rucek Napisano 6 Listopada 2017 Share Napisano 6 Listopada 2017 Też z nim walczyłem. Współczuje sklejania gąsek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Listopada 2017 Autor Share Napisano 6 Listopada 2017 Też z nim walczyłem. Współczuje sklejania gąsek Gąski są już dawno zrobione - ogniwkowe Bronco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 Właściwie to już koniec przed malowankami. Oczywiście znowu trafiłem na nietypowca czyli: - dziwne mocowanie "dźwigu" do Brena - jakiś "daszek" na górnej pokrywie wieży - pasy do baniaka na tyle. Niestety dokumentacji w internetach brak co do mocowania baniaka na rufie. Szukałem na Matyldzie ale też jakieś inne jest. Coś wydumam na podstawie 2 zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 Znalazłem mocowanie zbiornika od nieistniejącej już (poprawcie mnie jak się mylę) polskiej firmy Armorscale. Postaram się jakoś to stworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 W tym modelu masz kompletny zbiornik - to może go zamontuj zamiast samego mocowania ? Swoją drogą -> dziwne, że ten zbiornik zamocowali na otwieranych pokrywach silnika zamiast na błotniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 W tym modelu masz kompletny zbiornik - to może go zamontuj zamiast samego mocowania ?Swoją drogą -> dziwne, że ten zbiornik zamocowali na otwieranych pokrywach silnika zamiast na błotniku... Zbiornik ten sam - mocowania inne. Niestety. Pamiętaj, że czołgi te właściwie dostali do szkolenia więc pewnie to były wozy po remontach np. ściągnięte z pola walki z tzw. polowymi modyfikacjami vide zbiornik i "pantograf" do Brena zamontowany tak pewnie po to żeby desant mógł do samolotów walić. No zostały tylko śruby i druty w kształcie T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 No i z tej drobnicy zrobiłem pasy na dodatkowy zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Może to perspektywa zdjęcia, ale czy przypadkiem podstawy pod obejmy nie powinny być nieco wyższe - wygląda to tak, że zamiast na nich ewentualna beczka opierałaby się na uchwytach klapy silnika. Ale skoro beczki nie będzie, to może nie ma co się certolić. Tak tylko zwracam uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 Może to perspektywa zdjęcia, ale czy przypadkiem podstawy pod obejmy nie powinny być nieco wyższe - wygląda to tak, że zamiast na nich ewentualna beczka opierałaby się na uchwytach klapy silnika. Ale skoro beczki nie będzie, to może nie ma co się certolić. Tak tylko zwracam uwagę. Też na to zwróciłem uwagę. Popatrz na zdjęcie oryginału - tam też uchwyty powinny wymuszać metaloplastykę ewentualnego zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Podstawa powinna być raczej w drugą stronę: Przy takim położeniu nie będzie kolizji z otwieranymi elementami jaki i uchwytami do podnoszenia drzwi przedziału silnikowego. Obejmy leżą raczej swobodnie i nie są zapięte w podstawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 Może Twoja koncepcja jest prawidłowa. Przekopałem internety, popatrzyłem w mundrych książkach i nie znalazłem innego takiego egzemplarza. Mi wyszło po analizie zdjęć i standardowego brytolskiego zapięcia baniaka, że jednak tak co według mnie sugeruje jeszcze najlepsze jakościowo zdjęcie z góry. Tak czy inaczej model po weekendzie będzie już pomalowany... i zmian nie przewiduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Tak czy inaczej model po weekendzie będzie już pomalowany... i zmian nie przewiduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 No i nastąpiło przyspieszenie i jest niejaka szansa, że zdążę na czas Po podkładzie przyszedł czas na kolor bazowy czyli Tamiya XF-68 NATO Brown. No i dorobienie tzw. bambetli z mieszanki pół na pół Green Stuff i Magic Sculp Malowanie zacząłem od "niechlujnego" zamalowaniu warstwy bazowej Tamiya XF-59 Desert Yellow. A potem transparentne malowanka mixem farb Tamiya do koloru BS 61 (Light Stone) - 7 cz. XF2 + 2 cz. XF59 + 2 cz. XF3 (mieszanka znaleziona na Allied Armour 1940 No i w ramach ćwiczeń nad pojazdami typu What If wyszło coś takiego. Aż dziwne, że niemiaszki nie wpadli na pustyni na coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Śliczna baza, nie mogę się doczekać cd.Wreszcie coś ruszyło, czekam na łosz. PS. Mam upierdliwą uwagę. Czy rozważasz poprawić malowanie jagdpanzera? Wykonałeś piękny model, który za sprawą malowania jest bez wyrazu, zasłużył na lepszy wygląd (weathering). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Listopada 2017 Autor Share Napisano 29 Listopada 2017 Śliczna baza, nie mogę się doczekać cd.Wreszcie coś ruszyło, czekam na łosz.PS. Mam upierdliwą uwagę. Czy rozważasz poprawić malowanie jagdpanzera? Wykonałeś piękny model, który za sprawą malowania jest bez wyrazu, zasłużył na lepszy wygląd (weathering). Może jak mi się zachce (kiedyś).Ale raczej zostanie jako memento. Valentyna pozdrawia z malarni Zrobię pewnie jeszcze jakieś kontrasty z Tamiya XF-55 Deck Tan, który również służył do rozjaśniania bazy i pokryję go bezbarwnym GX-100. PS. Kalki z numerami jeszcze nie dotarły więc albo będzie bez albo odpuszczę końkurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Ujęcie na tą chwilę - reszta w końkursowej galerii. I JEDZIEMY DALEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2017 Punktowe rozjaśnienia zrobiłem farbką Lifecolor UA 706 Dust Type 2 z zestawu Dust and Rust - mocno polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2017 Bardzo ładnie zaczyna Ci to wychodzić. Coś czuje, że będzie to twój najlepszy model. Podziękował ;) Nałożone kalki zamówione u Pepsi Adam przyszły w terminie - dziękuję. Jedyna ich wada to, że są dość grube i ciężko je ukryć. Ja już lepiej nie potrafię. Model pokryty bezbarwnym Gunze GX100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 Coś czuje, że będzie to twój najlepszy model. ...i to nie jest jego ostatnie słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2017 Pomalowałem właśnie tzw. bambetle pierwszy raz aerografem - kusiło mnie żeby spróbować Najpierw nałożyłem bazę z bardzo ciemnego zielonego cztli Tamiya XF-61 Następnie pierwsze rozjaśnienia mocno rozcieńczoną (generalna zasada) Tamiya XF-62 Olive Drab Następne rozjaśnienia czyli do tego co zostało dodałem (mniej więcej pół na pół) Tamiya XF-49 Khaki Kolejne czyli sama Tamiya XF-49 Khaki Według tego samego schematu co przy poprzednim rozjaśnieniu dodałem do khaki (pół na pół) Tamiya XF-57 Buff Kolejne i ostatnie rozjaśnienie czyli sama Tamiya XF-57 Buff A na sam koniec wash zrobiony z rozcieńczalnika (używam Hataka Orange) i dosłownie kropelki Tamiya XF-62 (proporcje 12 do 1 na korzyść rozcieńczalnika) Na koniec pomalowałem pędzelkiem paski mieszanką Vallejo British Uniform z Buff. No i przetarłem tą samą mieszanką krawędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 No i po łoszo-filtrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Spoko, dałem 5 za najlepszy model w barwach polskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2017 Dziś zacząłem całkiem nowy dla mnie proces nadawania śladów eksploatacji. Oryginalna Valentyna ze zdjęć przeznaczona do szkolenia naszych pancerniaków była mocno wyeksploatowana mechanicznie ale odmalowana w warsztatach polowych i przekazana Polakom. Z tego względu nie mam zamiaru jej za bardzo zciurać ale rdzawe zacieki i ślady na tłumiku jak najbardziej będą bo wbrew pozorom na pustyni też się wilgoć kondensuje :: Pokryłem cały model lakierem Gaia color Semi Gloss 30, a potem użyłem farb Lifecolor z zestawu Dust and Rust żeby pododawać rdzawe zacieki i ślady rdzy. Zacząłem od zrobienia delikatnych rdzawych zacieków farbą Lifecolor UA 704 mocno rozcieńczonej flow improverem i rozcieńczalnikiem. Tam gdzie chciałem żeby były naloty wstępnej korozji naniosłem też plamy cienkim pędzelkiem tzw. zerówką Następnie gąbeczką i tym samym pędzelkiem poprawiłem i uwypukliłem w pożądanych miejscach zacieki i obicia. Najpierw Lifecolorem LC UA 702, a potem najciemniejszym LC UA 701. Niepożądane plamki usunąłem patyczkiem do weatheringu maczanym w Airbrush Cleaner Vallejo albo zamieniłem w zacieki (dzięki celulozowemu lakierowi Gaia nie ma problemu z ew. uszkodzeniami malunków pod spodem). Tak to wygląda na teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Grudnia 2017 Share Napisano 9 Grudnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi