Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Famo w zasadzie się skończyło (przynajmniej do etapu, w którym czas zrobić mu grunt pod kółeczka) - odrobinę spieprzyłem plandekę, więc będę jeszcze poprawiał, ale generalnie nic ciekawego.

mała skala mi się spodobała jakoś. mniej miejsca na półce zajmuje i takie tam.

poza tym mam pomysł na "większą" podstawkę dla Famo.

ergo...

b811dfcb71d502b4m.jpg 41d968b09b290a0cm.jpg 832498637f5d6856m.jpg 1906cb106fbf83bam.jpg

model Dragona. zaprawdę powiadam Wam - jest precyzja w tym zestawie. czego nijak nie da się powiedzieć o instrukcji. gorzej powiem: lepienie tego zgodnie z instrukcją gwarantuje niezlepienie.

lufa na razie "za wcisk", bo się mocno zastanawiam, czy Dragon jej przypadkiem nie spierniczył w kwestii grubości, długości i zastosowanego hamulca wylotowego. poza tym wanna z górą kadłuba też na razie osobno.

w założeniu pojazd z SS Pz.Gren.Div. Das Reich, Łuk Kurski oczywiście.

Napisano
mała skala mi się spodobała jakoś. mniej miejsca na półce zajmuje

Jęśli zależy ci na oszczędzaniu miejsca, to proponuję skalę 1:48. Piękne modele robi Tamiya, AFV Club i Hobby Boss, co więcej bardzo fajnie wykonane, za małe pieniądze. Śmiało można inwestować w blachy, konwersje np. Haulera...

w założeniu pojazd z SS Pz.Gren.Div. Das Reich, Łuk Kurski oczywiście.

Bardzo dobra decyzja, pojazd ten jest jedną z ciekawszych opcji.

Jak na razie modelik idzie w dobrym kierunku... Będę z uwagą śledził twoj wątek...

Napisano

Będę bacznie śledził kolegę bo sam mam tego StuGa i jak skończę tylko zabawę z trójkami Attacka to biorę się za niego.

Napisano
lufa na razie "za wcisk", bo się mocno zastanawiam, czy Dragon jej przypadkiem nie spierniczył w kwestii grubości, długości i zastosowanego hamulca wylotowego

Witam!

Nie chciał bym się wymądrzać ale wydaje mi się że wszystko jest w porządku. Model przedstawia pojazd początkowych serii produkcyjnych. Z czasem modyfikacji i zmianom ulegały poszczególne elementy konstrukcji. Dotyczy to również hamulca wylotowego- w pojazdach montowano armaty (też z czasem poddawane modyfikacjom) pochodzące z różnych wytwórni. Aby rozwiać wątpliwości najlepiej poszukać fotek pojazdu z interującego cię okresu. StuG III G jest mocno obfotografowany i nie powinno być z tym problemu.

Pozdrawiam!

Napisano

mam sporo zdjęć StuG-ów - ale każde się przyda.

problem polega właśnie na tym że [chyba] hamulec w modelu z grubsza przypomina taki z późnych serii produkcyjnych, a lufa jest ciut za cienka...

ale muszę to jeszcze dokładnie posprawdzać.

Napisano
mam sporo zdjęć StuG-ów - ale każde się przyda.

problem polega właśnie na tym że [chyba] hamulec w modelu z grubsza przypomina taki z późnych serii produkcyjnych, a lufa jest ciut za cienka...

ale muszę to jeszcze dokładnie posprawdzać.

Witam!

Nadal obstawiam wersję że wszyszystko się zgadza. Zamieszczam parę zdjęć pojazdów z różnych okresów produkcji.

1203a4c67f4f58bem.jpg

959eaeffe08c1a25m.jpg

4bf24c7a11a6bd9cm.jpg

4b142f0ae9860823m.jpg

791b246ee117128fm.jpgcf317c5ea1bbd00bm.jpg

(zdjęcia z sieci.)

Oprócz pojazdu zdobycznego amerykańskiego to wersje starsze. Wyjątek to pojazd fiński i z zimmeritem. Uważam że różnice w hamulcach brały się stąd że pojazdy pochodziły z różnych wytwórni. Wydaje się że wielkość hamulca "rosła" jakby z czasem (ale mogę się mylić). Natomiast wygląd i proporcje lufy w modelu osobiście oceniam jako prawidłowe.

Pozdrawiam!

