Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2017 Witam. Nadwozie pomalował jedną warstwą GX100, drugiej już nie będzie. Wybaczcie jakość zdjęć, ale jakoś ciężko jest sfotografować ten kolor czerwony. Myślę nad taką tabliczką przyczepioną do zderzaka lub w inne miejsce. Zrobiłem wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 drugiej już nie będzie Czemu? Jak z jednej zetniesz skórkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2017 drugiej już nie będzie Czemu? Jak z jednej zetniesz skórkę? Przepoleruję tylko pastami Tamiya, nałożę kalkomanie i nałożę na to półmat. Zakładam, że po tylu latach lakier stracił połowę swojego połysku w tym samochodzie. A jeszcze będzie zakurzony po przejechaniu długiego odcinku rajdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Października 2017 Witam. Pojawiły się akcenty rajdowe oraz polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Fajny model i przyjazna relacja. Wieśkowi nie dawaj tylko młotka za często (parę razy miał go w ręce w sytuacji nieadekwatnej - uważaj na niego). Tylko - PL-ka w oryginale naklejana czy malowana, bo jak naklejana, to literki malowane od szablonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Października 2017 Fajny model i przyjazna relacja. Wieśkowi nie dawaj tylko młotka za często (parę razy miał go w ręce w sytuacji nieadekwatnej - uważaj na niego).Tylko - PL-ka w oryginale naklejana czy malowana, bo jak naklejana, to literki malowane od szablonu? Dziękuję. Spokojnie będę uważał na Wieśka. PL-ka to kalkomania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Października 2017 Witam. Wiesiek zapuścił wash, w linie przy drzwiach i szybach. Wash będzie jeszcze po półmacie. Boczki na drzwiach od środka też pomalował na szaro. Naklejane boczki będą w kolorze nadwozia z dodatkami chromu i czerni. Pomalował dach oraz maskę. Niestety pod maskowanie dostała się farba. Jutro będą poprawki. Sergio, tak miał na imię włoski biznesmen, wraz z żoną Vittorią mieszkali w Luzanno 45km od Neapolu. 25.11.1981r. podarowali samochód swojej córce Gabrielli na 20 urodziny. Gabriella bardzo się cieszyła z podarunku ojca, ponieważ w tamtych czasach mało która młoda osoba posiadała swój samochód. Prowadziła małą kwiaciarnię w rodzinnym miasteczku i co najmniej trzy razy w tygodniu udawała się do Neapolu na największą we Włoszech giełdę kwiatową. W weekendy spotykała się z przyjaciółkami i wyjeżdżały gdzieś za miasto małym Mini. Samochód służył jej jako narzędzie pracy, przez co był on zaniedbywany. Samochód nie był garażowany. Kilkukrotnie, wioząc kwiaty zakupione na giełdzie, woda na zakrętach wylewała się na tylną kanapę oraz podłogę. Pogoda we Włoszech jest przeważnie słoneczna, ale są dni kiedy z nieba spadnie deszcz. Droga dojazdowa do domu Gabrielli nie była wyłożona asfaltem, więc auto było zabrudzone podczas deszczowych dni. Gabriela użytkowała Mini przez kilka lat. Mały samochód w końcu stał się niewystarczający na nieustannie powiększający się kwiatowy biznes. Zmuszona była zakupić coś większego, wybór padł na Fiata Ducato. Mini po raz kolejny trafiło na sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Nie za czarny ten wash? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Października 2017 Zrobiłem czarny, a jaki wash będzie bardziej odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Myślę, że to kwestia gustu - mi się czarny nie podoba, o ile nie mamy do czynienia z ciemnym bazowym. Niektórzy do washa przygotowują mieszankę bardzo przyciemnionego odcienia bazowego (oczywiście farby olejnej). Widziałem czerwony model, gdzie do washa była mieszanka czerwonego i czarnego i było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Października 2017 Myślę, że to kwestia gustu - mi się czarny nie podoba, o ile nie mamy do czynienia z ciemnym bazowym. Niektórzy do washa przygotowują mieszankę bardzo przyciemnionego odcienia bazowego (oczywiście farby olejnej). Widziałem czerwony model, gdzie do washa była mieszanka czerwonego i czarnego i było OK. Dziękuję za tą radę Już zmyłem wash czarny i pobawie się z czerwonym kolorem tak jak napisałeś. Model polakierowany jest GX-100 więc farby MM i rozcieńczalnik wamodu go nie ruszy jak będę zmywał niedokładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Ogólnie mógłby być czarny jeśli być pogłębił linie tak żeby miały kształt trójkąta, a nie kwadratu. Teraz bym dał po prostu wash smokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Października 2017 Bardzo dziękuje panowie. Karambolis zmieszałem czerwony z czarnym 1:1 i wyszedł brązowy. Dolewałem czerwonego, mieszałem i kolor nieznacznie zmieniał swoją barwę. dodał bym jeszcze do tego jakiś żółty i myślę że było by ok. Pomysł Jakub476 ze smok'iem bardziej mi się spodobał. Rozcieńczyłem smoke rozcieńczalnikiem z Wamodu, co by nie naruszyć lakieru którym pokryty jest model i zapuściłem go w linie. Smoke się sam rozprowadził a linia wokół drzwi jest cienka i jednolita. Mniej wali po oczach niż ta wcześniejsza czarna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Poka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Października 2017 Witam. Czarny wash został zmyty, a linie zapuściłem "smoke" z Tamiya. Według mnie jest lepiej i tak już zostawiam. Doklejona została chłodnica chyba oleju. Kolor biały na pasach został poprawiony, w przyszłym tygodniu poprawię brzegi i będzie ok. Nadwozie będzie lakierowane półmatem. Wykonałem też tablice rejestracyjne oraz tablicę rajdu jesiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Zdecydowanie lepiej wygląda ten kolor PL niż poprzedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Moim zdaniem dużo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Października 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Października 2017 Dzięki Panowie Linie zostały przez was zatwierdzone, to lecimy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Listopada 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2017 Witam. Wiesiek dowiedział się że linie zatwierdziliście więc zabrał się do roboty. Pomalował podkładem wszystkie elementy, które będą chromowane. Klamki, grill, korki wlewów paliwa, lusterka, emblemat zderzaki oraz przednie reflektory. Dach pomalował półmatem. Nadwozie, również otrzymało lakier bezbarwny, półmat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Pomalował podkładem wszystkie elementy, które będą chromowane. Powinien je psiknąć chyba czarnym glossem? Chrom będzie w sprayu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Listopada 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2017 Pomalował podkładem wszystkie elementy, które będą chromowane. Powinien je psiknąć chyba czarnym glossem? Chrom będzie w sprayu? Oczwiście, po podkładzie będzie czarny gloss, a na czarny glos pójdzie Alclad. Ale podkładem musiałem psiknąć ponieważ po rozpłynięciu się chromu Tamiyowskiego została taka dziwna lśniąca powierzchnia. Wolałem ją zapodkładować by mieć pewność że glos będzie się trzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Oczwiście, po podkładzie będzie czarny gloss, a na czarny glos pójdzie Alclad. Ale podkładem musiałem psiknąć ponieważ po rozpłynięciu się chromu Tamiyowskiego została taka dziwna lśniąca powierzchnia. Wolałem ją zapodkładować by mieć pewność że glos będzie się trzymał. A to w porządku, Wiesiek widać, wykwalifikowany lakiernik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Listopada 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2017 Oczywiście, nie raz już chromował detale. Na chrom pójdzie jeszcze bezbarwny lakier alclada, by zabezpieczyć przed ścieraniem chromowanej powłoki. A na czarnej lśniącej powierzchni po chromie Tamiya, też nie było by za bardzo widać gdzie jest, a gdzie nie ma nałożonego czarnego glosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Listopada 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Listopada 2017 Witam. Dzisiaj zamaskowałem całe nadwozie i prysnąłem czarnym glossem, nakładki na progi oraz obrzeża wokół bocznych szyb. No i stało się to czego się obawiałem. W czterech miejscach odeszła taśma maskująca od lakieru i farba, na szczęście tylko delikatnie pobrudziła nadwozie. prysnę miejscami czerwony kolor i na to pójdzie półmat, razem z przednimi uszczelkami. Po tej czynności będę powoli składał w całość i powoli zmierzał ku zakończeniu prac. Przednia maska poprawiona jeszcze tylko lakier bezbarwny. Wygląda całkiem ok. Jeszcze z boku. Zderzaki i reflektory pochromowane. Inne pierdółki też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 5 Listopada 2017 Share Napisano 5 Listopada 2017 Pasy na masce tak zostawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi