Grzes Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Nikt nie wystawił Iskry, więc ja dołączę... Warsztaty nie są moją mocną stroną, ale mam nadzieje że konkurs zmobilizuje mnie do pracy. Choć 3 miesiące to jak na moje dzisiejsze standardy tempo szaleńcze. Trochę wstyd, że mając w magazynie 7 Iskier od Army, a w sobie spory sentyment do tego samolotu jeszcze żadnego modelu nie zrobiłem. Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś zrobić wszystkie iskrowe cuda-wianki. Zatem na początek prototyp. Inspiracją dla mnie było m.in. poniższe zdjęcie prototypu nr 04, który pierwszy lot wykonał w lipcu 1961r.: Modelik znany i nieskomplikowany: Część kalkomanii już jest: Kiedyś tam zechcę obudować model taką scenką: Przy pomocy tego i owego: A samolocik ma docelowo wyglądać tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Sam się przymierzałem, czy nie wystartować z Iskrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Września 2017 Autor Share Napisano 11 Września 2017 Sam się przymierzałem, czy nie wystartować z Iskrą Jest tak jakbyś startował, bo to Iskra od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Tak podejrzewałem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Prototyp Iskry !!! To jest TO !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Byłem ciekaw kiedy ktoś pokusi się o zrobienie prototypu Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Września 2017 Autor Share Napisano 11 Września 2017 To dla rozruchu i zaskoczenia przeciwnika zacząłem od tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Aż musiałem popatrzeć na zdjęcie wyżej, bo mi kształt drabinki coś nie leżał Też prototypowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Tak sobie patrzę na fotkę prototypu i widze że miał fotel KK-2 z lim-5(MiG-17,19), seryjne miały gorsze foteliki klon KK-1 z MiG-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Września 2017 Autor Share Napisano 12 Września 2017 Drabinka wyszła jak poniżej Przymiarka do jedynej ocalałej Iskry z plastyka A może ktoś z Szanownych Kolegów ma na zbyciu 2 fotele KK-2 z Pavli albo Neomegi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 12 Września 2017 Share Napisano 12 Września 2017 Ta drabinka chyba zbyt pancerna... grubości ramienia ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Września 2017 Ta drabinka chyba zbyt pancerna... grubości ramienia ????I ma o jeden szczebel mniej niż na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 12 Września 2017 Share Napisano 12 Września 2017 To dla rozruchu i zaskoczenia przeciwnika zacząłem od tego: Miała więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Września 2017 Drabinka wyszła jak poniżejPrzymiarka do jedynej ocalałej Iskry z plastyka A może ktoś z Szanownych Kolegów ma na zbyciu 2 fotele KK-2 z Pavli albo Neomegi? Na tym forum to ta drabinka nie przejdzie Domagamy się nowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Września 2017 Autor Share Napisano 12 Września 2017 Cholera, nawet szczeble mi policzyli... Skrócenie było konieczne, bo w dłuższej wersji oparta była zbyt poziomo. Powiem szczerze, lipny wygląd drabinki wyszedł dopiero po przyłożeniu do modelu. Ale jest już plan na jej pocienkowanie, bo każdy szanujący się modelarz zna starą prawdę: "Łatwiej kijek pocieńkować,niż go potem pogrubasić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Września 2017 Ale jest już plan na jej pocienkowanie, bo każdy szanujący się modelarz zna starą prawdę: "Łatwiej kijek pocieńkować,niż go potem pogrubasić" Lepiej zrób na nowo z jakiegos profilu lub z wyciągniętej ramki..... I wyjdzie taka jaka ma być a nie z czterema szczeblami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Września 2017 Autor Share Napisano 12 Września 2017 Marcinie, oczywiście trochę poszedłem w żart. Plan jest właśnie taki jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Drabinka drabinką, ale trzeba brać się za model. Temat opiera się właściwie na jednym - jak z Iskry bis DF zrobić prototyp 04. (czyli jak to mówią niektórzy dałngrejdować) Trochę części można wywalić bezpośrednio z ramki A trochę trzeba usunąć z modelu: Coś tam jeszcze z anten trzeba będzie dorobić. Trudność może być przy deficycie dokumentacji. Ale czego nie znajdę, zrobi się domyślnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Miało być bez dupereli, ale pomyślałem, że skoro leżą w magazynie dodatki do Iskry... Zatem do środka coś tam wrzucę. Udało się też zdobyć fotel KK-2. Niestety, tylko jeden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Kieszonkowy zestaw małego chemika Kilkanaście godzin... I mam już dodatkowe fotele KK-2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Ładnie wyszło bez bąbelków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Udało się, że sam się zdziwiłem. Teraz etap, którego najbardziej nie lubię, czyli wnętrze kabiny. Toteż fajerwerków nie planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 http://galeria.aviateam.pl/panorama/12 Materiały masz, nie narzekaj Burty szare, pulpity czarne, fotele jasnoszare. Manipulatory i el. instalacji zgodnie z przeznaczeniem: czerwone, żółte, niebieskie. Z tymi panoramami kabin wykrętów żadnych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Broń boże nie narzekam, po prostu nie lubię tej dłubaniny. Poza tym mamy tu do czynienia z prototypem, a tu kilka różnic jest w porównaniu do późniejszych egzemplarzy. Np. brak celownika, pulpity szare i coś tam jeszcze pewnie się znajdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi