Jump to content

MIG-17 FRESCO 1/48 MisterCraft

dak3000
 Share

Recommended Posts

Klasa 1- Samoloty i śmigłowce

Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Kategoria specjalna 2- Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Witam wszystkich odwiedzających mój warsztat, dawno mnie było ale jak pewnie sami zauważyliście wieczory powoli robią się coraz dłuższe wiec mój sezon modelarski zaczyna się

Postanowiłem wziąć udział w konkursie chodź w konkursie i na warsztat wziąłem pierwsze swoje "latające cygaro" . Wiem że znawców i miłośników tych jednostek latających jest tu niezliczona ilość wiec z tego tytułu liczę na konstruktywne sugestie .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na początek krótka tło historyczne i dane techniczne w pigułce :

Mikojan-Guriewicz MIG-17 to sowiecki, jednosilnikowy, myliwiec odrzutowy o konstrukcji metalowej, w układzie redniopłata, ze skrzydłami o skosie i usterzeniem klasycznym, znany w kodzie NATO jako Fresco. Oblot prototypu miał miejsce w styczniu 1950 roku. MIG-17 stanowił rozwinięcie konstrukcji MIG-15. Zmiany koncentrowały się na nowym silniku (Klimow WK-1F), doskonalszej aerodynamice oraz zastosowaniu radaru na jednej z wersji rozwojowych. Powstało kilka podstawowych wersji tego samolotu. Pierwsza wersja produkowana seryjnie to MiG-17F. Kolejna, wyposażona w radar to MiG-17PF, a wersja MiG-17PFU miała możliwoć naprowadzania pocisków za pomocš radaru pokładowego. Samolot był także produkowany na licencji min. w Polsce i Chinach. W Polsce produkcja seryjna ruszyła w 1956 roku pod oznaczeniem Lim-5, powstała także wersja szturmowa (Lim-6bis). Samolot MIG-17 jest do dzi wykorzystywany przez lotnictwo Mali oraz Korei Północnej. Dane techniczne (wersja MIG-17F): długoć: 11,26m, rozpiętoć skrzydeł: 9,63m, wysokoć: 3,8m, prędkoć maksymalna: 1145km/h, prędkoć wznoszenia: 65m/s, zasięg maksymalny: 2060km, pułap maksymalny 16600m, uzbrojenie: stałe-2 działka Nudelman-Rikhter NR-23 kal.23m oraz 1 działko Nudelman N-37 kal.37mm, podwieszane-do 500 kg bomb i rakiet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In-Boxy

ef83bf21cfa4953fmed.jpg ce9a71bc93bd8d64med.jpg

ac0b085d15b9bd39gen.jpg

Na dniach mają dotrzeć jeszcze jakieś błyskotki to też pokaże.

Pozdrawiam i zapraszam

Witam

Dotarły błyskotki więc czas zacząć coś dłubać i tak jak to instrukcja mówi zaczynamy od kokpitu .

Co prawda blachy dedykowane do HB, ale zawsze coś sie tam wykorzysta.

ce176c90a716ba26gen.jpg 052559c8e488e67dgen.jpg

Co prawda sam model i producent to niezłe wyzwanie więc postanowiłem znów podjąć tą nie równą walkę i coś z tego zrobić by choć trochę cieszyło oko .

0a38f6e78cf9b639gen.jpg d670204340a3923bgen.jpg

Co do samego tematu konkursu to mam zamiar przedstawić MIG-a w formie pomnika jakich wiele w naszym kraju i wcisnąć go w jesienną scenografię .

Tylko chciałem zrobić go z otwartym kokpitem, a pomniki z reguły są pozamykane .

Jeżeli ktoś dysponuje jakiś ciekawym zdjęciem takiego pomnika proszę wrzucie tu .

Kolejny wieczór mija wiec należało by coś pokazać co tam się przy dłubało .

Działam przy kokpicie ... i tu co się okazało przyszły blaszki i nie podziewałem się że bedą idealnie pasowały do tego zestawu, ale w dużej mierze przypuszczałem że zegary kokpitu będą pasowały. Myliłem się ...

Choć zegary z tego zestawu blach wyglądają bardzo przyzwoicie do one sam do tego modelu są bardzo duże i bez ich niszczenia nie da się ich zamontować, wiec wykorzystałem zestawowe .

Reszt blach z zestawu wykorzystałem na tyle ile się dało :

659faa1c5361e9e6med.jpg 5d05d1b06b36f647med.jpg

0b705344d32a6f01med.jpg d9194e538ff55f43med.jpg

b9850497a02c7949med.jpg

Kolejnym etapem było przerycie lini na kadłubie i zrobienie nitów ...

Dziś nie wiele prace się posunęły do przodu, ale wasze coś ... ( choć od godziny przeglądam zdjęcia z Łasku by na spokojnie przypomnieć sobie co tam oglądałem... a było na co popatrzeć )

Dziś spasowałem na tyle ile się dało kadłub i go skleiłem no i teraz zacznie się etap: SZPACHLA , SZPACHLA ...

Chociaż lubię modele ,w których nie wszystko pasuje tak jak powinno i wymagają nakładu pracy to wiem, że takie modele nie mają wielkiego uznania na konkursach wyjazdowych .

eed7bc8a3bf8807amed.jpg 6bb43fc51b465c86med.jpg

3a3132ef71a8783amed.jpg 0f9881383fe94714med.jpg

No bo tam na być pusto Zobacz zdjęcia oryginału, gładka długa rura, ledwo widać miejsca łączenia blach. Dopiero daleko w głębi masz turbinę i stożek z płetwami lub dopalacz, zależnie od wersji.

• 3 weeks later...

Witam

Ostatnie tygodnie nie obfitowały w wolny czas, ale nie oznacza to że roboty utknęły .

Coś tam zawsze się przy dziobało ...A więc linie poprawione nity delikatnie naniesione powierzchnia przeszlifowana, jeszcze kilka większych elementów do przyklejenia i pryskamy serum prawdy( czarny podkład) i wtedy okaże się co tam jeszcze do poprawy.

d872ba8772194d3amed.jpg 08b35c4d1714d7b3med.jpg

4fdb57f30d2851d6med.jpg

• 2 weeks later...

Trochę mnie nie było ,ale prace trochę popchnąłem do przodu, a obecnie jestem na tym etapie .

1dfa2298cad7d4f7med.jpg babf4480a727da29med.jpg

a4b4859b7f44df73med.jpg 00ff1e966f65ff76med.jpg

0a05d5ab9c53c660med.jpg f961b6f86219dfc2med.jpg

dee16c44e391734bmed.jpg e11be5f3b96b05e4med.jpg

2fcaf683ee1ce0femed.jpg 725cb1f16f64586bmed.jpg

Teraz muszę pokombinować nad jakąś podstawką i jeszcze dopieścić co nie co w miarę własnych możliwość.

Ma ktoś trochę jesiennych liści na podstawkę na zbyciu ?