Napisano

pierwsza fotka to stosunkowo późna sztuka. jeszcze bez zaukopfa, ale już z dopancerzeniem wieżyczki dowódcy. obstawiam na wersję produkowaną od kwietnia '44.

drugą trudno mi określić, ale mam wrażenie, że to już też produkcja po Kursku - końcówka '43, trzecia to samo.

czwarta to kolumna fińskich StuG-ów, chyba właśnie z wczesnymi hamulcami wylotowymi - takimi ze spłaszczoną pierwszą częścią.

piąta to bardzo późny egzemplarz, z betonowym dopancerzeniem przodu kadłuba i zimmeritem, oraz takim hamulcem, jaki dał dragon (obie części okrągłe)

szósta jak druga i trzecia.

nie dałeś chyba żadnej fotki StuG-a z pierwszych serii produkcyjnych (seria produkowana od grudnia '42)

różnice w hamulcu (o ile moja wiedza i japońskie publikacje nie kłamią) były mniej więcej takie, jak w PaK-u 40 - w pierwszych seriach obie części spłaszczone, potem pierwsza spłaszczona druga okrągła, w końcowych obie okrągłe.

oczywiście to wszystko wcale nie znaczy, że mam rację. wiedzę opieram głównie na publikacjach w "Ground Power" i kilku innych, oraz własnych obserwacjach.

Napisano
szósta jak druga i trzecia

Witam!

Zdjęcie słabe ale spieszę dodać :pojazd posiada zimmerit tak więc seria póżniejsza,po Kursku.

Wstawiam parę zdjęć wraz z orginalnym opisem bo mógłbym coś pokręcić:

410f3e6e123a6f32m.jpg

0889ffb2462c6927m.jpg

84903f8506b7c41fm.jpg

d6ac70db8a49c845m.jpg

Zdjęcia pochodzą z wyd. sqadron-armor "StugIII in action" i sqadron armor walk around "StuG III G".

Na pierwszym zdjęciu jest pojazd w barwach i malowaniu które jest dołączone do modelu. Reszta przedstawia wg. opisu maszyny wczesnych serii. i jeszcze zdjęcie i planik linii rozwojowej z wyd.Militaria nr.6 "Sturmgeschuitz III":

48e3e747fb8a1ccam.jpg

aea4d9d8d7d06d80m.jpg

Wygląda wg. w.w. wydawnictwa że "płaskie" i "duże" hamulce są późniejsze, ale ja się nie upieram. Osobiście nie buduję pełnej redukcji to też nie przykładam aptekarskiej wagi )) do detali jeśli drastycznie nie odbiegają od orginału- a chyba akurat w tym przypadku to ma miejsce. A i tak w końcu najważniejsza jest frajda płynąca z modelowania i to liczy się najbardziej!

Pozdrawiam!

Napisano

Witam!

Powoli z nicości wyłania się elegancki StuG . Jakich farb używasz . Przewidujesz coś zmieniać lub dodawać w modelu czy zadowolisz się tym co w pudle

Ponieważ sam jestem posiadaczem w.w. zestawu i dojrzewam by się z nim zmierzyć mam pytanie o tą szczelinę:

0b5c266edea4dde1m.jpg

Pozdrawiam!

Napisano

nie widziałeś tej szczeliny. jej tam nie ma, to co widzisz - to zwyczajna fatamorgana. nie przejmuj się - zdarza się najlepszym. teraz zamknij oczy i powtarzaj powoli, ściszonym głosem:

nie widzę tej szczeliny

nie widzę tej szczeliny

nie widzę tej szczeliny

nie widzę tej szczeliny

nie widzę...

a tak bardziej serio - przegapiłem ją - więc będzie trzeba poprawiać. używam Vallejo Air - bardzo mi pasują. najbardziej chyba z wszystkich farb, których do tej pory używałem. z jednym zastrzeżeniem tylko - potrzebny dobry podkład. używam oryginalnego, ale nieźle się też sprawdzają farbki tamyia.

a w kwestii zmian - w planach jest największy chyba eksperyment w mojej modelarskiej "karierze" z tym StuG-iem w roli głównej - ale sam model z pudełka. to, co daje dragon spokojnie wystarcza do zrobienia naprawdę fajnego modelu - a ja 72 traktuję ciągle jako skalę "odpoczynkową"

• 2 weeks later...
Napisano

Jak na 72, to mistrzostwo świata :-))

Napisano

Mam pytanie o tą szczelinę, co to jest, ale jej nie ma. Zamaskowałeś ją jakoś? U mnie przy składaniu też wyszła

A modele – palce lizać

Napisano

już myślałem, że koniec - ale trzeba będzie jeszcze coś zrobić z oznaczeniami - za nowe.

trochę się zdrapie, ubrudzi, poobija - i będzie ok.

546467d5121ad746m.jpg acdad3b581fe4c13m.jpg f496903c3ced36e1m.jpg 4f2223b9b69b4624m.jpg 36b79761becbbcabm.jpg

Napisano

No, następny model w pięknej odsłonie z Twojego warsztatu. I mam takie pytanie. Anteny znajdujące się na nim z czego zrobiłeś?