Marwaw Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 Klasa 4 - Okręty i statki ..."Jesienne wspomnienia poprzednich konkursów" Witam, Cały tytuł mi się nie zmieścił, więc zrobiłem tak jak powyżej. Tak, o co w tym wszystkim chodzi? Interpretacja tematu konkursowego totalnie na siłę, ale model który wybrałem do sklejenia ma swoją dość ciekawą historię, która postanowiłem pokazać. historia ta nierozerwalnie związana jest z poprzednimi edycjami Modelwrokowych konkursów. Podczas Zimowego Konkursu w 2015r. dzięki Waszym głosom zdobyłem III miejsce i zostałem uhonorowany modelem okrętu dowodzenia USS Mount Whitney - zestaw z Trumpetera w skali 1/700. Model ciekawy i nieźle opracowany, po obejrzeniu trafił na półkę z adnotacją, że kiedyś za niego się wezmę: Potem przyszło lato 2016r. i letni konkurs na Modelworku. Siedzę sobie i grzecznie kleję konkursowego Yahagi i od czasu do czasu zaglądam do różnorakich internetów, żeby trafić na informację, że do portu w Gdyni zawinął amerykański okręt dowodzenia USS Mount Whitney i cała seria takich zdjęć: Omal z krzesła nie spadłem jak to zobaczyłem, chciałem nawet nowy wątek konkursowy zakładać, ale potem uświadomiłem sobie, że do końca konkursu zostało niewiele czasu, a ja bez blach, śmigłowca i holowników, więc temat został odłożony do teraz. Jest konkurs, jest okazja, a ja jestem uzbrojony w komplet dodatków, jakie powinny mi pomóc w budowie: Blachy Eduarda do desantowców klasy WASP - sporo rzeczy można wykorzystać i co ciekawe sporo zostanie, śmigłowiec SH-60F też z Trumpka - musiałem kupić całe pudełko 12 sztuk Za wzór do wykonania holowników - posłuży mi żywiczny zestaw Bilmodelmakers. Jest to jednostka nieco większa, niż gdyńskie Fireplaye, ale daje pojęcie o tym jak powinien wyglądać współczesny, portowy holownik. Czeka mnie też trochę przeróbek samego zestawu, bo ukazuje on USS Mount Whitney według stanu na 1997r., a mnie interesuje 2016r. Trumpeter wydał co prawda wersję późniejszą, ale i tak różni się ona od tej z zeszłego roku. Sporo natomiast elementów do wersji późniejszej jest w moim zestawie, więc przeróbek będzie naprawdę niewiele. Także zaczynam temat konkursowy, czy się wyrobię nie wiem, zobaczymy, ale nie to jest najważniejsze, najważniejsza jest zabawa i tego się trzymajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 Fajna scenka. Życzę powodzenia w ukończeniu całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 A że w Gdyni mieszkałem ponad 20 lat to mocno trzymam kciuki za ukończenie modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Marwaw - ale Ci się pofarciło Fotki super.... nie spodziewałem się że to taka kobyła - dopiero teraz w odniesieniu do główek portowych widać potęgę Na pewno będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Tak, to jest spory kawał krypy i w związku z tym muszę pomyśleć, jak to wyeksponować, żeby było wiadomo, że miejsce akcji to wejście do portu w Gdyni, a jednocześnie nie zostać z dioramą wielkości połowy biurka. Ale o tym później na razie pokażę co skleiłem. Po pierwsze skleiłem w całość pokład. Od spodu dodałem usztywnienia z kawałków polistyrenu, oraz wzmocnienia nad wykuszami (czy jakoś tak) po obu burtach. Dokleiłem pokłady boczne oraz pokład rufowy. W kadłubie wyciąłem otwory na pokładzie ochronnym oraz nawierciłem wszystkie niezbędne otwory w burtach. Pokłady boczne mają jeszcze całości wyposażenia, bo to w obecnym wariancie znaczenie różni się od propozycji Trumpetera. Kolejnym etapem było wklejenie pokładu głównego w kadłub i obróbka miejsc łączenia, zwłaszcza w części dziobowej przydało się trochę szpachlówki. Złożyłem także poszczególne segmenty nadbudówek. Po ustawieniu na pokładzie mogłem się już cieszyć oryginalną bryłą okrętu. Teraz czeka mnie detalowanie tego, co widać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 no ładnie idzie praca, ja obecnie składam USS Momsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Zacnie dlubiesz, ale nie ta skala - masz jedno zero za duzo podziwiam, wszystkich modelarzy budujacych w tej skali - to jest zawsze wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 24 Września 2017 Autor Share Napisano 24 Września 2017 Hamman, niszczyciele klasy Arleigh Burke to moje ulubione współczesne okręty. A 51, skalę 1/700 odkryłem niedawno i bardzo mi się spodobała. To jest czwarty model jaki kleję. Tymczasem trochę podziałem na pokładach łodziowych, posiłkowałem się zdjęciami wykonanymi w Gdyni: Jak widać sporo przeróbek w stosunku do zestawu wyjściowego, co wynika w dużej mierze z modyfikacji, jakie okręt przechodził w czasie służby. Stanowiska dla łodzi Zodiak oczywiście tylko włożone, wkleję je po pomalowaniu całości. Wtedy też dojadą relingi i trochę innych detali. Rufa, też dostała trochę bajerów... ... na dziobie doszły tylko kotwice. Oczywiście po raz kolejny okazało, że makro jest wrogiem każdego modelarza, te paprochy i zadziory nie są widoczne gołym okiem, ale przynajmniej wiem co trzeba poprawić. Poza tym czas na detale nadbudówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 ten zodiak jest mistrzowski ze spinacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 25 Września 2017 Autor Share Napisano 25 Września 2017 Zodiak? Jaki tam mistrzowski. Kawałek cienkiej cyny do lutowania, podklejony kawałkiem cienkiego polistyrenu, w środek wklejony...kawałek profila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Września 2017 Share Napisano 26 Września 2017 ten zodiak jest mistrzowski ze spinacza ? tez zwrócił moją uwagę . Znakomity pomysł Marcin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Września 2017 Autor Share Napisano 29 Września 2017 To się cieszę, że się Wam moje patenty podobają. 700-tka ma tą zaletę, że w prosty sposób można uzyskać świetne efekty - przykleić jakieś kawałki polistyrenu, wyciągnięte nad ogniem plastikowe pręty i jest fajnie. Podziałałem trochę dalej, w sumie zacząłem najpóźniej z Was, więc muszę się streszczać. Moja krypa na chwile obecną wygląda tak: O... kontenery na dziobie się rozsunęły... Detale nadbudówki, jak widać sporo zmian (nie sądziłem, że aż tyle) w stosunku do zestawu wyjściowego. Wszystko tylko złożone, wiadomo, klejenie w całość po pomalowaniu i relingach. Maszt główny - również doszło dość sporo detali. Nadbudówka rufowa i rufa. Też trochę dołożyłem, brakuje tylko anteny w osłonie sferycznej - trzeba będzie zorganizować jakiś koralik, albo uklać z Magic Skulpa czy czegoś podobnego. Pokład dziobowy, tu też zaszło trochę i brakuje kilku detali, także anteny w osłonie sferycznej, tylko większej (tam gdzie ten okrąg na pokładzie. To mnie czeka w najbliższej przyszłości, a potem malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Prace trwają. Balia została pomalowana. Miałem drobny problem z dobrem koloru na pokłady, ale dzięki współczesnym mediom społecznościowym postanowiłem zasięgnąć informacji u źródła. Po kilku dniach dostałem taką odpowiedź: USS TMOUN WHITNEY LCC20: "The decks are usually a slightly darker color than the hull and superstructure. I hope this was of some help to you!" Tak więc nadbudówki i kadłub pomalowałem jasnoszarym Vallejo 71.050, zaś pokłady tym samym kolorem ale z domieszką średnio szarego morskiego 71.049. Żeby uzsyakać niejednorodną powierzchnie pokładów pomalowałem je pędzlem a nie aerografem. Wyszło tak: Model oczywiście w dalszym ciągu w kawałkach. Złożę go w całość po zamontowaniu wszelkiej maści detali i nałożeniu wascha na pokłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Tak się zastanawiam.... niby na dziobie powinien być Phalanx... a on ma lufki cieniutkie.... ten modelowy "gatling" to gabarytami bardziej pasuje pod nebelwerfer Z drugiej strony zupełnie nie mam pomysłu cóż Ci doradzić w kwestii jego ewentualnego poprawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 A ja czekam z niecierpliwością na holowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Października 2017 Autor Share Napisano 10 Października 2017 Ja taż nie mam pomysłu na lufki. W włosa posklejać? Chyba a wykonalne.... Za holowniki biorę się w listopadzie. Tutaj się nad drobną zmianą koncepcji - pokazać przybijanie do nadbrzeża i jeden holownik. Powód? Boję się, że zostanę z kolejnym sporym klamotem, o który się będę potykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Ładnie idzie. A wiecie może gdzie kupić tanio i szyko Phalanxa w skali 1/350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 https://freetimehobbies.com/1-350-veteran-models-modern-us-phalanx-ciws/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Też pomyślałem o Veteran Models, robią świetne rzeczy. Czasami można je ustrzelić na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Ja taż nie mam pomysłu na lufki. W włosa posklejać? Sam nie wiem może je wokoło obszlifować ("pocienkasić" ) i zostawić jedną centralnie w środku... chyba lepiej by wyglądało niż teraz. Pytanie tylko czy przy takiej drobnicy taka operacja ma szansę powodzenia bez uśmiercania pacjenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Nie wiem jaką to ma grubość ale może by kupić parę igieł lekarskich jak najcieńszych 0,3 czy 0,5 i skleić ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 W teorii wszystko ok, ale w praktyce już niezbyt. Ja się patrzy na model gołym okiem te lufki są ledwo widoczne. To wszystko zasługa makro w aparacie - przy dużym powiększeniu cały model wygląda jak jeden wielki, niechlujny glut. Raczej dam spokój. Kończę oklejać nadbudówkę relingami i na razie wygląda super - tyle detali i bajerów, ale boję się pomyśleć jak to wyjdzie na zdjęciach - te kole weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 No to obiecane zdjęcia: Poszczególne kondygnacje nadbudówki... ...i cała nadbudówka, brakuje tylko olinowania i kilku drobiazgów. Nadbudówka rufowa. Pokład dziobowy oraz helipad na pokładzie rufowym. Lewoburtowy pokład łodziowy. Prawobutowy pokład łodziowy. Kilka planów ogólnych. Kolejne etapy to wasch na pokładzie głównym, ślady eksploatacji olinowanie i detale pokładu głównego. Jak sądziłem, aparat z funkcją makro jest wrogiem każdego modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 bardzo fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Ja pierwszy raz sklejam okręt i mam coś takiego na chwilę obecną: Sorki za tło :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi