dak3000 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Klasa 1- Samoloty i śmigłowce Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Kategoria specjalna 2- Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam wszystkich odwiedzających mój warsztat, dawno mnie było ale jak pewnie sami zauważyliście wieczory powoli robią się coraz dłuższe wiec mój sezon modelarski zaczyna się Postanowiłem wziąć udział w konkursie chodź w konkursie i na warsztat wziąłem pierwsze swoje "latające cygaro" . Wiem że znawców i miłośników tych jednostek latających jest tu niezliczona ilość wiec z tego tytułu liczę na konstruktywne sugestie . ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Na początek krótka tło historyczne i dane techniczne w pigułce : Mikojan-Guriewicz MIG-17 to sowiecki, jednosilnikowy, myliwiec odrzutowy o konstrukcji metalowej, w układzie redniopłata, ze skrzydłami o skosie i usterzeniem klasycznym, znany w kodzie NATO jako Fresco. Oblot prototypu miał miejsce w styczniu 1950 roku. MIG-17 stanowił rozwinięcie konstrukcji MIG-15. Zmiany koncentrowały się na nowym silniku (Klimow WK-1F), doskonalszej aerodynamice oraz zastosowaniu radaru na jednej z wersji rozwojowych. Powstało kilka podstawowych wersji tego samolotu. Pierwsza wersja produkowana seryjnie to MiG-17F. Kolejna, wyposażona w radar to MiG-17PF, a wersja MiG-17PFU miała możliwoć naprowadzania pocisków za pomocš radaru pokładowego. Samolot był także produkowany na licencji min. w Polsce i Chinach. W Polsce produkcja seryjna ruszyła w 1956 roku pod oznaczeniem Lim-5, powstała także wersja szturmowa (Lim-6bis). Samolot MIG-17 jest do dzi wykorzystywany przez lotnictwo Mali oraz Korei Północnej. Dane techniczne (wersja MIG-17F): długoć: 11,26m, rozpiętoć skrzydeł: 9,63m, wysokoć: 3,8m, prędkoć maksymalna: 1145km/h, prędkoć wznoszenia: 65m/s, zasięg maksymalny: 2060km, pułap maksymalny 16600m, uzbrojenie: stałe-2 działka Nudelman-Rikhter NR-23 kal.23m oraz 1 działko Nudelman N-37 kal.37mm, podwieszane-do 500 kg bomb i rakiet. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In-Boxy Na dniach mają dotrzeć jeszcze jakieś błyskotki to też pokaże. Pozdrawiam i zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Kibicuje! Będę tu zaglądał. Mój wujek latał samolotami Lim-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 A co temat ma wspólnego z jesienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Ambitnie, ja bym się w 3 miesiące nie odważył Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Witam Dotarły błyskotki więc czas zacząć coś dłubać i tak jak to instrukcja mówi zaczynamy od kokpitu . Co prawda blachy dedykowane do HB, ale zawsze coś sie tam wykorzysta. Co prawda sam model i producent to niezłe wyzwanie więc postanowiłem znów podjąć tą nie równą walkę i coś z tego zrobić by choć trochę cieszyło oko . Co do samego tematu konkursu to mam zamiar przedstawić MIG-a w formie pomnika jakich wiele w naszym kraju i wcisnąć go w jesienną scenografię . Tylko chciałem zrobić go z otwartym kokpitem, a pomniki z reguły są pozamykane . Jeżeli ktoś dysponuje jakiś ciekawym zdjęciem takiego pomnika proszę wrzucie tu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Będziesz musiał nawrzucać liści, glonów i porostów do kokpitu, a i jakaś mała kałuża byłaby na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 6 Września 2017 Autor Share Napisano 6 Września 2017 Hmm patrząc na te zdjęcia to w życiu nie osiągnę takiego efektu ,więc pozostaje mi tylko zamknąć kokpit i zrobić z niego kapsułę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Kolejny wieczór mija wiec należało by coś pokazać co tam się przy dłubało . Działam przy kokpicie ... i tu co się okazało przyszły blaszki i nie podziewałem się że bedą idealnie pasowały do tego zestawu, ale w dużej mierze przypuszczałem że zegary kokpitu będą pasowały. Myliłem się ... Choć zegary z tego zestawu blach wyglądają bardzo przyzwoicie do one sam do tego modelu są bardzo duże i bez ich niszczenia nie da się ich zamontować, wiec wykorzystałem zestawowe . Reszt blach z zestawu wykorzystałem na tyle ile się dało : Kolejnym etapem było przerycie lini na kadłubie i zrobienie nitów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 10 Września 2017 Autor Share Napisano 10 Września 2017 Dziś nie wiele prace się posunęły do przodu, ale wasze coś ... ( choć od godziny przeglądam zdjęcia z Łasku by na spokojnie przypomnieć sobie co tam oglądałem... a było na co popatrzeć ) Dziś spasowałem na tyle ile się dało kadłub i go skleiłem no i teraz zacznie się etap: SZPACHLA , SZPACHLA ... Chociaż lubię modele ,w których nie wszystko pasuje tak jak powinno i wymagają nakładu pracy to wiem, że takie modele nie mają wielkiego uznania na konkursach wyjazdowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Ale po co siatkę, której miejsce jest na korpusie silnika wkleiłeś u wylotu dyszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 11 Września 2017 Autor Share Napisano 11 Września 2017 To na razie przymiarka, bo i tak tej siatki nie wykorzystam bo tylne klapy będą zamknięte, a zaglądając od tyłu do dyszy jakoś tak pusto tam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 No bo tam na być pusto Zobacz zdjęcia oryginału, gładka długa rura, ledwo widać miejsca łączenia blach. Dopiero daleko w głębi masz turbinę i stożek z płetwami lub dopalacz, zależnie od wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 26 Września 2017 Autor Share Napisano 26 Września 2017 Witam Ostatnie tygodnie nie obfitowały w wolny czas, ale nie oznacza to że roboty utknęły . Coś tam zawsze się przy dziobało ...A więc linie poprawione nity delikatnie naniesione powierzchnia przeszlifowana, jeszcze kilka większych elementów do przyklejenia i pryskamy serum prawdy( czarny podkład) i wtedy okaże się co tam jeszcze do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 27 Września 2017 Autor Share Napisano 27 Września 2017 Witam może ktoś podpowiedzieć jak domowym sposobem można uzyskać taki efekt na owiewce ? http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/zdjecia/3783043,andrychow-akcja-dla-samolotu-rzuc-zeta-na-naszego-jumbojeta-wideo,5007835,id,t,zid.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 Clear yellow i na to mat. Tylko z wyczuciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 Mogłeś zainwestować w HB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Jak domieszasz do yellow odrobinę smoke to też nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Trochę mnie nie było ,ale prace trochę popchnąłem do przodu, a obecnie jestem na tym etapie . Teraz muszę pokombinować nad jakąś podstawką i jeszcze dopieścić co nie co w miarę własnych możliwość. Ma ktoś trochę jesiennych liści na podstawkę na zbyciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi