abtb Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Witam w kolejnej galerii Dziś prezentuję model "foki" wykonanej z nowego wypustu Airfixa. Zestaw praktycznie samoskładalny i bardzo przyjemny w obróbce Kalki z zestawu Revella, swastyki z zestawu Techmodu. Model wykonałem jakieś trzy lata temu na fali "wymiany" "foczek" revellowskich na airfixowskie. Teraz postanowiłem pokazać go szerszej publice i poddać krytyce "konkurencji" Prezentowany model to Focke-Wulf Fw 190F8 z I./SG4 stacjonującego w m. Piacenza, Włochy, maj 1944r. I na zakończenie pocztówka z Włoch "pozyskana" na pchlim targu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Mnie się podoba. Nie miałeś problemu z goleniami? Bo gdzieś czytałem, że są za długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Mnie się podoba. Nie miałeś problemu z goleniami? Bo gdzieś czytałem, że są za długie. Jakoś nie kojarzę problemów z podwoziem, być morze pokrywy były odrobinę za długie ale to żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Pustynna Foka !! Fajna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Pustynna Foka !! Fajna ! Zaraz tam pustynna. Włoska raczej niż pustynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Pustynna Foka !! Fajna ! Zaraz tam pustynna. Włoska raczej niż pustynna. Kwestia dyskusyjna - miejsce stacjonowania Włochy ale białe pasy na spodzie skrzydeł i kadłuba sugerują "pustynne pochodzenie" Miłośników "Latającego rzeźnika" zapraszam do śledzenia moich galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Pustynna Foka !! Fajna ! Zaraz tam pustynna. Włoska raczej niż pustynna. Kwestia dyskusyjna - miejsce stacjonowania Włochy ale białe pasy na spodzie skrzydeł i kadłuba sugerują "pustynne pochodzenie" Kwestią do dyskusji raczej jest, czy samolot sfotografowano w Niemczech, czy we Włoszech (I./SG4 sformowano długo po kapitulacji wojsk niemieckich w Afryce Północnej). Na tym etapie wojny samoloty otrzymywały pustynne malowanie dużo wcześniej przed wysłaniem na front. Tutaj teatr działań był śródziemnomorski i białe pasy obowiązywały w Afryce i we Włoszech. Szkoda, że nie pokusiłeś się o budowę wersji F-8. Zamiast tego model przedstawia standardowy A-8 z zewnątrzskrzydłowymi działkami (świadczą o tym nie tylko lufy, ale też wypukłości na skrzydłach). Kamuflaż też mocno odbiega od oryginału. Interesujący jest zwłaszcza brak swastyki na ogonie, co również dotyczy innych Fw 190F z tej jednostki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Uwagi słuszne, ale kilka lat w wstecz nie wnikałem w poprawności techniczne i historyczne. Co do swastyki: jest albo jej nie ma z kamo chyba jest podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Niestety łatwo jest się zasugerować czyjąś pracą. Swasta jest, o ile sobie ją modelarz naklei lub rysownik narysuje. Masz powyżej zdjęcie oryginału samolotu i tam jej ewidentnie nie ma. Jeden z nielicznych przypadków, gdy autentycznie można wykonać model "zdenazyfikowanego" samolotu. Tutaj nie ma co już kombinować z poprawkami, bo jeszcze trochę by trzeba zmienić (np. wymiana oszklenia z typu wypukłego na płaski). Podaję tak na przyszłość, gdyby ktoś próbował znów odtworzyć wygląd tego samolotu i trafił na ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Tak jeszcze w sprawie działek zewnątrzskrzydłowych i ich obudów Instrukcja też się w tym temacie mota - w budowie są w wersji A8 i F8 ale na schemacie malowania nie ma już żadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Niestety łatwo jest się zasugerować czyjąś pracą. Swasta jest, o ile sobie ją modelarz naklei lub rysownik narysuje. Masz powyżej zdjęcie oryginału samolotu i tam jej ewidentnie nie ma. Jeden z nielicznych przypadków, gdy autentycznie można wykonać model "zdenazyfikowanego" samolotu.Tutaj nie ma co już kombinować z poprawkami, bo jeszcze trochę by trzeba zmienić (np. wymiana oszklenia z typu wypukłego na płaski). Podaję tak na przyszłość, gdyby ktoś próbował znów odtworzyć wygląd tego samolotu i trafił na ten wątek. Zgadzam się całkowicie, ale ja osobiście nie należę do grona "liczynitów" i nie popadam w rozpacz z braku 1mm na długości kadłuba albo linii podziału odrobinę przesuniętej A zastanawianie się czy rysownik lub modelarz ma rację lub nie? No cóż pełno jest dowolnych interpretacji tematu i konia z rzędem temu kto zrobi model zgodny z oryginałem w 100% (historia słynnej skrzynki na błotniku Kw-1 "Zwycięstwo będzie z nami" -wczoraj była a dziś do zdjęcia już jej nie ma.) A jak tam główna zawiecha w Matadorze? Urośnie? Pomysł z lusterkiem b. dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgadzam się całkowicie, ale ja osobiście nie należę do grona "liczynitów" i nie popadam w rozpacz z braku 1mm na długości kadłuba albo linii podziału odrobinę przesuniętej Ja też już z tego wyrosłem. Po prostu lubię ładnie wykonane modele. A jak tam główna zawiecha w Matadorze? Urośnie? Do Paprykarza urośnie Tak to niestety czasem jest, gdy się montuje model w nocy przed wyjazdem i nie ma czasu na kombinowanie. Teraz mam przerwę w konkursach to się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Ja też już z tego wyrosłem. Po prostu lubię ładnie wykonane modele. Do Paprykarza urośnie Tak to niestety czasem jest, gdy się montuje model w nocy przed wyjazdem i nie ma czasu na kombinowanie. Teraz mam przerwę w konkursach to się poprawi. I słusznie, model ma cieszyć przede wszystkim autora Będę pilnował i jakby co to "postraszę" swoją GR-1 która stoi na wszystkich kółkach Gratulacje za blachę w Kłajpedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi