Skocz do zawartości

USS Oliver Hazard Perry (ORP Kościuszko) ACADEMY 1:350

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

mam zamiar spróbować zbudować replikę ORP Kościuszko z zestawu ACADEMY mam nadziej ze będzie to możliwe.

Model ma być prezentem dla kolegi który służył na tym okręcie , liczę na wszelka pomoc gdyż nie miale nigdy styczności z budowa repliki okrętu

20170630_100832.jpg

Jeżeli ktoś chce to zrobię in boxa zestawu , model będę budowany prosto z pudła ale zastanawiam się nad zakupem tego zastawu :

https://www.mojehobby.pl/products/USS-Oliver-Hazard-Perry-class-frigate-aerials-OTO-Melara-76mm-62-gun.html

To na tyle za niedługo pierwsze zdjęcia z budowy

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Super Moderator
Napisano
Będę tu zaglądał ;). Jestem ciekaw jak dużo przeróbek jest wymaganych by zrobić naszego Kościuszkę.
A ja szczególnie dokumentacji zdjęciowej w tych zakresach
Napisano
Będę tu zaglądał ;). Jestem ciekaw jak dużo przeróbek jest wymaganych by zrobić naszego Kościuszkę.

Problem w tym ze kompletnie nie wiem czym rożni się ta jednostka od naszego Kościuszko

Liczę na dobra rade kolegów siedzących w tym temacie

Napisano

Gdzieś poszukam swoich zdjęć naszych OHP, bo miałem przyjemność wpaść na ich pokład

Trochę tych przeróbek się na pewno znajdzie, grunt że FFG-7 to okręt z tym samym kadłubem co nasze okręty, więc powinno się obejść bez poważniejszej inżynierii w tym aspekcie.

Trzymam kciuki, będę obserwował

Napisano

Jeśli mnie pamięć nie myli to my mamy dłuższą, a kalki... Nie wiem

Napisano
Jeśli mnie pamięć nie myli to my mamy dłuższą, a kalki... Nie wiem

Nie, jest krótsza i na rufie Morski Duszek. W 1/350 robił/o Orange Hobby w HobbyEasy 12$ + KP

Napisano

taka ciekawostka - nie wiem czy wiecie....

Nasz Kościuszko zagrał w filmie "Polowanie na Czerwony Październik" - wtedy jeszcze jako USS „Wadsworth”

Napisano

Witam,

zacząłem coś robić przy modelu ale od razu mam pytanie , która cześć tylnego pokładu jest prawidłowa dla naszego okrętu 1 czy 2 :

20170704_172910.jpg

I sklejone dwie połówki kadłuba :

20170704_174727.jpg

czeka mnie chyba szpachlowanie tych połączeń ale nie będzie z tym problemu

Napisano
Witam,

zacząłem coś robić przy modelu ale od razu mam pytanie , która cześć tylnego pokładu jest prawidłowa dla naszego okrętu 1 czy 2 :

1

http://aviateam.pl/artykul/title%3Bstart-z-pokladu-orp-gen-t-kosciuszko

i może to się też przyda

http://www.finewaterline.org/orp-genera322-tadeusz-ko347ciuszko.html

Dzięki Zamir super zdjęcia

Napisano

Witam,

kolejna porcja zdjęć z prac :

szpachlowanie :

5983607fc61d6e26.jpg

I po :

6d6523f31b5093a3.jpg

Tu mi jakaś szpara wylazła , nie mogłem tego spasować chyba trza będzie szpachlować

42d472c56e9103ad.jpg

I całość pokładu :

dc4bddbcd834c93f.jpg

Jak zawsze czekam na komentarze

Napisano

Witam ,

mam kolejne pytanie do kolegów , tym razem chodzi o kolory.

Czy kolory podane w instrukcji ACADEMY odpowiadaj kolorom naszego okrętu

Napisano
Witam ,

Nie te z instrukcji nie pasuję. Pytałem już o to ale nikt nie odpowiedział. Mam złożonego Hazarda z zestawem Pontosa i na kolorze zastopowałem Jest tamiya ts-32 Haze Grey która mi najbardziej pasuje ale to spray. Może Humbrol 128 lub jego odpowiednik Gunze H307/C307 ? Znalazłem też mieszankę XF-82 i XF-2 w stosunku 1,5-2:1

Napisano
Witam ,

Nie te z instrukcji nie pasuję. Pytałem już o to ale nikt nie odpowiedział. Mam złożonego Hazarda z zestawem Pontosa i na kolorze zastopowałem Jest tamiya ts-32 Haze Grey która mi najbardziej pasuje ale to spray. Może Humbrol 128 lub jego odpowiednik Gunze H307/C307 ? Znalazłem też mieszankę XF-82 i XF-2 w stosunku 1,5-2:1

No tak tez wydaje mi się ze ten H307 powinien być ok.

A pokład jaki może mieć kolor mi psuje H36 ale nie wiem czy idę w dobrą stronę

Napisano

Witam

Jak chcesz robić Kościuszkę(nie wiem jak jest w tym przypadku z Puławskim) musisz przerobić stępki przechyłowe. Są krótsze jak w modelu i musisz dorobić stabilizatory.

Napisano
Witam

Jak chcesz robić Kościuszkę(nie wiem jak jest w tym przypadku z Puławskim) musisz przerobić stępki przechyłowe. Są krótsze jak w modelu i musisz dorobić stabilizatory.

Możesz mi to przełożyć tak na chłopski rozum bo to co napisałeś nic mi nie mówi , jestem w tym temacie zielony

Napisano
Proszę bardzo

X4utwa1.jpg

Nb2aAaLm.jpg

zdjęcia pochodzą ze strony www.navsource.org

Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie , teraz tylko o ile maja być krótsze te stępki przechyłowe.

Stabilizatory może uda mi się dorobić z hipsu , ale tez nie wiem jaka powinny mieć wielkość

A miało być tak pięknie

P.S strona która podałeś niestety nie działa