Przemek R Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Witam , mam zamiar spróbować zbudować replikę ORP Kościuszko z zestawu ACADEMY mam nadziej ze będzie to możliwe. Model ma być prezentem dla kolegi który służył na tym okręcie , liczę na wszelka pomoc gdyż nie miale nigdy styczności z budowa repliki okrętu Jeżeli ktoś chce to zrobię in boxa zestawu , model będę budowany prosto z pudła ale zastanawiam się nad zakupem tego zastawu : https://www.mojehobby.pl/products/USS-Oliver-Hazard-Perry-class-frigate-aerials-OTO-Melara-76mm-62-gun.html To na tyle za niedługo pierwsze zdjęcia z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Będę tu zaglądał ;). Jestem ciekaw jak dużo przeróbek jest wymaganych by zrobić naszego Kościuszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Dupsko mu trza przefasonować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 2 Lipca 2017 Będę tu zaglądał ;). Jestem ciekaw jak dużo przeróbek jest wymaganych by zrobić naszego Kościuszkę.A ja szczególnie dokumentacji zdjęciowej w tych zakresach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 3 Lipca 2017 Autor Share Napisano 3 Lipca 2017 Będę tu zaglądał ;). Jestem ciekaw jak dużo przeróbek jest wymaganych by zrobić naszego Kościuszkę. Problem w tym ze kompletnie nie wiem czym rożni się ta jednostka od naszego Kościuszko Liczę na dobra rade kolegów siedzących w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Gdzieś poszukam swoich zdjęć naszych OHP, bo miałem przyjemność wpaść na ich pokład Trochę tych przeróbek się na pewno znajdzie, grunt że FFG-7 to okręt z tym samym kadłubem co nasze okręty, więc powinno się obejść bez poważniejszej inżynierii w tym aspekcie. Trzymam kciuki, będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Super. Jakiś czas polowałem na wersję z blaszkami, ale odpuściłem. Ciężko zdobyć i droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Dupsko mu trza przefasonować... Academy daje i krótszą i dłuższą wersję rufy. A kalki https://www.scalemates.com/kits/629385-hawk-graphics-d3523-oliver-hazard-perry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 3 Lipca 2017 Autor Share Napisano 3 Lipca 2017 Dupsko mu trza przefasonować... Academy daje i krótszą i dłuższą wersję rufy. A kalki https://www.scalemates.com/kits/629385-hawk-graphics-d3523-oliver-hazard-perry Własnie zauważyłem ze są dwa elementy rufy a która będzie pasowała do naszego okrętu ? I jeszcze mam pytanie odnośnie kalek , gdzie je można kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Jeśli mnie pamięć nie myli to my mamy dłuższą, a kalki... Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 4 Lipca 2017 Share Napisano 4 Lipca 2017 Jeśli mnie pamięć nie myli to my mamy dłuższą, a kalki... Nie wiem Nie, jest krótsza i na rufie Morski Duszek. W 1/350 robił/o Orange Hobby w HobbyEasy 12$ + KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lipca 2017 Share Napisano 4 Lipca 2017 taka ciekawostka - nie wiem czy wiecie.... Nasz Kościuszko zagrał w filmie "Polowanie na Czerwony Październik" - wtedy jeszcze jako USS „Wadsworth” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 4 Lipca 2017 Autor Share Napisano 4 Lipca 2017 Witam, zacząłem coś robić przy modelu ale od razu mam pytanie , która cześć tylnego pokładu jest prawidłowa dla naszego okrętu 1 czy 2 : I sklejone dwie połówki kadłuba : czeka mnie chyba szpachlowanie tych połączeń ale nie będzie z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 4 Lipca 2017 Share Napisano 4 Lipca 2017 Witam, zacząłem coś robić przy modelu ale od razu mam pytanie , która cześć tylnego pokładu jest prawidłowa dla naszego okrętu 1 czy 2 : 1 http://aviateam.pl/artykul/title%3Bstart-z-pokladu-orp-gen-t-kosciuszko i może to się też przyda http://www.finewaterline.org/orp-genera322-tadeusz-ko347ciuszko.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 5 Lipca 2017 Autor Share Napisano 5 Lipca 2017 Witam, zacząłem coś robić przy modelu ale od razu mam pytanie , która cześć tylnego pokładu jest prawidłowa dla naszego okrętu 1 czy 2 : 1 http://aviateam.pl/artykul/title%3Bstart-z-pokladu-orp-gen-t-kosciuszko i może to się też przyda http://www.finewaterline.org/orp-genera322-tadeusz-ko347ciuszko.html Dzięki Zamir super zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 5 Lipca 2017 Autor Share Napisano 5 Lipca 2017 Witam, kolejna porcja zdjęć z prac : szpachlowanie : I po : Tu mi jakaś szpara wylazła , nie mogłem tego spasować chyba trza będzie szpachlować I całość pokładu : Jak zawsze czekam na komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 Witam , mam kolejne pytanie do kolegów , tym razem chodzi o kolory. Czy kolory podane w instrukcji ACADEMY odpowiadaj kolorom naszego okrętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 Witam ,mam kolejne pytanie do kolegów , tym razem chodzi o kolory. Czy kolory podane w instrukcji ACADEMY odpowiadaj kolorom naszego okrętu Nie te z instrukcji nie pasuję. Pytałem już o to ale nikt nie odpowiedział. Mam złożonego Hazarda z zestawem Pontosa i na kolorze zastopowałem Jest tamiya ts-32 Haze Grey która mi najbardziej pasuje ale to spray. Może Humbrol 128 lub jego odpowiednik Gunze H307/C307 ? Znalazłem też mieszankę XF-82 i XF-2 w stosunku 1,5-2:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 Witam ,mam kolejne pytanie do kolegów , tym razem chodzi o kolory. Czy kolory podane w instrukcji ACADEMY odpowiadaj kolorom naszego okrętu Nie te z instrukcji nie pasuję. Pytałem już o to ale nikt nie odpowiedział. Mam złożonego Hazarda z zestawem Pontosa i na kolorze zastopowałem Jest tamiya ts-32 Haze Grey która mi najbardziej pasuje ale to spray. Może Humbrol 128 lub jego odpowiednik Gunze H307/C307 ? Znalazłem też mieszankę XF-82 i XF-2 w stosunku 1,5-2:1 No tak tez wydaje mi się ze ten H307 powinien być ok. A pokład jaki może mieć kolor mi psuje H36 ale nie wiem czy idę w dobrą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 Witam Jak chcesz robić Kościuszkę(nie wiem jak jest w tym przypadku z Puławskim) musisz przerobić stępki przechyłowe. Są krótsze jak w modelu i musisz dorobić stabilizatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 Witam Jak chcesz robić Kościuszkę(nie wiem jak jest w tym przypadku z Puławskim) musisz przerobić stępki przechyłowe. Są krótsze jak w modelu i musisz dorobić stabilizatory. Możesz mi to przełożyć tak na chłopski rozum bo to co napisałeś nic mi nie mówi , jestem w tym temacie zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 Proszę bardzo zdjęcia pochodzą ze strony www.navsource.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 Proszę bardzo zdjęcia pochodzą ze strony www.navsource.org Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie , teraz tylko o ile maja być krótsze te stępki przechyłowe. Stabilizatory może uda mi się dorobić z hipsu , ale tez nie wiem jaka powinny mieć wielkość A miało być tak pięknie P.S strona która podałeś niestety nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 Może to coś da https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/4d/d6/ad/4dd6ade056ceaee125a1dce83dc6f127.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 SUPER ten rysunek dużo mi pomógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi