanie sprawdza. Ma on dość rzadką konsystencję i spływa z fal, ale i tak lekko na nich zostaje. W miejscach gdzie woda ma się spieniać zastosowałem żel water texture, który delikatnie wymieszałem z białą farbą. Efekt jest taki. Pracę nadal trwają, więc będę informował na bieżąco o efektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 22 Czerwca 2017 Bardzo mi się podoba twój poradnik. Woda też wygląda ciekawie. Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2017 Dzisiaj dodałem jeszcze trochę więcej piany. W ruch poszedł znowu water texture zmieszany delikatnie z białą farbą. Nałożyłem go za pomocą pędzla dodając większą ilość na górze fali i dziobiąc pędzlem dalej go rozmywałem do delikatniejszego przejścia. Zastanawiam się jeszcze, czy czasem nie polać całości jeszcze raz still water. Hmm... pomyślę Jak na razie uważam, że jak na pierwszy raz efekt jest dość zadowalający Mimo wszystko, tak jak pisałem wcześniej still water jest dość rzadki i spływa z wypukłości. czytałem na temat techniki wykonania morza/oceanu za pomocą wylania podgrzanego sylikonu i formowania do w czasie wysychania. Wydaje mi się, że ta technika lepiej by się sprawdziła, ale to może przetestuję przy następnym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Hej, mam nadzieję, że dasz fotki skończonego modelu w dziale okrętowym Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2017 Oczywiście, muszę tylko dopracować kilka szczegółów Yamato i za max 3 tygodnie będzie w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Elegancko ja planuje też podzialac coś z wodą ale chciał bym zrobić startujący samolot twoje rady napewno się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Ocean pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Technicznie wyszło ci bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko kształtu tych fal. Masz jakies zdjęcie, ma którym fale wygladałyby w taki sposób ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2017 Technicznie wyszło ci bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko kształtu tych fal. Masz jakies zdjęcie, ma którym fale wygladałyby w taki sposób ?? Kto by zrozumiał fale, ja też ich nie rozumiem :P A tak na serio, to nie wspomagałem się żadnym zdjęciem. Wymyśliłem sobie, że idą fale, które się następnie spieniają i tak oto one powstały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 Po dodaniu kilku delikatnych warstw spienienia fal, uważam wykonanie oceanu za ukończone Muszę jeszcze dodać kilka istotnych elementów do modelu i całość zamieszczę w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 Fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi