KAMIL90 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 (edytowane) Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam wszystkich. postanowiłem przystąpić także do rywalizacji w konkursie z bardziej ambitnym projektem . A mianowicie na warsztat trafłi rzadko spotykany model na tym form czyli 8,8 cm Flak 37 na Zgkw. Sd.Kfz.9 18t . Teraz trochę o samym pojeździe W 1942 roku złozone zostało zamówienie na 112 samobieżnych dział 8,8 cm Flak 37. Pierwszy prototyp został ukończony pod koniec października 1942 roku. Od lipca do września 1943 roku, w sumie wyprodukowano 12 pojazdów seryjnych - 8,8 cm Flak 37 na Zgkw. Sd.Kfz.9 18t.Opancerzona nadbudowa została wykonana z płyt pancernych grubości 14.5mm. Ponieważ masa pojazdu zwiększyła się do 25 ton, podwozie musiało być wzmocnione.Pojazdy zmontowano w firmie Bad Oeynhausen Weserhütte. Zapas amunicji to 40 pocisków przechowywanych w zasobnikach z tyłu pojazdu. W pozycji bojowej ze względu na stabilność musiały być rozkładane na boku po dwie podpórki.. Wszystkie 12 seryjnych pojazdów zostało przypisane do 304 Heeres-Flak-Abteilung 26-tej Dywizji Pancernej i były wykorzystywane we Włoszech od 1943 do 1945 roku Do budowy wykorzystam Tamiya 35239 German 18-Ton Heavy Half-Track FAMO Dragon 6287 88mm Flak 37 (3 in 1) oraz konwersję od Alliance Modelworks LW35055 1:35 konwersja: 8,8 cm FlaK 37 (Sf) auf Fgst Zgkw 18t Malowanie przewiduje z walk pod Salerno z wrzesieńa 1943 Regulaminowy inbox zestawów Przepraszam za zdjęcia ale chwilowo nie mam dostępu do aparatu Edytowane 2 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Zapowiada się bardzo ciekawy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Niezły zestaw.Bardzo mnie zaciekawił,i bardzo chętnie pooglądam. To do boju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Faktycznie ambitne przedsięwzięcie, zapowiada się baedzo ciekawie a że lubię oglądać pancerkę będę zagladał i oczywiscie życzę powodzenia ale nadewszystko dobrej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 ambitnie na pewno będę zaglądał... W wolnej chwili i dostępie do aparatu zrób mały inbox tej konwersji - pierwszy raz toto widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenevil Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Przycupne w kąciku Tapniete z widelca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 12 Września 2017 Autor Share Napisano 12 Września 2017 Dziękuję za przyglądanie się moim wypocinom , przyszła pora na małą aktualizację z postępów prac nad tytułowym pojazdem . Model Tamiyi składa się jak klocki lego , nie miałem jak na razie żadnych problemów przy montażu podwozia . Jak widać na zdjęciach podwozie przygotowane jest pod konwersję od Alliance Modelworks , doszły także koła z PanzerArtu . ambitnie na pewno będę zaglądał...W wolnej chwili i dostępie do aparatu zrób mały inbox tej konwersji - pierwszy raz toto widzę Przy najbliższej aktualizacji postaram się zrobić kilka zdjęć , tu jest link do strony producenta jest tam kilka zdjęć http://www.am-works.com/lw35055-1-35-conversion-8-8-cm-flak-37-sf-auf-fgst-zgkw-18t/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Ciekawy temat. Działo będzie w pozycji transportowej czy gotowe do strzelania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Października 2017 Share Napisano 6 Października 2017 Co nowego w warsztacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 6 Października 2017 Autor Share Napisano 6 Października 2017 Co nowego w warsztacie? Temat nie umarł , jak na razie składam kabine kierowcy . Jest sporo prostowania elementów i szliwowania by cos do siebie wogóle pasowało . jak tylko uda mi się ją złożyć to wstawie zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 znów pomarudzę w temacie aktualizacji..... widownia nie traci nadziei... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Coś tu się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 KAMIL90 - nie ma zmiłuj ---> jak się nie wyrobisz w konkursie to OBOWIĄZKOWO ciągnij warsztat dalej lekko nie będzie bo ja upierdliwy jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 Wydałeś chyba z 1000 PLN na sam model z dodatkami , a projekt leży? Rozumiem brak czasu ale brak nawet choćby symboliecznych aktualizacji... Nawiasem, ja bym tyle nigdy nie wydał na kolejnego esdeka, (który reprezentując dość popularną tematykę i tak nie sponiewiera internetów), ale podziwiam tych, którzy to robią. Podziwiam także że byłeś gotów tyle poświęcić pieniędzy na temat, do którego chyba nie masz "weny". Mimo wszystko czekam na aktualizacje, bo temat ambitny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 KAMIL90 - nie ma zmiłuj ---> jak się nie wyrobisz w konkursie to OBOWIĄZKOWO ciągnij warsztat dalejlekko nie będzie bo ja upierdliwy jestem W terminie mi się nie uda na pewno wyrobić Coś tu się dzieje? Witam , pocieszę was że temat nie umarł . Prace trwają dalej , jak wspominałęm wcześniej jest sporo prostowania elementów i szliwowania by cos do siebie wogóle pasowało . Na obecnym etapie mam już wzystko poszpachlowane i wykonane nowe linie podziału blach , teraz tylko czekam na nity by uzupełnić braki po szlifowaniu i szpachlowaniu . Wydałeś chyba z 1000 PLN na sam model z dodatkami , a projekt leży? Rozumiem brak czasu ale brak nawet choćby symboliecznych aktualizacji...Nawiasem, ja bym tyle nigdy nie wydał na kolejnego esdeka, (który reprezentując dość popularną tematykę i tak nie sponiewiera internetów), ale podziwiam tych, którzy to robią. Podziwiam także że byłeś gotów tyle poświęcić pieniędzy na temat, do którego chyba nie masz "weny". Mimo wszystko czekam na aktualizacje, bo temat ambitny. Jak wspominałem prace trwają dalej , a sam zakup modeli do tego projektu nie był jedno razowy tylko z czasem kupowałem koleine elementy układanki , ale za te pieniądze sodziewałem się naprawdę lepszej jakość konwersji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Nie jestem wielkim zwolennikiem kupna konwersji bo często za ogromną cenę mamy wielkie nic, choć nie zawsze. Tym bardziej nie zmarnuj tematu, zawsze możesz zrobić modele oddzielnie jeśli stracisz motywacje. Ta 88 to super model, moje marzenie sprzed lat, piekna jest "goła" i przyciąga wielu gapiów zawsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi